Skocz do zawartości

dziurki?

1939

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
żeby nie było że to moje... to powiem tak chce to kupić na ebay... cena jest zaskakująco niska... i dla archeooo człowiek nie jest z polski:):P
linka nie podam... chyba że dostane nakaz na udowodnienie tego że jest to w necie;) dla tych kogo kole w oczy to kanada
Napisano

Być może ktoś epoke później, jak już wyszły z obiegu, chciał zrobić sobie amulet/wisiorek. Ja spotkałem się z talarami z przylutowanym zaczepem. Co było bardzo częstym zabiegiem.

Pozdrawiam.

Napisano
a może to było na sznurku a ludzie jak wiadomo kieszeni nie mieli bo kieszeń to wynalazek nie tak dawny... to woleli na szyi nosić? Chyba że do pochówku też dawali denatowi na szyję ?
ehhh szkoda niszczyć monety ale nie tylko te monety były dziurkowane sam znalazłem trojaczka (Wazy) z dziurką... na ebay nie tylko polskie monety mają dziurki spodkałem sie z hiszpańskimi :)
Najbardziej szkoda mi tego talarka ehhh głupota ludzka, tak dewastować srebny złom...
Pozdrawiam
1939
Napisano
Powodów może być bardzo wiele. Koledzy napisali parę hipotez. Ja dodam kolejne. Pierwsza- dziurowali monety fałszywe. Następna- ktoś robił sobie naszyjnik. Zwłaszcza ta druga jest najbardziej prawdopodobna. Szczególnie Turcy ograbiając Rzeczypospolitą z naszych monet wykonywali wieńce, naszyjniki i bransolety dla swoich kobiet. Dodatkowo w srebrze (jak i złocie) płacone były okupy czy swego czasu nawet lenno ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie