piotr777 Napisano 7 Lipiec 2008 Autor Napisano 7 Lipiec 2008 Mam pytanko jak jest najlepszy sposób na czyszczenie monetek miedzianych i mosiężnych,i z brązu?proszę o pomoc..pzd.
Dąbek Napisano 7 Lipiec 2008 Napisano 7 Lipiec 2008 Wrzucić w oliwkę i na pół roku zapomieć,żadnych płynów.Jak moneta szrot to św Boże nie pomoże .Pozdrawiam
Anarchista Napisano 7 Lipiec 2008 Napisano 7 Lipiec 2008 Nie ma uniwersalnej metody, każda moneta to indywidualny przypadek. Trza przeglądać forum, pytać, trochę samemu eksperymentować (niestety).
8total4 Napisano 7 Lipiec 2008 Napisano 7 Lipiec 2008 zależy jeszcze czy chcesz czyscic monetę oklejoną zielonym grubym nalotem, czy chcesz wyczyscic z miedzi patynę bo moneta jest wytarta i nie widac rysunku..generalnie oliwka to najlepsze rozwiazanie.pozdro!!
a.m.m.s Napisano 8 Lipiec 2008 Napisano 8 Lipiec 2008 Słyszałem od jednego kolesia że na 5 minut zagotować w oliwce, poźniej płyn do garów i gąbka. Podobno niezłe efekty. Nie sprawdzałem ale noszę się z tym zamiarem.Pozdrawiam.
piotr777 Napisano 9 Lipiec 2008 Autor Napisano 9 Lipiec 2008 dzięki zawsze to jakiś sposób!!Mam kilka monetek dosyć stare roczniki 1700-1800 stan nie taki zły a chciał bym je troszkę oczyścic i nie wiem jak to zrobic żeby nie uszkodzić ani nie zniszczyć monetek a ryzykować szkoda.Jak ktoś zna jakieś dobre sposoby to bardzo proszę o pomoc!!!pozdro..
Dąbek Napisano 9 Lipiec 2008 Napisano 9 Lipiec 2008 Prubowałem wszystkich sposobów czyszczenia jednak oliwka jest najlepsza.Wrzuć jakąś fotkę monet do czyszczenia.
Dąbek Napisano 9 Lipiec 2008 Napisano 9 Lipiec 2008 Kolego tę monetę bym wcale nie czyścił tylko włożył do klasera jest pokryta patyną.Jak zniszczysz patynę-zniszczysz monetę. Patyna odkładała się na niej ponad 200 lat świadczy o autentyczności monety.Pozdrawiam
piotr777 Napisano 9 Lipiec 2008 Autor Napisano 9 Lipiec 2008 Ok dzięki.Oto mi chodziło jestem początkujący w tym temacie wolę się zapytać bo można zrobić coś głupiego i potem żałować.pozdro..
fraktal Napisano 9 Lipiec 2008 Napisano 9 Lipiec 2008 piotr777 ta monetka trafia się co jakiś czas, jak będziesz dużo chodził po dobrych polach to powiedzmy kilka razy w roku. Ale jest to bardzo ciekawa monetka, było jej kilka odmian.http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=360117#360119Ogólnie ktoś pisał, żeby monecie wyjętej z ziemi nie dać wyschnąć (patyna odpadnie- widać drobne zadrapania patyny na twoich zdjęciach), tylko od razu włożyć ją do wody destylowanej (podobno wyssie" z monetki szkodliwe pierwiastki np. od nawozów), a później do oliwki i niech się porządnie namoczy (parę godzin, lub dni, nie sądzę by była potrzeba moczenie dłużej). Pozdrawiam i życzę sukcesów w poszukiwaniu monetek.
kopijnik2 Napisano 9 Lipiec 2008 Napisano 9 Lipiec 2008 temat rzeka...wszystko zależy od ziemi" - jej kwasowości...z doświadczenia mogę podpowiedzieć - w niektórych przypadkach natychmiast miękką szczoteczką oczyścić i palcami polerować natłuszczać" ...
piotr777 Napisano 9 Lipiec 2008 Autor Napisano 9 Lipiec 2008 Dzięki widzę że sporo mogę się od was nauczyć a dopiero od niedawna zaczołem z monetkami.pozdrawiam..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.