Skocz do zawartości
  • 0

Fanty z Bitwy pod Pątnowem 1760 (kule?)

DamianLca

Pytanie

Napisano
Witam:)
Proszę o identyfikacje tych przedmiotów:
1.Pierwszy po lewej średnica 28mm, mieszanina stali z czymś trwalszym.(znalazłem tylko jedną)
2.Drugi od lewej pocisk kaliber 10mm, Jak by mosiądz? z ołowiem.(Znalezione 3 sztuki)
3.Ostatni to pocisk od kartacza? ale nie jestem pewien:) śr. 17mm.(4 sztuki)
Z góry dzięki za identyfikacje:)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2dfc7e7292f0a74d.html

Pozdrawiam: Damianlca:)

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
WITAM!
Poz.1-bardzo rzadki kartacz,Carski I WS.
Poz.3-kartacze Austro-Węgry,często spotykane I WS.
Mam w swojej kolekcji,kilka rodzajów pocisków kartaczowych,różnego kalibru.
Poz.2-nie wiem.
POZDRAWIAM
Napisano
Pierwszy to kartacz ale nie zgodzę się że z pierwszej wojny światowej - nie słyszałem żeby kartacze były szeroko wykorzystywane w pierwszej wojnie światowej, znacznie popularniejsze były szrapnele i pewnie o szrapnel koledze Leszekranger11 chodziło (jeśli to ja się mylę, proszę mnie poprawić i podać jakieś argumenty np. przykład zastosowania kartaczy w boju w pierwszej wś.)

Wg. mnie pierwszy pocisk pochodzi z bitwy (potwierdzają to inne analogiczne znaleziska z pól bitewnych, nawet w Muzeum Wojska Polskiego taki kartacz, bodajże spod Lipska, jest), kartaczami w XVIII wieku strzelano z bliskiej odległości na wprost do atakującego przeciwnika, był to bardzo popularny i szeroko wykorzystywany typ pocisku, niestety nie można odróżnić kto ten konkretny kartacz wystrzelił, w puszce cynowej takich kul było kilkanaście - kilkadziesiąt, w odległości do 500 metrów od miejsca znalezienia najprawdopodobniej stała bateria armat lub oddział piechoty wsparty przez artylerię.

Co do 3 to raczej są to kule muszkietowe (pociski ze szrapnela nie mają zazwyczaj aż tak rozwiniętej patyny i przypominają raczej niebieskie lub szare niż brązowe, mają też o wiele bardziej regularną budowę, pod warunkiem że w coś twardego nie uderzyły) jednak samo zdjęcie nie wystarczy żeby to stwierdzić, sprawdź czy strony w tej bitwie używały karabinów o kalibrze 17 mm, pocisk ze szrapnela powinien mieć poza tym ślad po szwie odlewniczym i charakterystyczne oczko" - ślad po formie.

2 to jak pisali koledzy Berdan lub może Werndl? Wczesny model Mausera miał także ołowiany pocisk o podobnym kształcie jednakże na amunicji II poł. XIX wieku się nie znam i to tylko wskazówki, pozdrawiam.
Napisano
Co do 1 - może kartacz, może też zwykły śmieć, teorei szrapnela odrzucam w tym wypadku,
2 - jak opisane powyżej,
3 - albo muszkiet albo szrapnel, szew widać czy oczko jest nie widać, jednak kulki muszkietowe robione na szybko lub w już zużytych ożycach" także szew mogły posiadać
Napisano
marian: Dzięki za podpowiedz ale czy Bardany(zapewne karbidowe) występowały już w 1760r.? Zgodnie z linkiem poniżej pierwsze egzemplarze pojawiły się w 1868r?. Ale pewnie masz racje:)

http://www.iirp.prv.pl/piechota/karabiny/berdan/departament_piechoty_karabiny_berdan.html

Proszę o zidentyfikowanie dwóch pozostały przedmiotów. Najbardziej zależy mi na tej kuli o śr.27mm
Z góry dzięki za id.:)
Napisano
kol. DamianLca uważasz że na miejscu bitwy jak piszesz z 1760r. - nie znajdziesz fantów z innych epok, skąd ta pewność że od 1760 do 2008 nic już tam się nie działo? - pozdrawiam!
Napisano
Witam:)
Proszę o identyfikacje tych przedmiotów:
1.Pierwszy po lewej średnica 28mm, mieszanina stali z czymś trwalszym.(znalazłem tylko jedną)
2.Drugi od lewej pocisk kaliber 10mm, Jak by mosiądz? z ołowiem.(Znalezione 3 sztuki)
3.Ostatni to pocisk od kartacza? ale nie jestem pewien:) śr. 17mm.(4 sztuki)
Z góry dzięki za identyfikacje:)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2dfc7e7292f0a74d.html

Pozdrawiam: Damianlca:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie