niechludow Napisano 19 Lipiec 2008 Autor Napisano 19 Lipiec 2008 Może ktoś, coś, o takim żelazku ? Wewnątrz cechy : A, 3, F, C.
Kubuś 2001 Napisano 19 Lipiec 2008 Napisano 19 Lipiec 2008 Dołączę się do pytania. Czy jest jakaś strona poświęcona tej tematyce?
KsięstwoCieszyńskie Napisano 19 Lipiec 2008 Napisano 19 Lipiec 2008 Witam,mam podobny okaz w domu. Wiem, że mówiło się o taich że to są żelazka a duszę", albo z duszą". Do środka można było włożyć rozżażone węgle albo wład kamienny właśnie zwany duszą".
niechludow Napisano 25 Październik 2008 Autor Napisano 25 Październik 2008 Dołączam zdjęcie wnętrza żelazka z sygnowaniem. Może ktoś wyjaśni te litery i cyfrę. Pozdr
bandolero Napisano 19 Lipiec 2008 Napisano 19 Lipiec 2008 Panowie, nie mylcie pojęć. Żelazko widoczne na zdjęciu to żelazko węglowe. Na duszę były zupełnie inne, nie miały otworków po bokach i otwierało się je od tyłu, a nie od góry. Żelazko na węgiel miało otwory, które służyły temu, że co parę minut należało je rozbujać, by węgle się rozżarzyły i właśnie przez te otwory wpadało powietrze.
latający holender Napisano 19 Lipiec 2008 Napisano 19 Lipiec 2008 A mi kiedyś trafiło się coś takiego.
latający holender Napisano 19 Lipiec 2008 Napisano 19 Lipiec 2008 Przyjechało chyba w moje rejony z jakiegoś zachodniego szabru,bo kiedyś widziałem takie,tylko mniejsze w niemieckim sklepiku z pasmanterią.Stało tam na wystawie kilka,niektóre tak małe,że chyba nie mieściła się do trzymania uchwytu cała ręka.
Pytanie
niechludow
Może ktoś, coś, o takim żelazku ? Wewnątrz cechy : A, 3, F, C.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.