bosniak Napisano 20 Lipiec 2008 Autor Napisano 20 Lipiec 2008 witam serdecznie prosze o ID fantów.przedmioty zostały znalezione w starym poniemieckim domu na pasie z klamra brak jakich kolwiek oznaczen itp.wymiary to szer.5cm dł.115cm.
bosniak Napisano 20 Lipiec 2008 Autor Napisano 20 Lipiec 2008 a czy ten pas bez klamry jest identyczny wzorem jak pas zołnierski drugowojenny?brakuje w nim tylko skórzanego jezyka na zaczepienie klamry.pasy I i II ws były takie same??
kowalinho Napisano 20 Lipiec 2008 Napisano 20 Lipiec 2008 Pierwszy pas to austro-węgierski pas szeregowego, używany często we wczesnym okresie istnienia przedwojennego WP.Ostrogi to niemieckie wojskowe ostrogi, co do okresu to mogą być zarówno z I wś, z międzywojnia i z okresu II wś, wzory tych ostróg były bardzo zbliżone, jeśli nie identyczne. Ostrogi takie też mogły być używane w WP - np. w jednostkach na terenie wielkopolski.
kowalinho Napisano 20 Lipiec 2008 Napisano 20 Lipiec 2008 Z tego co wiem - niemczyzna to nie jest mój konik - pasy z I i z II wś były tego samego typu - system klamry, haka itp, różniły się materiałem z których zrobiono haki i pewnie jakimiś jeszcze szczegółami.
bosniak Napisano 20 Lipiec 2008 Autor Napisano 20 Lipiec 2008 witam serdecznie prosze o ID fantów.przedmioty zostały znalezione w starym poniemieckim domu na pasie z klamra brak jakich kolwiek oznaczen itp.wymiary to szer.5cm dł.115cm.
bosniak Napisano 20 Lipiec 2008 Autor Napisano 20 Lipiec 2008 na pasie nr 2 widnieje data 1916i jakas słabo widoczna pieczatka.wymiary to szer.4.5cm dł 110 do pasa brakuje klamry.od strony wewnetrznej pieknie zachowany kolor brazu.
Pytanie
bosniak
witam serdecznie prosze o ID fantów.
przedmioty zostały znalezione w starym poniemieckim domu
na pasie z klamra brak jakich kolwiek oznaczen itp.
wymiary to szer.5cm dł.115cm.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.