Skocz do zawartości
  • 0

Guzik herbowy Minchheimer Junior

Louis

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Louis, spróbuj tu: http://www.buttonarium.eu/pliki/btrm_001.html

Ja tam znalazłem swojego Munchheimera.
Co do daty, to Pulavien ma rację - od 1840 zakład prowadziła Ludwika M.

Pozdr.

Napisano
hmm, bardzo możliwe, takie informację uzyskałem z netu podczas poszukiwania informacji na temat swojego guzika. Expertem w temacie guzików nie jestem, więc kłócił się nie będę :-)
Pozdrawiam
:-)
Napisano

Witam
Nie będe się upierał,choć w klejnocie herbu ja dalej widzę rękę z mieczem(szablą):),ale być może to tylko moja wyobraźnia.Co do okrągłego elementu to jeszcze w herbie Szaława występuje takowy(niestety z trzema krzyżami w środku).Ze względu na taki a nie inny stan guziczka myślę,że zagadka pozostanie nie rozwiązana:(.
Pozdrawiam,
Pulavien.

Napisano
Okrągła sygnatura z orzełkiem jest typowa dla guzików wykonanych przed 1831 r. Z moich obserwacji wynika, że guziki wyprodukowane po upadku Powstania Listopadowego nie mają już orzełka. A jeśli chodzi o Zygmunta Munchheimera (właściwie Karola Zygmunta), to kierował on firmą do lat 60 XIX w., potem firmę przejął syn Władysław, który kierował do 1875, a dopiero potem firmę przejęła Ludwika Minchajmer.
Pozdrawiam
Napisano
Witam,

kolega ma rację, to ręka z zagiętą szablą. Szkoda, że rysunek nie zachował się tak jak rewers guzika...

Pozdrawiam
Napisano

Witam
Za wiele nam ta fotka nie pomoże:),jedyne co mi przychodzi do głowy to herb Prus II(Wilczekosy),ale to tylko takie wrózenie z fusów.Co do dokładniejszego datowania to zgadzam się z SZZ-em.
Pozdrawiam,
Pulavien.

Napisano
Witam
Firma Zygmunta Munchheimera(Minchheimera)Juniora została załozona w 1816 roku.Myślę,że guzik został wyprodukowany przed rokiem 1850.Co do identyfikacji motywu heraldycznego potrzebna wyraźniejsza fota.
Pozdrawiam,
Pulavien.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie