Skocz do zawartości
  • 0

czapeczka obrony narodowej ?

banginghunter

Pytanie

Napisano

Witam,
Jakiś czas temu kupiłem od pewnego pana taką czapeczkę. Wedle jego przekazu to czapka w której jego ojciec walczył w zmobilizowanej jakiejś paramilitarnej jednostce w 1939. Razem z nią była ładownica trójka do mauzera polska, pas polski i parę guzików z drelichowej kurtki. Niestety nie widać żadnych stempli, nie ma orzełka, a środek jest przerabiany i naprawiany. Jakie są wasze opinie ? Czy to czapka faktycznie przedwojenna ? Czy może dziadkowi się coś pomyliło i zapomniał, że po wojnie też służył ... ? Upiera się , że to przedwojenne.

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przyjrzyj się, może widać ślady po niciach od naszywanego orła."

Najlepiej popatrz pod swiatlo, czesto widac dziurki w materiale.
Napisano
Dzięki, postaram się jeszcze pstryknąć parę fotek. Widać, że wypruto potnik i wszyto później jakiś inny - na okrętkę ręcznie. Podobnie ze sztywnika denka - jest tylko to takie charakterystyczne konopne uszytwnienie, ale obszyte już inną późniejszym materiałem. Nie ma tego niebieskiego ze stemplami, który zwykle jest tam w zwykłych wz.37.

To co mnie zastanawia, to kwestia czy mam czapkę przedwojenną, która w czasie wojny przerobiono bo np. nie wolno było mieć niczego z orzełkiem i stemplami wosjkowymi, czy mam po prostu b. wczesną czapkę późniejszą, która niczym się prawie nie różni ? Sam kształt czapki jednak dość wiele cech przedwojennej czapeczki trzyma.
Napisano
Witam
Rogatywka przedstawiona na zdjęciach jest to wczesny model z drugiej połowy lat 40-ch LWP, świadczy o tym system jej szycia, typ nici, skok szwów, i materiał z którego jest wykonana - czyli typu angielskiego tkanie takie jakie było produkowane w latach 1946-48, przedwojenny materiał jest całkiem inaczej tkany. Klamerka musiała być przy niej metalowa, co świadczy odciśniecie na suknie i jego w specyficzny sposób wytarcie co jest spowodowane od ostrego kantu jakiego nie ma przy przedwojennej klamerce przy rogatywce, wentylatory są większe od tych jakie były regulaminowe w przedwojennych a są identyczne jak w tych z lat konica 40-ch. Na rogatywce widać układ sukna pod orzełek metalowy. Krój każdej rogatywki jest prawie identyczny tylko ukształtowanie świadczy kiedy była produkowana w jakich latach i jej detale i podzespoły jakie były wykorzystane do jej uszycia, na podstawie tego można oszacować kiedy byłą ona produkowana czy przed, podczas czy po wojnie.
Napisano

Witam,
Jakiś czas temu kupiłem od pewnego pana taką czapeczkę. Wedle jego przekazu to czapka w której jego ojciec walczył w zmobilizowanej jakiejś paramilitarnej jednostce w 1939. Razem z nią była ładownica trójka do mauzera polska, pas polski i parę guzików z drelichowej kurtki. Niestety nie widać żadnych stempli, nie ma orzełka, a środek jest przerabiany i naprawiany. Jakie są wasze opinie ? Czy to czapka faktycznie przedwojenna ? Czy może dziadkowi się coś pomyliło i zapomniał, że po wojnie też służył ... ? Upiera się , że to przedwojenne.

Napisano
Według mnie to jest przedwojenna rogatywka polowa wz37. Na to wskazuje jej krój, materiał itp, różniący się znacznie od powojennych sztuk.
Owszem, to może być rogatywka polowa Obrony Narodowej, od zwykłej wz37 różniła się tylko ozdobnym chwaścikiem pomiędzy lewym a środkowym rogiem rogatywki polowej (wg. książki Wieleckiego), tutaj tego chwaścika" - sznura ozdobnego nie ma, ale równie dobrze mógł być..

Piękna sztuka, gratuluję. Czy mógłbyś wkleić fotki pozostałych rzeczy?
Napisano

I jeszcze jedno zdjęcie ... niestety jak już pisałem nie ma orzełka, ani klamerki.

Kowalihno dzięki za info. Czemu uważasz, że jest przedwojenna ? Co ją wyróżnia od innych np. z 1943 czy 1947 ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie