galecki_99 Napisano 31 Październik 2010 Napisano 31 Październik 2010 Kolega 3 pułkowa od góry ?? Można prosić o lepsze zdjęcie ?? Albo chociaż napisz który to pułk.Pozdrawiam Damian
kindzal Napisano 1 Listopad 2010 Napisano 1 Listopad 2010 No no...calkiem przyjemny zbiór ze tak powiem.
filipe75 Napisano 13 Listopad 2010 Napisano 13 Listopad 2010 Tak ale na zimno . Bo szkoda mi było patyny . Nie mam foty bo jestem na pomorzu . :)
foni1969 Napisano 19 Listopad 2010 Napisano 19 Listopad 2010 Robota czy wakacje??Wstaw fotkę jak będziesz miał możliwość.Pozdrawiam.
foni1969 Napisano 20 Listopad 2010 Napisano 20 Listopad 2010 Witam.Jestem z Twierdzy Osowiec,większość czasu spędzam w Warszawie.Filip mieszka po drugiej stronie Wisły i przez to że każdy z nas ma mało czasu nie możemy się spotkać [tak często].Do tego dochodzą jeszcze korki.Szybciej dojadę pod Nidzicę [Tannenberg] niż do niego.Pozdrawiam.
filipe75 Napisano 20 Listopad 2010 Napisano 20 Listopad 2010 Ano romeczku . Święte słowa. Wiesz ona ma piękną patynę . Po podgrzaniu wyszła by jak szmańskie " fanty. Bez obrazy. Pomorze to był wypad na zakupy fantów.
Nadwojciech Napisano 2 Grudzień 2010 Napisano 2 Grudzień 2010 Najnowszy nabytek.Pozdrowienia dla wstęgowiczów" :)
szaman3 Napisano 2 Grudzień 2010 Napisano 2 Grudzień 2010 No piękne fanty. Ciekaw jestem jak wyglądają szmańskie" wstęgi.
filipe75 Napisano 2 Grudzień 2010 Napisano 2 Grudzień 2010 Napisałem bez obrazy ". Romek polecił mi prostowanie na gorąco - czyli trzeba by wyżarzyć . Każdy z nas ma swoją i słuszną teorię na temat : jak ma wyglądać fant po wyjęciu z ziemi ,który przyozdobi nasz zbiór. Ja osobiście lubię pozostawić patynę. Czasami nawet nie trzeba nic robić i fant jest piękny . Na 100 % oryginalny. Szaman3 Twoje wstęgi są super . Ja wolę z patyną. Ale jak chcesz się pozbyć to i tak jestem zainteresowany :) z resztą mam w wstęgowym zbiorze zdjęcie Twoich. I w samym zbiorze wstęg jedną od Ciebie. Podeśle Ci na priva nowe foty. Zdrów
foni1969 Napisano 5 Grudzień 2010 Napisano 5 Grudzień 2010 Filip tu nie chodzi o to kto jaką patynę lubi.Fanty które leżą długo w ziemi często są tak zwietrzałe lub się utwardzają,że zwykłe prostowanie doprowadza do łamania,kruszenia itp itd.Naprawiłem całą masę tego typu eksponatów dla kolegów [lub pseudo kolegów] ,że z doświadczenia wiem,że czasami wygląda na łatwiznę a potem żal ,że się za to sam zabrałem.Ostatnio wyprostowałem na sucho orzełek polski wz,19.Tarcza i skrzydła złożone były do środka.Taki z grubej blachy.Bez najmniejszych problemów,bez podgrzewania rozprostował się.Ale też trzeba mieć sposób i często przyrząd żeby wyszło OK!.Czasami samo podgrzanie może doprowadzić do odpryśnięcia pierwszej warstwy i kiszka.Tak że jest to loteria...Pozdrawiam.
szaman3 Napisano 5 Grudzień 2010 Napisano 5 Grudzień 2010 Witam.Filipe, nie obrażam się, ale tak jak napisał foni jest dużo czynników, które mają wpływ na zachowanie patyny. Grubość przedmiotu, stopień zgięcia, ziemia z jakiej zostało wyjęte, itp. itd.Pozdrawiam i czekam na fotki.
Gutek Napisano 6 Grudzień 2010 Autor Napisano 6 Grudzień 2010 U mnie ostatnio wielki ieurodzaj" był, ale wpadła perełka. Cena słona ale chyba wartało
Szwecja Napisano 7 Grudzień 2010 Napisano 7 Grudzień 2010 Gutek gratuluje stary ładne sztuki. uchylisz rąbka tajemnicy skąd masz takie fanty ?
filipe75 Napisano 16 Luty 2011 Napisano 16 Luty 2011 Faktycznie . Pięknie sobie panowie poczynają. Brawo. Gratulacje.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.