mateusz94-39 Napisano 14 Sierpień 2008 Napisano 14 Sierpień 2008 tylko szkoda że w środku nie ma pudełka na szkiełka zapasowe
mateusz94-39 Napisano 15 Sierpień 2008 Napisano 15 Sierpień 2008 Jeszcze można ją uratować. A więc tak jak napisali inni koledzy szczotka drucianą i papierkiem lub zmatowić i malować lub drzeć do gołego metalu. Pasek możesz wyrzucić do śmieci niestety i polować na inny. Mogłeś go odpruć przed piaskowaniem.;/ Jeśli wybrałeś opcje z darciem do metalu polecam Ci też rozpuszczalnik żeby wyeliminować farbę. Jak uporasz się z tym czarnym malowidłem wystarczy kupić podkład a następnie wymieszać kolor feldgrau-RAL6006. Pozdrawiam
maciejka Napisano 15 Sierpień 2008 Autor Napisano 15 Sierpień 2008 Dzięki a jaki dać podkład? Możesz dać jakiś konkretny kolor? Gdzie można kupić tego Ral'a i o co chodzi z tym mieszaniem?Wybacz te pytania, ale jestem świeżym kolekcjonerem.Z góry dzięki PozdrawiamMaciek
mateusz94-39 Napisano 15 Sierpień 2008 Napisano 15 Sierpień 2008 Dobrze. Kolor podkładu nie ma tu większego znaczenia ale możesz celować w odcień szarego. RAL jest to paleta z koloramitu jest taka paleta: http://www.techmet.info/ral.php. Najbardziej zbliżonym kolorem jest RAL 6006 choć nie idealnym gdyż w czasie wojny do farb dodawano ołowiu co jest zabronione w dzisiejszych czasach. Jak zdobyć taką farbę? Idziesz do najbliższej mieszalni farb dysponującą paletą RAL prosisz o numer 6006 mieszają i możesz wybrać mat, półmat lub połysk ja bym celował w mat lub półmat. Te całe matu tą są stopnie połysku farby.:)A najlepiej jeśli będą mieszać farby w sprey-u wtedy wszystko się ułatwia. Pozdrawiam.
Trooper85 Napisano 15 Sierpień 2008 Napisano 15 Sierpień 2008 Jeśli chcesz odtwarzać żołnierza niemieckiego z późnego okresu wojny to jest jeszcze jedna możliwość. Puszkę można pomalować w kamuflaż. Daje to pewną dowolność jeśli chodzi o stosowane kolory (różne kombinacje piaskowego, brązowego i zielonego, oczywiście w granicach rozsądku). Chyba nawet na forum był wątek z puszkami do masek, było tam sporo zdjęć w malowaniu kamuflażowym (musisz poszukać, chyba w dziale asze odkrycia" albo ekonstrukcja"). Jak znajdę jakieś fotki to wrzucę.Tutaj możesz zobaczyć, jak różne mogły być kolory farby nakładanej na puszki fabrycznie (zależnie od czasu, producenta):http://www.gasmasklexikon.com/Page/Germ-Mil-Dosen.htmZdrów!
mateusz94-39 Napisano 15 Sierpień 2008 Napisano 15 Sierpień 2008 Znalazłem link http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=138826#142370 Pozdrawiam.
maciejka Napisano 15 Sierpień 2008 Autor Napisano 15 Sierpień 2008 Myślę, że na początek wojny będę ją robił. Może jednak wystarczy przetrzeć ten czarny podkład?Okaże sie w praniu jak nie dam rady to zostawie czarny. Dzięki piękne za linki obydwa sie przydadzą. Jeszcze takie pytanie: Czym dzisiaj można zrobić podpis-nazwisko na przedmiotach, wygląda to jakby pisane korektorem?Pozdrawiam i WIELKIE DZIĘKI gdyby nie Wy to bym się załamał.
mateusz94-39 Napisano 15 Sierpień 2008 Napisano 15 Sierpień 2008 Proszę bardzo w końcu łączy nas pasja. Jeśli będzie na wczesny okres to zmienia postać rzeczy. Puszka musi być w kolorze apfelgrun. Najlepiej napisz na moje gg:2739464.Pozrdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.