etta1 Napisano 22 Czerwiec 2008 Autor Napisano 22 Czerwiec 2008 Witam kolegów chciał bym prosić o radę gdyż nie wiem jak wyczyścić moją ostatnią zdobycz a mianowicie łuskę do polskiej 100-etki , jak na wykopa wygląda w b.ładnym stanie ma bużo napisów malowanych farbą z epoki . Pytanie brzmi :-Jak ją wyczyścić łuskę ,żeby zostały sygnatyry namalowane farbą? z góry dziękuję :-) p.s Paweł
thomson Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 Pasta do zębów. Wysmaruj ją pastą , a potem oplucz wodą.
tadeks6 Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 Czy po wysmarowaniu pastą i spłukaniu jej zniknie patyna???Po jakim czasie trzeba spłukać paste??.
thomson Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 Nie zniknie , a paste splukac zaraz po nasmarowaniu.
Cronos Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 Może spróbuj oliwy z oliwek, ponoć uniwersalna na patynę i zabrudzenia:)
Blitzkrieg Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 Hmm to zielone to wodorowęglany. Można usunąc przez trawienie ale to zepsuje i napisy i patynę. Można ją umyć ludwikiem, albo przetrzec pastą bhp(niescierną), tak jak wspomnianą pastą do zebów. Spłukać wysuszyc, pociągnąć oliwką(spożywczą a nie taką dla niemowlaków). Nie usuwaj ego zielonego mechanicznie z natury wiem że to trudne, a łuska traci po tym swój klimat. Po trawieniu całkiem możliwe że wyszłyby czerwone plamy pod spodem wiec z góry mówię że nie warto.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.