kowalinho Napisano 16 Lipiec 2008 Share Napisano 16 Lipiec 2008 Polecam tutaj spojrzećhttp://www.rkd.friko.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nino83 Napisano 16 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2008 gdyby nie ta stronka nie zabrał bym tek rososzki z tego strychu:)sądzę że jest wrześniowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 16 Lipiec 2008 Share Napisano 16 Lipiec 2008 Fajny jest ten element biedki - ładna polska khaki, ale zastanawiam się, czy ta carska łopata saperska rzeczywiście była przejęta przez naszych i na khaki przemalowana. Mógłbyś zamieścić dodatkowe zdjęcia farby z tej łopaty, po przetarciu z kurzu itp? Widać tam podkład miniowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniek7_2006 Napisano 16 Lipiec 2008 Share Napisano 16 Lipiec 2008 no no no ładny stryszek ładny:)PozdrO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nino83 Napisano 16 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2008 dzisiaj wyczyszczę tą łopatę i fotki będą na jutro.pozdrawiam i życzę udanego popołudnia.pzdr.nino83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M164U Napisano 16 Lipiec 2008 Share Napisano 16 Lipiec 2008 Tak jak kolega Luftlander juz spostrzegl, latarka jak najbardziej z 2WS. Typ TL-122 z lampa pod kontem 90 stopni byla standardowym wyposazeniem US Army w 2WS. Byly cztery wersje z tej TL-122-B byla pierwsza plastikowa laterka (wersia A byla z mosiadzu) wyprodukowana we wrzesniu 1943 roku, kolor zielen OD, problemy byly z nia (tak jak na twoim zdjeciu i napewno jak ja otworzyles) ze wydobywala z siebie dziwny plaskiowy smrod i na zewnatrz tworzyl sie woskowo-podobny bialy osad. Wiecej pod http://www.olive-drab.com/od_soldiers_gear_flashlight.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nino83 Napisano 17 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2008 kowalinho-wyczyściłem łopatę i zamieszczam fotki.mało zostało tej farby i zdjęcia słabo mi wyszły,ale zamieszczam.pod zieloną farbą nie ma podkładu miniowego.nie wiem już jak to było z przejęciem tych łopat przez nasze Wojsko,ale lakier jest typowo Polski..M164U-dzięki za trochę wiedzy na temat tej latarki.masz rację że wydobywa się się z niej jakiś plastikowy smród.baterie dały się wyjąć i zaleciało PRLem:)pozdrawiam wszystkich serdecznie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nino83 Napisano 17 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2008 drugie ujęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nino83 Napisano 17 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2008 słaba ostrość troszkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nino83 Napisano 17 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2008 i wyszła tez data..:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 17 Lipiec 2008 Share Napisano 17 Lipiec 2008 Ok, dzięki.Faktycznie lakier może być nasz.Zresztą, skoro przejęte były m.in. austro-węgierskie łopatki, to czemu nie carskie łopaty saperskie?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 17 Lipiec 2008 Share Napisano 17 Lipiec 2008 fakt proty , dużo rzeczy używano w wp z Iww od austryjackich ładownic po pruskie manierki więc w czasie moblizacji trafialy się austryjackie nożyce i jak widać pruskie łopaty, kwestia malowania to jak bagnety 98/05 malowane pochwy na polski khaki więc pewnie i z innym sprzętem było podobnie pozdr!aa no i reszta sprzętu sugeruje że łopata to ewidentny 39 wp;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 17 Lipiec 2008 Share Napisano 17 Lipiec 2008 sorry za zamuem chcialem napisać carska a mysląc juz o bagnecie napisalem pruska;pa carska tym bardziej jak po armi prusy bo z terenów wschodnich pułki walczyły w armi prus jak np 52 pp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nino83 Napisano 17 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2008 Kobieras39 jestem tego samego zdania co Ty.z relacji dziadka od którego mam te rzeczy wynika,że zabierali z pozostawionych taborów wszystko co się dało i mogło w domu przydać.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 17 Lipiec 2008 Share Napisano 17 Lipiec 2008 Na pobojowisku po Armii Prusy" trafiałem np. pruskie i amerykańskie manierki czy resztki amerykańskich ładownic od BAR-a, tak więc mogła się trafić i rosyjska łopata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 Nino - pokaż lepsze fotki trzonka http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum22/dscf1125.jpg ,wczoraj na wrześniowym" terenie trafiłem ładne żelastwo od takiej właśnie łopaty rosyjskiej... jakie to drewno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nino83 Napisano 11 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2008 Witaj Bjar.Trzonek jet prawdopodobnie sosnowy, ale nie mam pewności. przesyłam zdjęcie zakończenie trzonka już po kuracji pokostem lnianym:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Wrzesień 2008 Share Napisano 11 Wrzesień 2008 Jaka jest długość trzonka i jego średnica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nino83 Napisano 11 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2008 od pierścienia mierząc 74,5 cm, gałka na końcu ma długość 3 cm a średnicę napiszę Ci jutro, gdyż nie ma mnie teraz w domu. pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Wrzesień 2008 Share Napisano 11 Wrzesień 2008 O.K. pisz na maila, nie ma sensu Forum zapychać.pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.