adamqqper Napisano 2 Sierpień 2008 Autor Napisano 2 Sierpień 2008 Witam ! odbyłem dzisiaj ciekawą wycieczkę do miejscowości Bełk . Od dawna pasjonują mnie zagadki tej miejscowości - masońska kolumna obok Kościoła , kopiec – grobowiecutworzony w 1860 r na miejscu grodziska oraz różne opowieści i legendy….Jedna z nich mowi że Kopiec Germanderów łączy z pobliskim Kościołem pw. Marii Magdaleny podziemne przejście, nikt nie wie w jakim celu ono powstało….No i niespodzianka - udało mi się dostac do wnętrza kaplicy ( bez szkód!!)….Zrobiłem kilka fotek i jestem zaskoczony symboliką tych rysunków - niech mi ktoś pomoże objaśnic znaczenie niektórych rysunków…Poniżej kaplicy jest wejście do krypty grobowej rodziny Germanderów. Kryje ona 4 trumny w tym Eleonory Lukas dziedziczki Bełku która ponoc zmarła młodo w połogu. Podobno pochowano ją z dzieckiem na ręku…Z dziedzińca pobliskiego Kościoła, usianego starymi nagrobkami jest jakieś 100-120 metrów do Kopca – widac to na fotkach - ciekawe czy będzie kiedyś można zweryfikowac legendę o podziemnym przejściu ? ….Jedno z wejść ma być w podziemiach kościoła , drugie w podziemiach kopca…..Obok kościoła stoi tzw. „ złamana kolumna”, masońska pamiątka po Richardzie Holtze - po śmierci swojego ojca ufundował on ową kolumnę…R. Holtze był masonem , członkiem niemieckiej loży „ Zum Licht im Osten”. Holtze to jeden z założycieli Katowic. Ułamana kolumna w symbolice masońskiej oznacza „ niedokończone dzieło”…W starym murze który otacza Kościół pw, Marii Magdaleny zamocowano w XVII w tzw.kuny - zakuwano w nie (za szyję!) grzeszników a zwłaszcza grzesznice…..Jeżeli ktoś mógłby mi pomóc w sprawie symbolik rysunków z kaplicy na kopcu lub przetłumaczeniu napisu na „ułamanej kolumnie „ , będę bardzo wdzięczny….Wszystkie omawiane w tekście sprawy przedstawiam na fotkach……
adam11q Napisano 6 Sierpień 2008 Napisano 6 Sierpień 2008 kaplica na kopcu, widok na wejście do krypty..
Gniewkos Napisano 15 Sierpień 2008 Napisano 15 Sierpień 2008 najpierw daj większe zdjęcia bo na tych nie za wiele widać, a już na pewno nie mowy o odczytaniu napisów na kolumnie
poszukiwacz666 Napisano 16 Sierpień 2008 Napisano 16 Sierpień 2008 ja znam tylko wojenną historie Bełku. Jeśli cię interesuje moge coś powiedzieć
huk 100 Napisano 16 Sierpień 2008 Napisano 16 Sierpień 2008 wybacz ale dajesz szankiel a nie zdjęcia -nic nie widać ! radzę daj może słuchowisko w radiu -pozdro
adam11q Napisano 28 Wrzesień 2008 Napisano 28 Wrzesień 2008 wiem moi drodzy fotki mi nie wyszły....Poprawię to ale ja początkujący...na dziś daję linka to wyszło lepiejhttp://eksplorator.mojeforum.net/belk-tajemnice-zagadki-temat-vt3632.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.