Skocz do zawartości

Kopiejki w jakim celu to robili?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znalazłem już prawie wszystkie nominały z drobnicy rosyjskiej zrobione w ten sposób. Tj. 1/2 kopiejki, 1 k, 2 k, 3 k, 5 k i srebrne 10 kopiejek. Niektóre parokrotnie... Przeważnie insygniami na wypukłej stronie. Jakaś gra????

Napisano
Tak jak na drugiej fotce widać, wyklepywane na czymś miękkim jakimś pobijakiem z końcówką w kształcie koła. Przyjmuje to kształt rozety( te ślady)
Masz jakąś teorię lub spotkałeś podobne?
Napisano
teoria pierwsza- i na razie jedyna...
bieda w dwudziestoleciu...
przystosowanie do szkieletu guzika...
obszywane materiałem, skórą - m.in. dlatego wypukłe, duże - mogły być od kożucha...

pewnie patent lokalny...
Napisano
Możliwe, ale obstawiam, że robili to sami rosyjscy żołnierze, lub ludność przed pierwszą wojną i w jej trakcie bo nie spotkałem podobnych wynalazków w monetach Austrii i Niemiec, a sporo tego jest w tym regionie. Obstawiam na jakąś sztukę garnizonową. Myślałem, żę ktoś się spotkał z podobnymi...
Napisano
Z tym guzikiem to może być .
Z kopiejek robiono różne rzeczy .
Znalazłem dużą monetkę nominał chyba 5 kopiejek przerobione
na kółko do ostrogi .
  • 1 year later...
Napisano
Czemu nie. Żeton" do gry.
Czy wszystkie miały kontekst militarny?
Nie zawsze był płaski blat do rozrywki.

Tak zaokrąglone trzymałyby się jedna na drugiej lepiej niż płaskie.

Może zwykła nuda:)- znalazłem identycznie nadęte 5zł PRL.

Pozdro.
Napisano
Z ornych pól kontekstu nie wyczytasz ale dużo guzików carskich i innych związanych z Rosjanami .. Zaś w Wolborzu był rosyjski garnizon... Dodam, że gdzie indziej nie znalazłem czegoś takiego...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie