SLAW 100 Napisano 23 Czerwiec 2008 Autor Napisano 23 Czerwiec 2008 Próbowalem na innych forach ale bez rezultatu . Może tu ktoś coś będzie wiedział . W jakiej załodze latał kapral(po wojnie plutonowy) Kiejko Edward (nr.ew.704003). Do dywizjonu został przydzielony na początku 1945. Specjalność - strzelec samolotowy.Z góry dziękuję za informację.poz.Slaw
PeWu Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 W ewidencji podoficerów Dywizjonu 300 figuruje jako EDMUND Kiejko, syn Antoniego i Anastazji, ur.6.VII.1925, nr. sł. P.704003. Sgt Kiejko latał od kwietnia 1945 jako górny strzelec pokładowy (A/G-M.U.) w załodze F/S Karpińskiego, ale przydarzył mu się wypadek z załogą F/O Horbika (na lotnisku B.58 w Brukseli).Szukam fotografii tego lotnika.
bambulu Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 Zajrzyj na yahoo, tam jest forum 300 Dywizjonu preznie prowadzone przez Lucyne Artymiuk. Link: http://groups.yahoo.com/group/300polishsquadron/Pozdrawam
Woodhaven Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 http://www.polishsquadronsremembered.com/
SLAW 100 Napisano 24 Czerwiec 2008 Autor Napisano 24 Czerwiec 2008 Dzięki serdeczne za pomoc.Tak , oczywiście Edmund - mój błąd przy pisaniu postu.Slaw
SLAW 100 Napisano 28 Czerwiec 2008 Autor Napisano 28 Czerwiec 2008 PeWu -Czy mogę Ciebie prosić o podanie imion - F/S Karpińskiego i F/O Horbika . Próbuję coś znaleść w necie o nich ale bez rezultatu.p.s Dotarła do mnie książka lotów Kiejki ,faktycznie latał dużo z Horbikiem (18 O.T.U i 10 O.T.U , R.A.F Station H.C.U.Blyton oraz 300 Dywizjon).Z Karpińskim miał tylko 3 loty bojowe.Slaw
PeWu Napisano 8 Lipiec 2008 Napisano 8 Lipiec 2008 Witam,W takim razie uściślę poprzednią informację.Edmund Kiejko rzeczywiście należał do załogi F/O Witolda Horbika i przez cały czas służby jest wykazywany w jej składzie. Razem przeszli szkolenie i zgrywanie załogi, razem służyli także jeszcze długo po zakończeniu wojny. Załoga ta dotarła do Dywizjonu 300 dopiero na początku kwietnia 1945 i nie zdążyła wykonać lotów operacyjnych przed zakończeniem wojny.Jednak strzelec pokładowy latał operacyjnie jako uzupełnienie bardziej doświadczonej załogi - F/S Wiesława Karpińskiego, która służyła w Dywizjonie od końca lutego 1945.Tak jak podajesz, Edmundowi Kiejko zaliczono trzy loty operacyjne: nalot na Bremę (22 kwietnia) oraz dwa loty w ramach operacji Manna" (zrzut zaopatrzenia dla głodujących Holendrów 30 kwietnia i 1 maja). 28 kwietnia mieli (załoga Karpińskiego) uczestniczyć w repatriacji byłych jeńców brytyjskich z kontynentu, ale operację odwołano.Wspomniana wcześniej kraksa przydarzyła się Kiejce już z jego właściwą załogą 20 maja 1945 w czasie lotu z dostawą medykamentów na lotnisko w Brukseli, ale załoga i ładunek nie ucierpieli.
TODD Napisano 10 Lipiec 2008 Napisano 10 Lipiec 2008 czesc ja tez szukałem informacji i uzyskałem na http://mysliwcy.pl/forum/?ustaw=nw
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.