Fenrir Napisano 17 Luty 2004 Autor Napisano 17 Luty 2004 Czegoś takiego jeszcze nie znalazłem wielkość i kształt typowej klamry niemieckiej tylko ten znak nic mi nie mówi ,sygnowana GES.GESCH. L.W. -nad L i W są małe trójkąciki--- czy ktoś może wie jakie formacje nosiły te klamry? Z góry DZIĘKI!
bjar_1 Napisano 18 Luty 2004 Napisano 18 Luty 2004 Lekkoatleci szli do lekkiej artylerii przeciwlotniczej ;-)pzdrbjar_1
Fenrir Napisano 17 Luty 2004 Autor Napisano 17 Luty 2004 Czegoś takiego jeszcze nie znalazłem wielkość i kształt typowej klamry niemieckiej tylko ten znak nic mi nie mówi ,sygnowana GES.GESCH. L.W. -nad L i W są małe trójkąciki--- czy ktoś może wie jakie formacje nosiły te klamry? Z góry DZIĘKI!
India Napisano 18 Luty 2004 Napisano 18 Luty 2004 Witam.Klamra na fotce przedstawia wariant klamry Deutche Turnerschaft. Pierwowzor wykonano w 1860 roku. Kolejna nieco zmieniona weszla w 1895 roku. Obie mialy jako glowny motyw stylizowana litere F.W latach 20-stych - XX wieku opracowano zmodyfikaowany wzor tej klamerki-rowniez byla na niej litera F jednak wpisana w kazde ramie czreroramiennego krzyza.Klamra miala wyrazny podzial na cztery czesci.Ostatni wariant wszedl w zycie w 1934 roku. Bylo to niemal identyczne F wpisane w czteroramienny krzyz- jak na poprzednim modelu.Dodano groszkowanie i pominieto podzial klamerki na 4 czesci. To wlasnie - klamra z Twojego zdjecia.Wyprodukowano jej ( tej ostatniej) ok. 13- 14 tysiecy egzemplazy.Od strony rewersu powinna miec zupelnie inny zaczep niz standartowe klamry WH.Sygnatura L.W - niewylkuczone ,że oznacza manufakture Wimmler und Levy z Lipska.POzdro India.Ps. A tak na marginesie- ciekawi mnie czy przedmowca - general zna wartosc tej wedlug niego popularnej klamry?
Gość Napisano 17 Luty 2004 Napisano 17 Luty 2004 Jest to klamra Niemieckiego Stowarzyszenia Lekkoatletów. Znajdziesz ją i inne jej odmiany w 31 rozdziale Katalogu Angolii Klamry III Rzeszy ". Wbrew pozorom klamerka dosyć popularna.
bjar_1 Napisano 17 Luty 2004 Napisano 17 Luty 2004 To chyba sporo było tych lekkoatletów w Reichu ;)pzdrbjar_1
Gość Napisano 18 Luty 2004 Napisano 18 Luty 2004 Do Indii. Znam wartość, choć cena katalogowa mnie nie interesuje bo dany przedmiot jest tyle wart ile da kupujący. Ponieważ ten rodzaj klamerki widuję na giełdach 2-3 razy w roku jest ona dla mnie popularna. Atualnie jest na Allegro, choć mocno skatowana.
Pytanie
Fenrir
Czegoś takiego jeszcze nie znalazłem wielkość i kształt typowej klamry niemieckiej tylko ten znak nic mi nie mówi ,sygnowana GES.GESCH. L.W. -nad L i W są małe trójkąciki--- czy ktoś może wie jakie formacje nosiły te klamry? Z góry DZIĘKI!
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.