Skocz do zawartości

Jak se pościelesz tak się wyspisz:)

Sv

Rekomendowane odpowiedzi

za onetem:
http://wiadomosci.onet.pl/1763813,441,item.html

Latami trzymał pod łóżkiem prawdziwy skarb
John Webber nawet nie podejrzewał jaki skarb od lat trzyma pod łóżkiem. Niewielki, lśniący kielich dostał od dziadka, który zajmował się skupem złomu. Był przekonany, że kielich jest bezwartościowy, a okazało się, że to starożytne perskie dzieło sztuki.
Eksperci oszacowali, że złoty kielich pochodzi z trzeciego lub czwartego wieku przed naszą erą. Wczoraj został on sprzedany na aukcji w Dorchester w południowej Anglii za sto tysięcy dolarów. Tożsamości kupca na razie nie ujawniono. Na kielichu znajduje się wizerunek rzymskiego boga przemijania o dwóch twarzach. Janus był bogiem bram i drzwi, który zawsze patrzył w dwie strony – w przeszłość i przyszłość, dlatego wiązany był z wszelkim początkiem i końcem, i był uważany za opiekuna czasu. Na kielichu widać dwie twarze z ornamentem w postaci splecionych węży na czole.

Dziadek Johna Webber'a, William Sparks zajmował się skupem złomu, i w latach trzydziestych ubiegłego wieku założył w Taunton, w Somerset, firmę handlującą metalem Sparks i Syn. Kielich trafił do niego wraz z dwoma innymi dziełami sztuki – także wystawionymi na aukcję – w latach trzydziestych lub czterdziestych ubiegłego wieku. Przed śmiercią Sparks podarował je Webberowi, który w ogóle nie zdawał sobie sprawy z ich wartości. - Ponieważ dziadek handlował głównie mosiądzem i brązem, myślałem, że to właśnie z tych metali zrobiony jest kielich. Włożyłem go do pudełka i całkowicie o nim zapomniałem. Dopiero w ubiegłym roku, w czasie przeprowadzki, gdy otwarłem pudełko i uważnie się przyjrzałem kielichowi, zdałem sobie sprawę, że nie jest ani z mosiądzu ani z brązu - powiedział Webber agencji Bournemouth News.

- Wysłałem go do Muzeum Brytyjskiego (British Museum), ale tamtejsi eksperci nigdy wcześniej czegoś takiego nie widzieli. Polecili mi, żebym wysłał go na testy do laboratorium. Zapłaciłem za to sporo pieniędzy. Ale analiza wykazała, że kielich jest ze złota i pochodzi z trzeciego lub czwartego wieku przed naszą erą. Ta wiadomość była naprawdę ekscytująca - powiedział Webber, który ma obecnie ponad siedemdziesiąt lat, a pamięta kielich z czasów gdy był małym chłopcem.

Na początku roku Webber przyniósł kielich oraz dwa inne przedmioty które otrzymał od dziadka do domu aukcyjnego Duke's. Rzeczniczka Duke's powiedziała, że zdaniem ekspertów kielich pochodzi z okresu imperium Achemenidów w starożytnej Persji. Pozostałe dwa przedmioty to pochodząca z drugiego wieku przed naszą erą okrągła złota oprawa z wizerunkiem najprawdopodobniej starożytnego greckiego bohatera Ajaksa, który oblegał Troję, oraz ozdobna złota łyżka z wizerunkiem rzymskiego cesarza ".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie