martian. Napisano 5 Czerwiec 2008 Autor Napisano 5 Czerwiec 2008 Znalazłem już prawie wszystkie nominały z drobnicy rosyjskiej zrobione w ten sposób. Tj. 1/2 kopiejki, 1 k, 2 k, 3 k, 5 k i srebrne 10 kopiejek. Niektóre parokrotnie... Przeważnie insygniami na wypukłej stronie. Jakaś gra????
martian. Napisano 5 Czerwiec 2008 Autor Napisano 5 Czerwiec 2008 Kopijnik to duże to prawdopodobnie 5", ale nie mam pewności bo rysunek nieczytelny widać tylko wieńce i to słabo...
kopijnik2 Napisano 5 Czerwiec 2008 Napisano 5 Czerwiec 2008 ślady przeróbki są istotne nie rys. monety...
martian. Napisano 5 Czerwiec 2008 Autor Napisano 5 Czerwiec 2008 Tak jak na drugiej fotce widać, wyklepywane na czymś miękkim jakimś pobijakiem z końcówką w kształcie koła. Przyjmuje to kształt rozety( te ślady)Masz jakąś teorię lub spotkałeś podobne?
kopijnik2 Napisano 5 Czerwiec 2008 Napisano 5 Czerwiec 2008 czy w jednym miejscu znalazłeś kilka sztuk?czy tylko pojedyńczo?jeżeli kilka, to jakie to były?
martian. Napisano 5 Czerwiec 2008 Autor Napisano 5 Czerwiec 2008 Pojedynczo w różnych miejscach czasem oddalonych o ok 5 km.
kopijnik2 Napisano 5 Czerwiec 2008 Napisano 5 Czerwiec 2008 teoria pierwsza- i na razie jedyna...bieda w dwudziestoleciu...przystosowanie do szkieletu guzika...obszywane materiałem, skórą - m.in. dlatego wypukłe, duże - mogły być od kożucha...pewnie patent lokalny...
martian. Napisano 5 Czerwiec 2008 Autor Napisano 5 Czerwiec 2008 Możliwe, ale obstawiam, że robili to sami rosyjscy żołnierze, lub ludność przed pierwszą wojną i w jej trakcie bo nie spotkałem podobnych wynalazków w monetach Austrii i Niemiec, a sporo tego jest w tym regionie. Obstawiam na jakąś sztukę garnizonową. Myślałem, żę ktoś się spotkał z podobnymi...
albert64 Napisano 5 Czerwiec 2008 Napisano 5 Czerwiec 2008 Z tym guzikiem to może być .Z kopiejek robiono różne rzeczy .Znalazłem dużą monetkę nominał chyba 5 kopiejek przerobione na kółko do ostrogi .
zibol Napisano 15 Czerwiec 2009 Napisano 15 Czerwiec 2009 Odgrzeję kotleta bo znowu kilka, i też same kopiełki"
Rabi79 Napisano 21 Czerwiec 2009 Napisano 21 Czerwiec 2009 pod Łodzią trafiłem identyczny fant - przerobiona kopiejka
zibol Napisano 23 Czerwiec 2009 Napisano 23 Czerwiec 2009 Razem trafiłem tego ze 30 różne nominały same kopiełki... Jakaś moda garnizonowa czy co???
karpik Napisano 23 Czerwiec 2009 Napisano 23 Czerwiec 2009 Czemu nie. Żeton" do gry. Czy wszystkie miały kontekst militarny?Nie zawsze był płaski blat do rozrywki.Tak zaokrąglone trzymałyby się jedna na drugiej lepiej niż płaskie.Może zwykła nuda:)- znalazłem identycznie nadęte 5zł PRL. Pozdro.
zibol Napisano 23 Czerwiec 2009 Napisano 23 Czerwiec 2009 Z ornych pól kontekstu nie wyczytasz ale dużo guzików carskich i innych związanych z Rosjanami .. Zaś w Wolborzu był rosyjski garnizon... Dodam, że gdzie indziej nie znalazłem czegoś takiego...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.