Skocz do zawartości
  • 0

Mosiężne pierścienie

080805

Pytanie

Napisano

Witam.Ponownie zwracam się z prośbą o identyfikację pierścieni.Ostatni mój wypad do lasu to miejsce bitwy pancernej z 1944r.Wykopałem m.in. kolejny element gąsienicy rudego.Obok tego miejsca na głebokości ok.15 cm w białym proszku o zapachu karbidu znalałem kolejny pierścień [to już mój 4 z tego lasu] i pokrywę z tworzywa[znalazłem na niej datę 1937].

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie długo wybieram się tam z powrotem.Czy mam uważać na ten proszek?Jest on na głebokości ok.15 cm a jego warstwa sięga nawet 30 cm.Pozdrawiam.

Napisano
Od wypadu minęło już kilka dni.Dzisiaj oddałem honorowo krew.Jak będzie coś nie tak to mnie szybko znajdą.A wracając do tematu wątku jakieś skojarzenia.
Napisano
może jest to zlasowany jakiś materiał ? swoja sprawa kiedyś trafiłem czub alter. i miał właśnie coś takiego jak piszesz..tylko ze te czuby co ja trafiałem były aluminiowe ... a brązowych już nie trafiał sie ten biały X
Pozdrawiam
1939
Napisano
moje pierwsze skojarzenia:
- biały proszek to wapno (często sypano je na zbiorowe mogiły w celu dezynfekcji), ale pewnie byś wapno rozpoznał, poza tym skoro pachnie jak karbid...
- to jest to pozostałość karbidu (skoro była tam bitwa pancerna i zalegały w polu jakieś pancerwraki to zapewne ktoś tam działał" z palnikiem i stąd karbid)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie