Skocz do zawartości

mokra trawa, a poszukiwania

jacks

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
hmmm jak byłem na Mazurach to widziałem jak koszą trawę i był to lipiec, a co do wykrywacza wzbudzającego się na mokrą trawę
to prześladowało mnie to w prospectorze Armanda, nie wiem czy to akurat mój model się tak wzbudzał na mokrej trawie, ale było to dla mnie o tyle problemem (np. latem jak jeszcze rano się dało polatać z wykrywką bo chłodno, ale nie dało rady bo rosa) że pozbyłem się tego sprzętu.
PozdrO
tomekk
Napisano
Mokra trawa tzn. jaka? Po deszczu? Rosa?
99,99% poszukiwań prowadzi się przy dobrej pogodzie. Nawet w zimie snieg nie przeszkadza niektórym. Po deszczu moim skromnym zdaniem też niejednokrotnie sygnał się wyostrza, a czasami bywają błędne sygnały które można wyeliminować przez lepsze dostrojenie sprzętu i to chyba wszystko. Większość wykrywaczy posiada cewkę wodoszczelną umozliwiającą nawet poszukiwania w płytkich rzekach (aby nie zamoczyć elektroniki), więc o czym tu gadać? Nie ma specjalnych rozróżnień sprzętu na letni i zimowy, pogodny i deszczowy :)))
Napisano
Prospektor to chyba tak ma, jak kilkanaście lat temu miałem Prospektora, takiego z cewką wbudowaną w dwie tace, to pamietam że reagował na mokrą trawę. Żaden z innych wykrywaczy jakie później miałem na mokrą trawę nie reagował, można było chodzić nawet w deszczu tak długo aż wilgoć nie weszła do elektroniki, ale wtedy to każdy wykrywacz zacznie świrować. Kiedyś chodziłem z Whitesem TM 808 w ciężkim deszczu i dopiero po 3 godzinach zaczął wariować. Po wysuszeniu w domu doszedł do siebie.
Napisano
Moim zdaniem jest różnica w poszukiwaniu po deszczu a w słoneczne dni zauważyłem wiosną że po deszczu na mokrym polu pełnym boratynek nie znalazłem ani jednej a w słoneczne dni jak było sucho wyskakiwały jedna za drugą.
Napisano
W odpowiedziach skupcie się, czy jeżeli Wasz wykrywacz lubi rosę", to czy przypadkiem nie macie włączonej pracy dynamicznej? A może nie zwracacie uwagi, przy jakim rodzaju pracy Wasz wykrywacz lubi rosę"?
Stwierdzenie ogólne,że lubi rosę" dla wykrywacza, który ma dwa tryby pracy nic nie wnosi do tematu.
Chaosu z poszukiwań, nie przenoście do dyskusji. Bo to jest ble, ble, ble..., a nie rzeczowa odpowiedź.

Wartościowa odpowiedź mogłaby brzmieć:
Mój wykrywacz, o nazwie ...., podczas włączonej pracy statycznej nie reaguje na rosę. Sprawdziłem to specjalnie dn....., po opadach deszczu*/nad ranem*.
* niepotrzebne skreślić.
Napisano
mój wykrywacz, o nazwie Whites 5900 na pracy statycznej (geb norm)nie reaguje na rosę. chodziłem wielokrotnie po deszczu za monetkami na (geb dysc)dynamic, ale jak chciałem sprawdzic czy jest coś jeszcze głębiej przełanczałem na statyk. Armand jeżeli ta odpowiedz wydaje ci sie za mało przekonujaca? zapytamy Mranda co ma do powiedzenia?
Napisano
Witam!
Kolega wyraźnie w wątku zapytał o prace statyczną, posiadałem prospectora i na pracy statycznej czy w czasie deszczu, czy po deszczu , czy przy chodzeniu gdy jeszcze na trawie utrzymywała się rosa, wzbudzał się do tego stopnia że uniemożliwiało to poszukiwania w trybie statycznym.
PozdrO
tomekk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie