saracen1313 Napisano 6 Lipiec 2008 Autor Napisano 6 Lipiec 2008 http://wiadomosci.onet.pl/2681,1783546,wprost_gen_sikorski_zginal_z_rak_polskiego_komanda_smierci,wydarzenie_lokalne.html
jotem Napisano 6 Lipiec 2008 Napisano 6 Lipiec 2008 Cikawi mnie tylko jak udowodni wprost" swoją rewelację!?
blezor Napisano 6 Lipiec 2008 Napisano 6 Lipiec 2008 No i co? Bylo minelo i az wstyd pisac ze jestesmy tacy slepi na rozne sprawy, i tacy nijacy i bylejacy, o zerowej solidarnosci jako jeden narod juz nie wspomne, a ci co pisza inaczej jeszcze z domu" nie wyszli! Pozdrawiam i patrzcie wiecej w przyszlosc, a przeszlosc zostawcie sobie na weekendy- wtedy poczujecie ze historia to pasja!
capitan2 Napisano 6 Lipiec 2008 Napisano 6 Lipiec 2008 Naukowcy już dawno udowodnili, że Liberator przy tej prędkości i tej wysokości delikatnie by wodował, a generał byłby co najwyżej posiniaczony.
rubaszny85 Napisano 6 Lipiec 2008 Napisano 6 Lipiec 2008 Jak zwykle zachód na spółkę" z ruskimi nas wydymał :/
michu69 Napisano 7 Lipiec 2008 Napisano 7 Lipiec 2008 Witam.Panowie prosze o zapoznanie się z opisem technicznym samolotu którym leciał Generał.To pudło miało komore bombową zamykaną nie pokrywami tylko czymś w rodzaju żaluzji i właśnie przy wodowaniu samolot pięknie się wypatraszał. Jesto to o tyle dziwne że samolot ten miał być latającą łodzią Pozdrawiam michu
wujekblacha Napisano 8 Lipiec 2008 Napisano 8 Lipiec 2008 kol. michu69- Liberator ten w luku bombowym przewoził m.in. worki pocztowe. Jeden z worków wypadł wcześniej i został znaleziony przez angielskiego wartownika. Wniosek: kiedy Liberator kołował, żaluzje" już były otwarte...
wujekblacha Napisano 8 Lipiec 2008 Napisano 8 Lipiec 2008 I jeszcze jedno: to, że Sikorski leciał właśnie tym Liberatorem to też tylko jego wybór ponieważ świadom zagrożenia własnego życia, osobiście wybierał pilotów z którymi leci a więc pośrednio i samolot którym latali, a że mały wybór był to już inna sprawa
zbyniek Napisano 8 Lipiec 2008 Napisano 8 Lipiec 2008 No właśnie mały wybór,nie bez powodu Czech pilotował.
wujekblacha Napisano 8 Lipiec 2008 Napisano 8 Lipiec 2008 Tiaaaaaaa, no ale gdyby do mojej córki zadzwonił Churchill i namawiał aby do samolotu nie wsiadała to ja na Gibraltar też bym nie poleciał...bo głowa by mnie rozbolałą i migreny bym dostał :)))
Swiety82 Napisano 8 Lipiec 2008 Napisano 8 Lipiec 2008 Ciekawostka, nie spodziewałem się... Ciekawe skąd dokładnie takie rewelacje, bo jakoś nie doczytałem...
wujekblacha Napisano 8 Lipiec 2008 Napisano 8 Lipiec 2008 Wieloletnie śledzenie tematu, pokątne przecieki, TVP, książki...
zbyniek Napisano 8 Lipiec 2008 Napisano 8 Lipiec 2008 A tam, narazie to nic nie wiadomo w gazecie napisane było(jednego tygodnia) że gen.Sikorskiego zabili Ruskie następnego dnia że Anglicy a teraz Polacy, teraz kolej na Czechów.
wujekblacha Napisano 8 Lipiec 2008 Napisano 8 Lipiec 2008 Wiadomo od dawna, tylko jest utajnione, więc nie ujrzy światła dziennego. Nie jest to takie proste. Sikorski to postać kontrowersyjna. Gdyby stali za tym Rosjanie, już dawno zostałoby to wykorzystane w walce propagandowej, ponieważ choćby na podstawie historii Katynia wiemy, że Polak nie daruje". Z drugiej strony Sikorski był Premierem polskiego Rządu, sojusznika Anglii i być może nigdy do Jałty by nie doszło, a może doszłoby tyle tylko, że Polska i tak nie miałaby prawa veta. Mamiono nas przez wiele lat. Mamią i teraz. Polak przelewał swą krew za Ojczyznę za wolność naszą i waszą" i co?............................CZEŚĆ ICH PAMIĘCI"[*] [*] [*]
lina__90 Napisano 8 Lipiec 2008 Napisano 8 Lipiec 2008 ...i dalej rządzą nami Ci sami co wcześniej. Nie będe wytykał palcami bo wszyscy wiedzą o czym mówie :) Przypomniało mi się takie powiedzenie: Polak umie walczyć za Polske, oddać życie, ale nie umie dla Polski żyć. W każdym razie mniej więcej tak to brzmiało... i taka właśnie jest smutna prawda. Tylko zastanawia mnie jedna sprawa. Jesli Sikorski był sojusznikiem Anglii to dlaczego właśnie oni, lub na ich zlecenie został zabity Generał?
Mornant Napisano 8 Lipiec 2008 Napisano 8 Lipiec 2008 Przecież to jasne dlaczego: bo stał im na drodze porozumienia się z Rosjanami. Anglicy wiedzieli dobrze kto maczał palce w Katyniu, tylko nie chcieli urażać Rosjan. Po prostu zależało im na ubiciu interesu, a że Sikorski był przeszkodą, to go zlikwidowali. PS Mało osób o tym mówi, ale np. taki pan Geoffrey hrabia Potocki de Montalk, który jako pierwszy pisał na zachodzie o winie Rosjan co do Katynia w Katyn Manifesto, stał się ofiarą zmasowanego ataku brytyjskich lewicowych, ale też i prawicowych polityków, rządu i prasy. Nazywany był przez nich hrabiofaszystą", oskarżany o zakłócanie stosunków między aliantami" (autora tych słów, deputowanego Izby Gmin Potocki nazwał lizusem na usługach Sowietów"). Tekst przez część prasy brytyjskiej nazywany był plugawą trucizną". Daily Express na temat Katyn Manifesto: mamy tu do czynienia z wersją historyjki o strasznych bolszewikach rodem z przedszkola albo z zakładu dla umysłowo chorych.Po publikacji trafił do Northumberland, do obozu pracy, który nazwał rytyjsko-sowiecką republiką karną". Podobny los spotkał innych publicystów głoszących prawdę o sojuszniku wojennym Anglii, choćby - Rona Jeffery, który trafił do obozu z tych samych powodów.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.