Skocz do zawartości
  • 0

Ogromne łuski do id

emilwkpg

Pytanie

Napisano

witam.mam okazje kupic od zioma na targu 2 wielkie luski. poniewaz nie zgodzil sie na fotografie to mam tylko te o to focio. jak ktos moze mi pomoc w id. to dzieki bardzo. podaje opis:
1 luska - na 12 godzinie ( 105 trojkat M LE nad kreska i data 1913. na 6 godzinie MA.I trojkat 12 L trojkat 17 trojkat S
2 luska - na 12 godzinie 2 , na dziewiatej godzinie P na 3 godzinie 1937 i na 6 godzinie 6349
s10 cm K18
luski na srednicy maja okolo 12 lub z 13 cm za wszelka pomoc dzieki. bo jestem ciekawy czy oplaca mi sie je kupic za taka cene jaka wola ten koles. pozdro!!!

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ale twoja łuska to raczej od tej http://en.wikipedia.org/wiki/Canon_de_105_mle_1913_Schneider
bo data na łusce lepiej pasuje do tej czyli modelu francuskiego tej armaty wz.1913 który potem w Polsce przerodził się w usprawniony model armaty wz.29
PozdrO
tomekk
Napisano
tak, pierwsza francuska 105 a druga to łuska do schwere 10 cm. Kanone 18:
http://pl.wikipedia.org/wiki/10.5_cm_Kanone_18
ceny mosiądzu są ciężkie do przełknięcia ale obie są fajne ze wskazaniem na niemiecką.
Napisano
ok dzieki :) no niezle :) w sumie zeczywiscie watre uwagi :) thx za pomoc .milo ze ktos sie tym zainteresowal. a co do zakupu to zdecydowalem sie je kupic. wydalem na to 110 zl ... xD
Napisano

witam.mam okazje kupic od zioma na targu 2 wielkie luski. poniewaz nie zgodzil sie na fotografie to mam tylko te o to focio. jak ktos moze mi pomoc w id. to dzieki bardzo. podaje opis:
1 luska - na 12 godzinie ( 105 trojkat M LE nad kreska i data 1913. na 6 godzinie MA.I trojkat 12 L trojkat 17 trojkat S
2 luska - na 12 godzinie 2 , na dziewiatej godzinie P na 3 godzinie 1937 i na 6 godzinie 6349
s10 cm K18
luski na srednicy maja okolo 12 lub z 13 cm za wszelka pomoc dzieki. bo jestem ciekawy czy oplaca mi sie je kupic za taka cene jaka wola ten koles. pozdro!!!

Napisano
tak, w ogóle 17 cm to ciężki kaliber, a juz 15 cm działa Niemcy określali jako schwere czyli ciężkie (15 cm s.F.H. 18 czy 15 cm s.I.G. 33). Dobrze zrobiłeś, że je wziąłeś, nie spotyka się codziennie, jedna na all. poszłaby za więcej niż obie razem. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie