Louis Napisano 22 Czerwiec 2008 Autor Napisano 22 Czerwiec 2008 Witam,zwracam się z prośbą o id herbu (o ile to możliwe) oraz wydatowanie. Pozdrawiam
shadowunit Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 Louis, spróbuj tu: http://www.buttonarium.eu/pliki/btrm_001.htmlJa tam znalazłem swojego Munchheimera.Co do daty, to Pulavien ma rację - od 1840 zakład prowadziła Ludwika M.Pozdr.
Pulavien Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 Z całym szacunkiem shadowunit ale Ludwika Munchheimer(ur.1840 r.)zakład prowadziła od roku 1875:).Pozdrawiam,Pulavien.
shadowunit Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 hmm, bardzo możliwe, takie informację uzyskałem z netu podczas poszukiwania informacji na temat swojego guzika. Expertem w temacie guzików nie jestem, więc kłócił się nie będę :-)Pozdrawiam:-)
Pulavien Napisano 26 Czerwiec 2008 Napisano 26 Czerwiec 2008 WitamNie będe się upierał,choć w klejnocie herbu ja dalej widzę rękę z mieczem(szablą):),ale być może to tylko moja wyobraźnia.Co do okrągłego elementu to jeszcze w herbie Szaława występuje takowy(niestety z trzema krzyżami w środku).Ze względu na taki a nie inny stan guziczka myślę,że zagadka pozostanie nie rozwiązana:(.Pozdrawiam,Pulavien.
SZZ Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 Okrągła sygnatura z orzełkiem jest typowa dla guzików wykonanych przed 1831 r. Z moich obserwacji wynika, że guziki wyprodukowane po upadku Powstania Listopadowego nie mają już orzełka. A jeśli chodzi o Zygmunta Munchheimera (właściwie Karola Zygmunta), to kierował on firmą do lat 60 XIX w., potem firmę przejął syn Władysław, który kierował do 1875, a dopiero potem firmę przejęła Ludwika Minchajmer.Pozdrawiam
Louis Napisano 22 Czerwiec 2008 Autor Napisano 22 Czerwiec 2008 Witam,zwracam się z prośbą o id herbu (o ile to możliwe) oraz wydatowanie. Pozdrawiam
Louis Napisano 26 Czerwiec 2008 Autor Napisano 26 Czerwiec 2008 Witam,kolega ma rację, to ręka z zagiętą szablą. Szkoda, że rysunek nie zachował się tak jak rewers guzika...Pozdrawiam
Louis Napisano 24 Czerwiec 2008 Autor Napisano 24 Czerwiec 2008 Dziękuję za wszelkie sugestie. Postaram się jeszcze wykonać lepsze zdjęcie motywu.PozdrawiamLouis
Louis Napisano 25 Czerwiec 2008 Autor Napisano 25 Czerwiec 2008 Witam,lepszej fotki nie udało mi się zrobić.Pozdrawiam
Pulavien Napisano 25 Czerwiec 2008 Napisano 25 Czerwiec 2008 WitamZa wiele nam ta fotka nie pomoże:),jedyne co mi przychodzi do głowy to herb Prus II(Wilczekosy),ale to tylko takie wrózenie z fusów.Co do dokładniejszego datowania to zgadzam się z SZZ-em.Pozdrawiam,Pulavien.
Pulavien Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 WitamFirma Zygmunta Munchheimera(Minchheimera)Juniora została załozona w 1816 roku.Myślę,że guzik został wyprodukowany przed rokiem 1850.Co do identyfikacji motywu heraldycznego potrzebna wyraźniejsza fota.Pozdrawiam,Pulavien.
Pytanie
Louis
Witam,
zwracam się z prośbą o id herbu (o ile to możliwe) oraz wydatowanie. Pozdrawiam
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.