Skocz do zawartości

jak czyścic

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
zależy jeszcze czy chcesz czyscic monetę oklejoną zielonym grubym nalotem, czy chcesz wyczyscic z miedzi patynę bo moneta jest wytarta i nie widac rysunku..
generalnie oliwka to najlepsze rozwiazanie.
pozdro!!
Napisano
Słyszałem od jednego kolesia że na 5 minut zagotować w oliwce, poźniej płyn do garów i gąbka. Podobno niezłe efekty. Nie sprawdzałem ale noszę się z tym zamiarem.
Pozdrawiam.
Napisano
dzięki zawsze to jakiś sposób!!
Mam kilka monetek dosyć stare roczniki 1700-1800 stan nie taki zły a chciał bym je troszkę oczyścic i nie wiem jak to zrobic żeby nie uszkodzić ani nie zniszczyć monetek a ryzykować szkoda.
Jak ktoś zna jakieś dobre sposoby to bardzo proszę o pomoc!!!

pozdro..
Napisano
Kolego tę monetę bym wcale nie czyścił tylko włożył do klasera jest pokryta patyną.Jak zniszczysz patynę-zniszczysz monetę. Patyna odkładała się na niej ponad 200 lat świadczy o autentyczności monety.Pozdrawiam
Napisano
Ok dzięki.Oto mi chodziło jestem początkujący w tym temacie wolę się zapytać bo można zrobić coś głupiego i potem żałować.

pozdro..
Napisano
piotr777 ta monetka trafia się co jakiś czas, jak będziesz dużo chodził po dobrych polach to powiedzmy kilka razy w roku. Ale jest to bardzo ciekawa monetka, było jej kilka odmian.
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=360117#360119

Ogólnie ktoś pisał, żeby monecie wyjętej z ziemi nie dać wyschnąć (patyna odpadnie- widać drobne zadrapania patyny na twoich zdjęciach), tylko od razu włożyć ją do wody destylowanej (podobno wyssie" z monetki szkodliwe pierwiastki np. od nawozów), a później do oliwki i niech się porządnie namoczy (parę godzin, lub dni, nie sądzę by była potrzeba moczenie dłużej). Pozdrawiam i życzę sukcesów w poszukiwaniu monetek.
Napisano
temat rzeka...
wszystko zależy od ziemi" - jej kwasowości...
z doświadczenia mogę podpowiedzieć - w niektórych przypadkach natychmiast miękką szczoteczką oczyścić i palcami polerować natłuszczać" ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie