EnemyofGod Napisano 23 Lipiec 2008 Autor Napisano 23 Lipiec 2008 Przesadziłem z moczeniem monety i carskiego guzika w kwasku i pojawił się taki chamski, jasno czerwony (różowy?) nalot, czy można to jakoś usunąć?
lukaszpol26 Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 Chyba nie ale sprój w oliwie z oliwek Pozdrawiam
honker Napisano 25 Lipiec 2008 Napisano 25 Lipiec 2008 cześć jeśli guzik był mosiężny to trawienie wyżarło z niego jednen ze składników-cynk lub cynę- i została czysta miedż pozd.marek
Cyrograf15 Napisano 25 Lipiec 2008 Napisano 25 Lipiec 2008 Trawienie > kwasek niszczy właśnie w taki sposób jak napisał Honker. Teraz tylko polerować > ścierać do zdowego metalu(kompletnego), tyle że to dalsza dewastacja.Wojtek
EnemyofGod Napisano 25 Lipiec 2008 Autor Napisano 25 Lipiec 2008 Dzieki. Mam jeszcze jedno pytanie: czy można jakos chemicznie usunąć patynę, bo zauważyłem, że ten różowy nalot schodzi z monety razem z patyną. Już wolałbym monetę bez patyny i bez tego chamskiego nalotu, bo nijak ten różowy kolor nie pasuje. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.