Skocz do zawartości

Panzer IV bliżej.Błądzim.

andretus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ciekawa informacja. Akurat nazwa miejscowości gdzieś mi już zabrzmiała - w kontekście walk na przełomie stycznia/lutego 1945. Blondmin" - czy jakoś tak. W domu poszukam kto tam się kręcił.

M.
Napisano
Dobrze pamiętałem i odnalazłem szczegóły:

31.stycznia w okolice wskazanego skrzyżowania na SE od Błądzimia miało być wyprowadzone kontruderzenie II.batalionu PzGrenRgt.33 ze składu 4.PzDiv, przy wsparciu wozów pancernych tej dywizji, w celu wsparcia walczących pułków 337.VGD. Akcja nie doszła jednak do skutku z uwagi na zaangażowanie sił dywizji gdzie indziej i z uwagi na braki w materiałach pędnych.

Za to 02.02.1945. akcja powiodła się - opanowano skrzyżowanie dróg pod Bładzimiem. W akcji udział wzięły pododdziały 4.PzDiv w składzie II./PzGrenRgt.33 i II./PzRgt.35 przy wsparciu 4 Tygrysów z nieznanej mi jednostki.

Zwracam uwagę, że zaangażowany w walkę II./PzRgt.35 był wyposażony w PzKpfw.IV.

M.

P.S. Jeżeli wątek jest podpuchą" to przynajmniej dobrze osadzoną w realiach historycznych :-)
Napisano
No i sprawa sama się wyjaśniła. Ja również namierzyłem tego PzIV z bagna pod Błądzimiem. Z tym że nie w terenie, ale na zdjęciu w książce...

M.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie