Skocz do zawartości
  • 0

Odznaczenia: wojna 1920r, 20lecie międzywojenne, Powst. Wlkp., Kriegsmarine (?)

seemann

Pytanie

Napisano

Witam,

znajomy postanowił pozbyć się kolekcji odznaczeń swojego dziadka (ludzie są dziwni...), tyle że za taką cenę że nieco mnie przygięło. Powiedziałem mu że muszę się zorientować co to za odznaczenia, stąd mam zdjęcia.

Nry 1 i 2 to podobno wojna 1920, 3 to powst. wlkp., 4-8 to dwudziestolecie międzywojenne a ostatni nr 9 to nawet podobno naszywki z Kriegsmarine, zdobyczne)

Pytanie - czy ktoś może mi powiedzieć co to za odznaczenia bardziej szczegółowo, za co nadawane no i czy to raczej egzemplarze popularne, czy raczej rzadkie rarytasy?

z góry dziękuję za wszelkie komentarze.

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
3. Odznaka pamiątkowa Wojsk Wielkopolskich 27.12.1918 - 21.8.1919" Zatwierdzona w dniu 14 marca 1920 rozporzadzeniem M.S Wojsk z dnia 14 maja 1920-4135.
Cenny fant jeżeli oryginał;)podrawiam
Napisano
dzięki, to już coś, przyznam że to właśnie odznaczenie było dla mnie zagadką. Nie wiem czy to oryginał, ale chyba tak, wygląda na nieco zużyty. No to może chłop będzie miał za co wypić jak to cenny fant ;-)
Napisano
Kupuj to bez zastanowienia ze wzgledu na wartość historyczna;).Było to jedyne wojskowe odznacznie za powstanie w wielkopolsce w okresie miedzywojennym.Sam Piłsudski nie był oredownikiem jego powstania.
pozdrawiam
Napisano
Do tego wydobadz pare faktów na temat własciela,bo musiał przejsc ciakawą kampanie.Najpierw powstanie(odznacznie nr.3),kampania w grupie gen.Konarzewskiego na froncie litewsko-białoruskim(odznaka fr.lit-biał) i dalsze.Coż....taki nasz los kolekcjonerów;)
Napisano

Witam,

znajomy postanowił pozbyć się kolekcji odznaczeń swojego dziadka (ludzie są dziwni...), tyle że za taką cenę że nieco mnie przygięło. Powiedziałem mu że muszę się zorientować co to za odznaczenia, stąd mam zdjęcia.

Nry 1 i 2 to podobno wojna 1920, 3 to powst. wlkp., 4-8 to dwudziestolecie międzywojenne a ostatni nr 9 to nawet podobno naszywki z Kriegsmarine, zdobyczne)

Pytanie - czy ktoś może mi powiedzieć co to za odznaczenia bardziej szczegółowo, za co nadawane no i czy to raczej egzemplarze popularne, czy raczej rzadkie rarytasy?

z góry dziękuję za wszelkie komentarze.

Napisano
1. Odznaka frontu litewsko-białoruskiego." - dziękuję, ale chodzi mi o nieco więcej, tj. komu nadawano, za co, czy to częsty eksponat czy nie. Bardzo będę wdzięczny za treściwe komentarze.
Napisano
4a,4b - Medal Polska Swemu Obrońcy, medal pamiątkowy za wojnę 1918-1921
6a,6b- Medal za długoletnią służbę - X lat, ustanowiony w 1938
7a,7b - Medal Niepodległości - nadawany zasłużonym czynnie dla niepodległości Polski w czasie I wś i w latach 1918-21 (bez wojny p-b)
8a,8b - Medal Dzisięciolecia Odzyskania Niepodległości
Napisano
ze dwa dyplomy się znajdą, ale nie do wszystkich. Podobno ten któremu nadano te odznaczenia był przez pewien czas w straży granicznej celnikiem, więc to mogłoby się zgadzać.

Czy ktoś ma jakiś pomysł na p. 9?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie