Skocz do zawartości
  • 0

Spodnie kawaleryjskie???

rittenvonleeb

Pytanie

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Polskie wrześniowe" spodnie kawaleryjskie z karwaszami wz36 dla szeregowych broni jezdnych miały dokładnie takie nogawki jak te pokazane tutaj.
Kolego nino83, mówisz o nogawkach do spodni oficerskich wz36.
Te tutaj to spodnie dla szeregowego kawalerii i choć powojenne, to mają taki sam system wiązania nogawek, jak wz36.
Napisano
Witam!

Po egzemplarzach spodni kawaleryjskich, jakie ja mam w kolekcji śmiem twierdzić, iz Twoje są powojenne. Tak czy siak fajny i rzadki fant!

Pozdrawiam, Łukasz
Napisano

Nie ma problemu, każdemu się może zdarzyć ;)

Tak dla porównania - moje bryczesy, prosto ze stryszku. Tylko bez karwaszy i z przerabianą podszewką.

Pzdr

Napisano
ja mam te oficerskie.wkleił bym zdjęcie gdyby nie te mole.nie ma sie czym chwalić:( ps.gratuluję spodni,naprawdę fajne:)pozdrawiam.
Napisano

Wklej, wklej, przyda się taki wątek na tym forum, do późniejszej szybkiej identyfikacji etc.
Wrzucam wykroje spodni wz36 dla szeregowych i dla oficerów. (z książki H.W.)

Napisano
polskie wrześniowe spodnie kawaleryjskie miały wiązane nogawki a na tych zdjęciach nie widzę dziurek do takowego wiązania...
Napisano
:( to nie mam szczęścia do mundurowych fantów, nie dość że mole to jeszcze powojenne.zapomniałem,że na spodniach tez powinny być czerwone pieczątki.szukam dalej. pozdrawiam.
Napisano
Tak, to spodnie kawaleryjskie z lejami - karwaszami. Z jakiego materiału są te leje? To skóra czy płótno?
Daj więcej zdjęć, najpóźniej mogą być z końca lat '40 - do tego czasu funkcjonowała w Polsce kawaleria.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie