Skocz do zawartości

kolejny stryszek:)

Rekomendowane odpowiedzi

Fajny jest ten element biedki - ładna polska khaki, ale zastanawiam się, czy ta carska łopata saperska rzeczywiście była przejęta przez naszych i na khaki przemalowana. Mógłbyś zamieścić dodatkowe zdjęcia farby z tej łopaty, po przetarciu z kurzu itp? Widać tam podkład miniowy?

Tak jak kolega Luftlander juz spostrzegl, latarka jak najbardziej z 2WS.
Typ TL-122 z lampa pod kontem 90 stopni byla standardowym wyposazeniem US Army w 2WS. Byly cztery wersje z tej TL-122-B byla pierwsza plastikowa laterka (wersia A byla z mosiadzu) wyprodukowana we wrzesniu 1943 roku, kolor zielen OD, problemy byly z nia (tak jak na twoim zdjeciu i napewno jak ja otworzyles) ze wydobywala z siebie dziwny plaskiowy smrod i na zewnatrz tworzyl sie woskowo-podobny bialy osad. Wiecej pod http://www.olive-drab.com/od_soldiers_gear_flashlight.php

kowalinho-wyczyściłem łopatę i zamieszczam fotki.mało zostało tej farby i zdjęcia słabo mi wyszły,ale zamieszczam.pod zieloną farbą nie ma podkładu miniowego.nie wiem już jak to było z przejęciem tych łopat przez nasze Wojsko,ale lakier jest typowo Polski..
M164U-dzięki za trochę wiedzy na temat tej latarki.masz rację że wydobywa się się z niej jakiś plastikowy smród.baterie dały się wyjąć i zaleciało PRLem:)pozdrawiam wszystkich serdecznie...

fakt proty , dużo rzeczy używano w wp z Iww od austryjackich ładownic po pruskie manierki więc w czasie moblizacji trafialy się austryjackie nożyce i jak widać pruskie łopaty, kwestia malowania to jak bagnety 98/05 malowane pochwy na polski khaki więc pewnie i z innym sprzętem było podobnie pozdr!
aa no i reszta sprzętu sugeruje że łopata to ewidentny 39 wp;d

• 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie