Skocz do zawartości

Carskie wstęgi nagrodowe

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 137
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam.
Jestem z Twierdzy Osowiec,większość czasu spędzam w Warszawie.
Filip mieszka po drugiej stronie Wisły i przez to że każdy z nas ma mało czasu nie możemy się spotkać [tak często].
Do tego dochodzą jeszcze korki.
Szybciej dojadę pod Nidzicę [Tannenberg] niż do niego.

Pozdrawiam.
Napisano

Ano romeczku . Święte słowa. Wiesz ona ma piękną patynę . Po podgrzaniu wyszła by jak szmańskie " fanty. Bez obrazy. Pomorze to był wypad na zakupy fantów.

• 2 weeks later...
Napisano
Napisałem bez obrazy ". Romek polecił mi prostowanie na gorąco - czyli trzeba by wyżarzyć . Każdy z nas ma swoją i słuszną teorię na temat : jak ma wyglądać fant po wyjęciu z ziemi ,który przyozdobi nasz zbiór. Ja osobiście lubię pozostawić patynę. Czasami nawet nie trzeba nic robić i fant jest piękny . Na 100 % oryginalny. Szaman3 Twoje wstęgi są super . Ja wolę z patyną. Ale jak chcesz się pozbyć to i tak jestem zainteresowany :) z resztą mam w wstęgowym zbiorze zdjęcie Twoich. I w samym zbiorze wstęg jedną od Ciebie. Podeśle Ci na priva nowe foty. Zdrów
Napisano
Filip tu nie chodzi o to kto jaką patynę lubi.
Fanty które leżą długo w ziemi często są tak zwietrzałe lub się utwardzają,że zwykłe prostowanie doprowadza do łamania,kruszenia itp itd.
Naprawiłem całą masę tego typu eksponatów dla kolegów [lub pseudo kolegów] ,że z doświadczenia wiem,że czasami wygląda na łatwiznę a potem żal ,że się za to sam zabrałem.
Ostatnio wyprostowałem na sucho orzełek polski wz,19.
Tarcza i skrzydła złożone były do środka.
Taki z grubej blachy.
Bez najmniejszych problemów,bez podgrzewania rozprostował się.
Ale też trzeba mieć sposób i często przyrząd żeby wyszło OK!.
Czasami samo podgrzanie może doprowadzić do odpryśnięcia pierwszej warstwy i kiszka.
Tak że jest to loteria...
Pozdrawiam.
Napisano
Witam.
Filipe, nie obrażam się, ale tak jak napisał foni jest dużo czynników, które mają wpływ na zachowanie patyny. Grubość przedmiotu, stopień zgięcia, ziemia z jakiej zostało wyjęte, itp. itd.
Pozdrawiam i czekam na fotki.
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie