michal123456789 Napisano 2 Czerwiec 2008 Autor Napisano 2 Czerwiec 2008 Tak jak w temacie...od jakiegoś czasu jest nagonka na tego typu fanty a na forum widzę ze sporo osób jednak zapalniki wszelkiej maści zbiera...i tu moje pytanie do Was...Czy można je zbierać zgodnie z prawem-i nie obawiac sie wizyty policji o 6 rano ??? czy tak jak wszelakiego rodzaju ammo,bron itd. itd nie !!! i ew.czy moga byc niebezpieczne np szrapnelowy austryjacki 1wszo wojenny osobno luska osobno on? Dziękuje i pozdrawiam ! ( nie zbieram ale czasem sie w lesie trafiaja - co z tym robic ? )
michal123456789 Napisano 2 Czerwiec 2008 Autor Napisano 2 Czerwiec 2008 Saperzy, 997 , zakopać głębiej ? a może jednak spokojnie brać bo to nie bomba ? ? ? ? Poradzcie
Saper321 Napisano 2 Czerwiec 2008 Napisano 2 Czerwiec 2008 co wolisz możesz wykopać i uciec lub(jeśli masz doświadczenie) rozbroićpzdr:Saper321
Saper321 Napisano 2 Czerwiec 2008 Napisano 2 Czerwiec 2008 Masz KODEKS POSZUKIWACZA5. Jeżeli znalazłeś jakikolwiek przedmiot, co do którego masz przypuszczenia, że zawiera ładunek wybuchowy, to zabezpiecz w możliwy dla ciebie sposób i zawiadom odpowiednie służby
ja20 Napisano 2 Czerwiec 2008 Napisano 2 Czerwiec 2008 Zapalniki, nie dość, że nie legalne, to jeszcze palce pocharatć potrafią.Nie widzę jakiegokolwiek sensy zbieranie takich rzeczy.Zresztą czasem można znaleźć górną część zapalnika, która nie jest jakoś bardzo porozrywana.Szczerze mówiąc nie rozumiem po co niektórzy zbierają zapalniki, po to żeby potem wkręcić je do pocisku, skoro i tak tylko część wystaje.
michal123456789 Napisano 2 Czerwiec 2008 Autor Napisano 2 Czerwiec 2008 1)Ok,dzięki Ja20A teraz tak czysto ciekawostkowo-formalnie -taki zapalnik skoro wybuchł juz dawno dawno temu może być nadal niebezpieczny ? właśnie o to mi chodzi - Jak to jest Ja20 ?Po paluszkach ? ? ? Faktycznie ? ? ?...2)Saper widzę ze mod już usunął twoja wypowiedz o rozbrajaniu.Nie dzięki mnie ta sprawa nie dotyczy - pytam z czystej ciekawości... :) a kodeks oczywiście znam :) nie do końca o to mi chodziło...( o to zeby po prostu sprecyzować tu publicznie zapalnik jako bezp lub niebezp-a raczej napewno to 2gie.)Porostu tego w lesie pełno a nie wiedziałem czy to jest bardziej ok czy be :) pozdro!
michal123456789 Napisano 2 Czerwiec 2008 Autor Napisano 2 Czerwiec 2008 Oczywiście bawić sie nie zamierzam,nie posiadam :)
walker69 Napisano 2 Czerwiec 2008 Napisano 2 Czerwiec 2008 ja20Rozwiń w jaki sposób niebezpieczny/nielegalny może być użyty w epoce austriacki M8 (a takowy posiada założyciel tematu) ?
MK Napisano 2 Czerwiec 2008 Napisano 2 Czerwiec 2008 Zapalniki do austriackich szrapneli mają to do siebie, że przy uderzeniu nimi kogoś w głowę mogą pozostawić guza lub rozciąć skórę! Mogą też wypaść z ręki i upaść na płytki rozbijając którąś z nich. Innego zagrożenia nie ma, ale regulamin to regulamin i czy chcemy czy nie trzeba to zaakceptować.
michal123456789 Napisano 3 Czerwiec 2008 Autor Napisano 3 Czerwiec 2008 A czy takowego nie posiada Walker ? :) pytanie bez odpowiedzi...cóż <zasady zobowiązują> :) Pozdro i dzięki
michal123456789 Napisano 3 Czerwiec 2008 Autor Napisano 3 Czerwiec 2008 A odpowiem...Walker nie posiadam - napisane wyżej ,pozbyłem sie go z kolekcji bo niezgodny z prawem jak widac :) :)
walker69 Napisano 3 Czerwiec 2008 Napisano 3 Czerwiec 2008 Moim zdaniem jest zgodny bo to kawałek mosiądzu z niesprawnym mechanizmem. Z resztą nawet na Allegro jest takich kilka.ja20 generalizował, a MK powiedział prawdę o twoim zapalniku
woytas Napisano 3 Czerwiec 2008 Napisano 3 Czerwiec 2008 sprawy byly milion razy poruszane na forum i wyciagnieto milion wnisoskow - swinstwo nie ruszac.Jak ktos chce miec problemy z policja , mniej palcow itp niech zbiera - inni beda mieli swiety spokoj
Dorian Napisano 5 Czerwiec 2008 Napisano 5 Czerwiec 2008 A co w sprawie amunicji mówie tu nie o amunicji do działa przeciwpancernago tylko do karabinów np. PPSz tzw. pepesza czy jeżeli nie mają zbitej spłonki i wogóle są nieużywane to czy można za posiadanie ich miec kłopoty z prawem
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.