1939 Napisano 24 Czerwiec 2008 Autor Napisano 24 Czerwiec 2008 Monety to ja wiem co to... ale zastanawia mnie po co ktoś dziurawił je?
1939 Napisano 24 Czerwiec 2008 Autor Napisano 24 Czerwiec 2008 żeby nie było że to moje... to powiem tak chce to kupić na ebay... cena jest zaskakująco niska... i dla archeooo człowiek nie jest z polski:):P linka nie podam... chyba że dostane nakaz na udowodnienie tego że jest to w necie;) dla tych kogo kole w oczy to kanada
Wittt Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 Być może ktoś epoke później, jak już wyszły z obiegu, chciał zrobić sobie amulet/wisiorek. Ja spotkałem się z talarami z przylutowanym zaczepem. Co było bardzo częstym zabiegiem.Pozdrawiam.
1939 Napisano 25 Czerwiec 2008 Autor Napisano 25 Czerwiec 2008 a może to było na sznurku a ludzie jak wiadomo kieszeni nie mieli bo kieszeń to wynalazek nie tak dawny... to woleli na szyi nosić? Chyba że do pochówku też dawali denatowi na szyję ?ehhh szkoda niszczyć monety ale nie tylko te monety były dziurkowane sam znalazłem trojaczka (Wazy) z dziurką... na ebay nie tylko polskie monety mają dziurki spodkałem sie z hiszpańskimi :) Najbardziej szkoda mi tego talarka ehhh głupota ludzka, tak dewastować srebny złom... Pozdrawiam 1939
wujekblacha Napisano 25 Czerwiec 2008 Napisano 25 Czerwiec 2008 Powodów może być bardzo wiele. Koledzy napisali parę hipotez. Ja dodam kolejne. Pierwsza- dziurowali monety fałszywe. Następna- ktoś robił sobie naszyjnik. Zwłaszcza ta druga jest najbardziej prawdopodobna. Szczególnie Turcy ograbiając Rzeczypospolitą z naszych monet wykonywali wieńce, naszyjniki i bransolety dla swoich kobiet. Dodatkowo w srebrze (jak i złocie) płacone były okupy czy swego czasu nawet lenno ;)
8total4 Napisano 25 Czerwiec 2008 Napisano 25 Czerwiec 2008 a może poprostu dla latwiejszego ich transportu ? przewlec sznurek i nic po kieszeniach się nie buja...pozdro!!
1939 Napisano 25 Czerwiec 2008 Autor Napisano 25 Czerwiec 2008 ewentualnie na metry :) liczyli hehehe mniej wiecej liczyli ile wchodzi w taki sznurek monet:)
beero Napisano 26 Czerwiec 2008 Napisano 26 Czerwiec 2008 Najbardziej stawiał bym na turków tym bardziej, że aukcja nie polska.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.