Skocz do zawartości

GTI 2500 - problemy z przesiadką :(

xender

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich
Posta dzielę na 2 części
1. Dostałem wykrywkę - pierwsze wrażenia

Od około tygodnia jestem szczęśliwym(jeszcze nie wiem czy tak do końca) posiadaczem 2500 GTI (strasznie długo na niego czekałem - czyt. brak kasy) Jest przyjechał ! Wyciągam - rewelacja mistrz odpalam jeszcze fajniej :) Lecę w pole i porażka na max. Kopię tyle że chyba zakupie Bobcata albo w przyszłym sezonie wystartuję w zawodach kulturystycznych (ale tylko praworęcznych). Niby wszystko jest jasne i czytelne - obsługa banalna ale coś jest nie tak. Biegam na ustawieniach CASTOM z wyciętymi kwadracikami od 1 do 2. Przeczytałem wszystkie posty dotyczące GTI i widzę że nie jestem odosobniony w swojej sytuacji. Każdy na początku chce go wyrzucić ale po jakimś czasie stwierdza że to bajka. Przesiadłem się z kanarka i jedno co mogą zauważyć to to że jak kanarek brzdęknął to po kopaniu był albo kolorowy śmieć albo fancik. A jak brzdęknie GTI to może być wszystko :(

2. Pytania

a) Czy ktoś ma może informację co oznaczają poszczególne wskazania na skali dyskryminacji ( jakie przedziały to pewne trafienia " a które to fajans.
b) Wiem że statyk działa bez dyskryminacji ale czy po namierzeniu fanta trzeba przechodzić na tryb dyskryminacji i pingpointem sprawdzać - kopać nie kopać, czy wystarczy na statyku wcisnąć pingpointa i na ten czas zadziała dyskryminacja??
3) Jakie ustawienia zastosować na pole ( tam się nawięcej poruszam) a jakie do lasu
4)Czy w trudnym terenie szukacie monet na statyku ?(ja już parę znalazłem ale ciągle muszę się przełączać na dyskryminację pingpoint i znowu powrót do statyka ?)
5) Gdzie są umieszczone jakieś testy zasięgów dla GTI ( pytam bo wszystkie linki z forum gdzie były umieszczone testy nie działają :( )

Z góry dziękuję za jak najwięcej informacji dotyczących tego sprzętu.
Napisano
Xender a gdzie ty masz w gti statyk sam wykrywacz dopasowuje się do szybkości przemiatania,pipoint jest tylko do namierzania dokładnego miejsca zalegania jakiegoś fantu.Odnośnie pytania a:na wyświetlaczu masz wszystko narysowane jak szukasz monet to na początek proponowałbym ci przełączenie na coins i polatanie jakiś czas na tym ustawieniu(przynajmniej ja tak robiłem teraz latam na zero bo nic się nie ukryje na tym nastawie).Zresztą jak trochę polatasz to zauważysz że ta sama moneta inaczej wskazuje jak leży w piasku a inaczej w torfowej ziemi.jakie przedziały to pewne trafienia " ?myślę że od 6 w górę ale nie brałbym tego za jakiegoś pewniaka raczej jak polatasz trochę i pokopiesz to sam zobaczysz ja też na początku byłem przerażony ale to ciekawy i dobry wykrywacz.
Napisano
Za półtora tygodnia będę szczęśliwym posiadaczem w/w i już się cholera boję, aby jakich jaj nie było.
xender. Gdzie w końcu nabyłeś?
pozdrawiam
stangret
Napisano
Wy naprawde macie problem z tymi GTI,trzeba było zakupic ze stajni minelaba i sobie d... nie zawracać.
Ekrany ,wodotryski,skaczace kwadraciki itp.Tu trzeba kopac kazdy sygnał w zalezności na co sie nastawiacie.
Ten GTI kazdemu chyba zalazł za skórę.Będe obserwowac watek.
Napisano
terenowiec nie mów że byłeś taki chojrak ze swoją wykrywką i od razu trzepałeś fanty takie jakie chciałeś.Ja np.już mam obcykaną wykrywkę i nie mam problemu z odróżnianiem śmieci od czegoś ciekawego.Wydaje mi się że bardziej skąplikowany jest minelab bo zamiast kwadracików śmigają cyferki i trzeba nosić jakąś ściągawkę żeby się połapać.
Napisano
Akurat mam minelaba bez wyswietlacza i kopie kazdy sygnał kolorowy i wieksze zelazne.
Wykrywacz ma być łatwy w obsłudze a nie jakies programy itd,to dobre dla tych co sie lubia w ekranik patrzyć i stac na fantem i 2 minuty kombinowac czy kopac czy nie.
Jak mam sygnał jedno wbicie fiskarsa i albo jest cos ciekawego albo ide dalej.
Najlepsza dyskryminacja to saperka.
A poza tym jak kupiliscie wykrywke za 3000zł to chyba macie instrukcje obsługi od Proscana to ją czytajcie.
Napisano
Witam
w kolejności ...

do luzik400 - Tak się chciałem tylko zapytowywować ?:) a ALL-METAL to co? Jak nie statyk? Nie wiem jak u Ciebie działa ale z tego co się doczytałem to ten tryb jest trybem statycznym. Może się myle bo mam go dopiero od paru dni ale przy włączonym nie muszę zmiatać :))

do terenowiec69 - Minelaba nie chciałem i go nie kupiłem - przesiadałem się z kanarka i na razie nie planuję zmiany stajni ;) Szukałem czegoś prostego w obsłudze ponieważ nie mam OGROMNEGO doświadczenia i ze skomplikowanym sprzętem nie dał bym sobie rady

do stangret - Wziąłem go z all.. ale łyknąłem go w dobrej cenie (przynajmniej tak mi się wydaje a poza tym nie maiałem już siły dłużej szukać )

do terenowiec (jeszcze raz:) - jak bym chciał byskryminacji saperką ( a swoją droga fiskarsik jest super - bo też z nim biegam :) to bym sobie kupił Jabelka ;) Biagając z ACE miałem okazję pochodzić z Tesoro i kompletnie mi nie pasował ... pozdrawiam Piotrze :)... Wybacz ale jakbym miał z nim chodzić i była by to moja pierwsza wykrywka to juz dawno dałbym sobie spokój ( na szczęście wybrałem Garretta)
A co do instrukcję to tak MAM INSTRUKCJĘ PO POLSKU I JĄ CZYTAŁEM ale po to jest forum żeby dyskutować a o gustach się nie rozmawia
... jeden lubi jak mu marsza grają drugi jak mu nogi śmierdzą ... :)

Pozdrawiam i zapraszam do dalszej dyskusji
Napisano
Acha zapomniałem
Tryb Coins nadaje się do du... ! Na moje szczęście poczytałem info z forum i uratowałem parę fantów od iewykopania"
pozdrawiam
Napisano
xender ja działam na zero bo all metall mnie denerwuje bo piszczy na wszystko a jeśli czasami chodzi o dyskrecję to niestety trzeba działać cicho.
Napisano
Zacznijmy od początku: All metal nie ma dyskryminacji ale za to ma niezłą identyfikację co można wykorzystać do eliminowania niektórych obiektów i nie trzeba przerzucać na tryb dyskryminacji.

Jeżeli chodzi o to ile rzeczy kopiesz to według mnie czym więcej tym chyba lepiej bo o to tutaj chodzi.

Odradzam wszystkie tryby fabryczne w tym coins.

Jeżeli jesteś niecierpliwy to polecam Custom i wyciąć od 1-3,5 chociaż to może spowodować że pominiesz różne drobiazgi jak np. drobne talarki (48 einen thaler etc....)

Czym będziesz zdobywał większe doświadczenie tym pewnie mniej kwadracików będziesz wycinał ;)

Ja osobiście chodzę:

pola wycięty kwadracik 1-1,5

militarka bez wycinania.

Bagnet na przykład jeżeli nie jest płytko (bo wtedy terkocze) może dać sygnał 1,5 więc warto czasem się pomęczyć.

GTI 2500 to bardzo prosty i fajny sprzęt i nie wierz w te teksty, że Minelab to jedyny słuszny sprzęt.

Czasem biorę znajomych zupełnych laików ustawiam im dyskryminację z wyciętymi kwadracikami 1-3,5 i nie mają żadnego problemu.

Jakby co to śmiało pytaj!
Napisano
Witam
Wielkie dzięki za informację. Zdecydowałem się na GTI właśnie dlatego że jest prosty w obsłudze. Napisałem posta bo chciałem wysłuchać opinii użytkowników tego sprzętu. Ja tak jak napisałem wcześniej chodzę na CASTOM ale wycinam od 1do 2,5 ( i z tego co przeczytałem wychodzi na to że to błąd - ztaem od dziś się poprawię)Wczoraj biegałem 1,5 h i nakopałem się tak że myślałem że kręgosłup wróci wcześniej do domu i schowa się gdzieś w kącie :) Efekt - ... 36(!) guzików i 4 monetki :)
Pozdrawiam i zapraszam do dalszej dyskusji
Paweł
Napisano
Ja osbiscie jestem szczesliwym urzytkownikiem GTI od paru dni, na poczatku bylo ciezko tak jak juz inni wspominali bo inne nie pokazywaly z wyzszej pulki a ja po kumplach szlem i cos piskalo myslalem na poczatku ze to sciema bo jak to tak inni przeszli a mnie sie trafilo w tym miejscu cos ale poprosilem kumpli by zbadali moj sygnal u nich cisza a u mnie piszczy ze szlak by to trafil, saperka w dlon i zeczywiscie jest fancik. Ale co najgorsze lub najlepsze zostawiam na konic jest taki czuly ze juz powoli mam go dosc. Wczoraj wykopalem chyba przywieszke 33x22mm waga pokazala tylk oalbo az 3g a byla umieszczona na glebokosci okolo 120-130cm w pewnym momencie myslalem ze sie poddal bo juz kregoslup bolal od kopania ale fakt ze sygnal byl mocniejszy podtrzymywal mnie na duchu... Ale wracajac ustawienia fabryczne to jakas sciema COINS co to takiego 90% monet wycina (chyba to na USA monety tylko dziala) wiec trzeba chodzic na recznych nastawach lub na ZERO
I jak mozecie zatrudnijcie sobie kopacza tak jak ja po 3 dniach zaprzeglem kumpla i na zmiane walilismy bo wykrywa bardzo duzo znajduje fancikow...
Jak narazie znalazlem 2-
1 to ze skala wielkosci i zalegania przewarznie nie zgadza sie z zaleganym fantem
2 jak chodzicie z GTI i npotkacie mala kepke mchu to zacznie wam wariowac i pokazywac na skali najwiekszy przedmiot(E) lub troszke mnijszczy (D) a wy zaczynacie kopac przesiewac i nic kumpel okreslil to jakoby mysza pomykala z tytanowa wstawka wpuszczala nas w maliny ale moze dlatego ze chodze na czulosci 9 do 9+
Ogolem polecam wykrywacz i nie zrazajci sie na poczatku jego zawiloscia" i kopaniem w stylu pudziana" bo naprawde mozna z nim znalesc o wiele wiecej fantow...
Pozdrawiam
Napisano
Do pułkownikt. Znając ten sprzęt możesz powiedzieć że wart jest tych pieniędzy, bo ciągle słyszę, że minelab to, a whites tamto i troszkę glupieje.
pozdrawiam
stangret
Napisano
Witam
No właśnie! Może niech się wypowiedzą użytkownicy GTI - zgadzam się z przedmówcą ...przejdźmy od słów do czynu ..."
Czytając forum generalnie widać ... minelab i whites ... a co z GTI ?? Niemożliwe żeby cena tego sprzętu wynikała tylko z dużego wyświetlacza ( który nomen omen jest fenomenalny ). I jako początkujący mogę śmiało powiedzieć że że Target Imaging się przydaje ;) ale to tylko info dla GTI-owców :)
pozdrawiam
Napisano
A czy dobry sprzęt musi się reklamować.Mi pasuje i dlatego jest dobry ma parę mankamentów,ale to po pewnym czasie każdy wychwyci.
Napisano
Cześć,

jest to dobry sprzęt, wart tych pieniędzy. Duży plus to to, że jest dość głęboki i bardzo łatwy w obsłudze.

Wyswietlacz jest fajny (niestety prądożerny) ale do wskazań głębokości akurat nie przykładam uwagi bo trzeba kopać wszystko.

Polecam opnaować tryb all metal, ktory według mnie jest głębszy.
Napisano
Zaznaczę tylko,że mój gti służy mi.Swój kupiłem jeszcze z białą cewką 9,5.Chciałeś jeden to masz np. pękły mi nakretki od mocowania cewki.Nie zerwał się gwint tylko pękły wzdłuż gwintu dwie (nakrętka ażurowa).Chodzę na 12,5 a to cięzka cewka tak po paru godz. łażenia trzeba czasami dokręić (sciera się gumka)Zrobiłem sobie jednolite.Wg mnie powinna być jedna nakrętka taka jak np w scope ze skrzydełkiem.
Dalszy błąd to brak tej słynnej osłonki na 12.Ktoś powie ,że się czepiam lub samemu można zrobić też ma rację .Ja wychodzę z założenia ,że powinna być nąprawdę mały koszt zrobienia.
Dalej w zestawie powinny być dwie sztyce"do cewek za tę cenę powinno to byc. No i komplecik choć jeden gumek.
To narazie tyle od dołu wykrywki.Liczę na kometarze mojej wypowiedzi.
Napisano
fido przyznam ci rację w moim też złamała się śruba(a mam go 9 miesięcy) mocująca cewkę kosztowała (zestaw z gumkami)12.50 no i osłona napewno by się przydała bo jednak zużycie widać na cewce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie