poszukiwacz666 Napisano 23 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2008 Czy ktoś posiada może zdjęcia lub schematy bardzo zadkich broni wermachtu. Jak np:Luftfaust-ręczna wyrzutnia niekierowanych przeciwlotniczych pocisków rakietowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 23 Lipiec 2008 Share Napisano 23 Lipiec 2008 http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum22/luftfausta1im1.jpgJedyne foto, jakie znalazłem.http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum22/luft_copy1.jpgWłasnoręcznie wykonana makieta/model Luftfaust A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 23 Lipiec 2008 Share Napisano 23 Lipiec 2008 Luftfaust B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 23 Lipiec 2008 Share Napisano 23 Lipiec 2008 c.d. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 23 Lipiec 2008 Share Napisano 23 Lipiec 2008 c.d. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 23 Lipiec 2008 Share Napisano 23 Lipiec 2008 I taki żarcik na koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 23 Lipiec 2008 Share Napisano 23 Lipiec 2008 Trochę danych:http://www.net.bialystok.pl/~hess/r_ppn_fliegerfaust.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 23 Lipiec 2008 Share Napisano 23 Lipiec 2008 Z książki: Deutsche Nahkampfmittel bis 1945 autorstwa w. Fleischera i H. Julcha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hildebrand Napisano 24 Lipiec 2008 Share Napisano 24 Lipiec 2008 Zatem pozwolę sobie podrzucić dwa zdjęcia panów w dziwnym kamuflażu ;) z repliką mojego autorstwa. Zdjęcia oscylują w klimacie Berlin '45. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hildebrand Napisano 24 Lipiec 2008 Share Napisano 24 Lipiec 2008 Zdjęcia, jak i rura, również mojego autorstwa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Der Panzerfahrer Napisano 24 Lipiec 2008 Share Napisano 24 Lipiec 2008 witam, nie wiedzialem ze to cudo sie ,luftfaust' zwia... ja osobiscie spotkalem sie z nazwa ,fielgerfaust'. i jak wyczytalem bylo to awaryjne rozwiazanie z braku odpowiedniej ilosci broni plot. niestety wielki flop... maly zasieg i zerowa celnosc. wyczytalem poza tym ze spora ilosc tego ,cuda' zdobyli ruscy, po testach stwozyli swoja kopie i wyslali do dalszych testow do koreii. tam zoltki uzywali tego do stracania pierwszych amerykanskich smiglowcow... tyle ciekawostek na ten temat,zdrow, panzerfahrer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 24 Lipiec 2008 Share Napisano 24 Lipiec 2008 To zdjecie pochodzi z jakiejs rosyjskiej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hildebrand Napisano 24 Lipiec 2008 Share Napisano 24 Lipiec 2008 Nazywa sie Luftfaust", bądź Fliegerfaust", ponieważ obie nazwy były w użyciu i nadal są w różnych źródłach. Niecelne było, ponieważ miało rozrzut około 40 m na odległości 500 metrów. Używano tego do strącania samolotów na niskim pułapie, a później w obronie Berlina jako broni antypiechotnej.Czy dużo tego Rosjanie przejęli to nie wiem, ale wyprodukowano tego (mowa o Fliegerfaust 2", czyli, to co powyżej ) około 80 sztuk, i całość trafiła na front wschodni pod koniec roku 1944. Z rosyjskimi kopiami i Koreą natomiast wszystko prawda :)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 24 Lipiec 2008 Share Napisano 24 Lipiec 2008 Czy Fliegerfaust nie był montowany na skrzydłach Ju-87 Stuka?http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum21/foe_bu181panzerfaust.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 24 Lipiec 2008 Share Napisano 24 Lipiec 2008 Eee, to nie jest Ju-87 Stuka, sorry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hildebrand Napisano 24 Lipiec 2008 Share Napisano 24 Lipiec 2008 Na zdjęciu jest Messerschmitt Bf 108 Taifun, a na skrzydłach ma sprzężone Panzerfausty, nie Fliegerfausty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 24 Lipiec 2008 Share Napisano 24 Lipiec 2008 Też nie. To jest Bucker Bu 181 Bestmann. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hildebrand Napisano 24 Lipiec 2008 Share Napisano 24 Lipiec 2008 A nie byłem pewien kokpitu :) Całe życie się człowiek uczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 24 Lipiec 2008 Share Napisano 24 Lipiec 2008 Że Panzerfausty, to wiem, tylko czy system montażu Panzerfaustów na samolotach nie nazywał się Fliegerfaust?A ręczne przeciwlotnicze wyrzutnie rakietowe Luftfaust?Bedę wdzięczny za wyjaśnienie, w końcu tyle było tych wynalazków, że można się pogubić:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hildebrand Napisano 24 Lipiec 2008 Share Napisano 24 Lipiec 2008 Z tego, co wiem, to na ta wyrzutnię mówi się Luftfaust", bądź Fliegerfaust" zamiennie,co do panzerów nie orientuję się, nie chcę być wieszczem bez podkładu :)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poszukiwacz666 Napisano 25 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 25 Lipiec 2008 Chodzi mi też o różnego rodzaj samoróbki jak np: w festung breslau zrobiono moździerz breslau (czy ktos ma jego zdjecie) granaty tez w tej twierdzy robiono dla wermachtu ze stalowych rur czy posiadacie moze fotki takiech rzeczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 25 Lipiec 2008 Share Napisano 25 Lipiec 2008 Deutsche Nahkampfmittel bis 1945 W tej książce znajdziesz dużo takich ciekawostek. Moździerza Breslau tam chyba nie ma, ale wszelkiego rodzaju Volkshandgranate czy Nipolit-handgranate są, zdjęcia i rysunki techniczne z danymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.