wally Napisano 22 Lipiec 2008 Autor Napisano 22 Lipiec 2008 co to moze byc? z przodu cos w rodzaju soczewki, obudowa mosiadz, przelacznik na obudowie.
bandolero Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 Ten typ latarki był też używany w 1939 roku przez naszych żołnierzy jako latarki sygnałowe- można czasem trafić na nie obok innych fantów z Września w miejscach demobilizacji.
wally Napisano 23 Lipiec 2008 Autor Napisano 23 Lipiec 2008 latarka pochodzi z okolic gdzie rozbrajalo sie wrzesniowe wojsko.
mietek Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 Bandolero - czy moglbys moze dodac zdjecia takowych latarke z wrzesnia.
wally Napisano 22 Lipiec 2008 Autor Napisano 22 Lipiec 2008 co to moze byc? z przodu cos w rodzaju soczewki, obudowa mosiadz, przelacznik na obudowie.
bandolero Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 Mietek- mnie udało się znaleźć jedynie tę soczewkę, oprawioną w mosiężny gwint, była razem ze zgrzebłem ułańskim i amunicją polską. W tej chwili ten fant jest u brata i nie mogę dać foty, ale postaram się. Kumpel znalazł całą taką latarkę razem z polskimi klamotami, ale nie wiem, czy ją jeszcze ma. Pozdrav.
mietek Napisano 22 Lipiec 2008 Napisano 22 Lipiec 2008 Ano latarka, poczatek 20 wieku, model robiony do lat 50-tych. Ten typ byl produkowany w Niemczech, Anglii (i pewno nie tylko). Produkcja z blachy, tworzywa, bakelitu.Soczewki wlasnie polokragle, lub tez normalne plaskie z reflektorkiem.Poszukaj moze sa sygnowania.
Pytanie
wally
co to moze byc? z przodu cos w rodzaju soczewki, obudowa mosiadz, przelacznik na obudowie.
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.