danieloff Napisano 3 Czerwiec 2008 Autor Napisano 3 Czerwiec 2008 Chyba to dobry trop, kopijnik, w kronice rodzinnej rodziny Spitzner, posiadajacej w herbie jednorożca bardzo zbliżonego do tego z guziczka, mamy również polski motyw":1. Albert Ottomar Spitzner (1888 Marienthal - 1955 Kamp-Lintfort) in Marienthal bei Zwickau und Kamp-Lintfort, wandernder Landarbeiter und danach dauerhaft Bergmann bzw. Berginvalide in Kamp-Lintfort, 1913 Übertritt von der evangelisch-lutherischen zur römisch-katholischen Kirche, im gleichen Jahr in Duisburg-Hamborn Heirat mit dem Dienstmädchen Theresia Krygowski (1878 Rosko - 1957 Kamp-Lintfort) aus Rosko/Kreis Filehne in Posen, römisch-katholisch, Tochter von Stanislaus Krygowski (1852 Rosko - ?), Schuhmacher in Rosko, und Cäcilie Katharina geb. Patalewska (1852 Rosko - ?)
danieloff Napisano 3 Czerwiec 2008 Autor Napisano 3 Czerwiec 2008 W podanym przeze mnie fragmencier daty nie pasują, polsko - niemieckie połączenie rodzin nastąpiło zbyt późno, ślepy trop. A o jakich drzewach mówisz, Kopijnik, jakoś nie mogę znaleźć...
danieloff Napisano 3 Czerwiec 2008 Autor Napisano 3 Czerwiec 2008 Dżizas Krajst:-) Chodzi przecież o drzewa w herbie Spitznerów, a ja szukam na stronie ich drzewa genealogicznego, to chyba wpływ upału... Chyba na dzisiaj się poddaję, chociaż szkoda, żeby guziczek został niezidentyfikowany...
kopijnik2 Napisano 3 Czerwiec 2008 Napisano 3 Czerwiec 2008 trzeba dobrze" zobaczyć te gwiazdy"...czy są takie same...czy w środku rombu jest nic" ...
danieloff Napisano 3 Czerwiec 2008 Autor Napisano 3 Czerwiec 2008 Inny niemiecki ród z jednorożcem w herbie:http://www.v-strehlow.de/50602996a6105fd1b/50602996a8076c506/index.html
danieloff Napisano 3 Czerwiec 2008 Autor Napisano 3 Czerwiec 2008 Kopijnik, pomiędzy gwiazdami jest strzała, skierowana grotem do dołu. Gwiazdy po bokach są identyczne, sześcioramienne.
kopijnik2 Napisano 3 Czerwiec 2008 Napisano 3 Czerwiec 2008 Promnitzhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Promnitzowie
kopijnik2 Napisano 3 Czerwiec 2008 Napisano 3 Czerwiec 2008 albo - albo... podstawowy Promnitz z Spitzneralbopodstawowy Promnitz z rozwiniętym Parchwitzem
kopijnik2 Napisano 3 Czerwiec 2008 Napisano 3 Czerwiec 2008 # Parchtitz, auf Rügen, Vorpommern [nicht genannt], Notiz# Parchwitz, bei Liegnitz, Schlesien [nicht genannt], Bilder, Notiz# Parchwitz, Kreis Liegnitz, Schlesien [Grafen v.Strachwitz, v.Zedlitz, v.Oppersdorf, v.Schönaich, Herzöge von Liegnitz-Berg, Grafen v.Pückler], Bild, Notiz# Parchwitz, Regierungsbezirk Liegnitz, Schlesien [v.Zedlitz, Herzöge von Liegnitz], Beschreibung# Pförten (Brody), Kreis Sorau, Brandenburg [, Grafen v.Bieberstein, v.Ileburg, Grafen v.Promnitz, Grafen v.Watzdorf, Grafen v.Brühl, v.Biberstein], Bilder, Geschichte# Pförten [Grafen v.Brühl], Beschreibung# Pförten, bei Forst, Brandenburg [v.Bieberstein, Grafen v.Promnitz, Grafen v.Watzdorf, Grafen v.Brühl], Bild, Beschreibung# Pförten, in der Niederlausitz, Sachsen [Grafen v.Brühl], Bild# Pförten, Kreis Sorau, Brandenburg [Grafen v.Brühl, v.Ilburg, v.Biberstein, v.Dohna, v.Donyn, Grafen v.Promnitz, Herzöge von Sachsen-Merseburg, Grafen v.Watzdorf, Grafen v.Ociescyno-Brühl], Beschreibungi to to
martian. Napisano 3 Czerwiec 2008 Napisano 3 Czerwiec 2008 Może znacie może nie. Wtrące trzy swoje grosze. Tylko szukać mi się nie za bardzo chce. Próbowałem....http://www.ngw.nl/sitemap.htm
danieloff Napisano 3 Czerwiec 2008 Autor Napisano 3 Czerwiec 2008 Dzięki, Kopijnik, dwa elementy się zgadzają - może w jakimś momencie historii rodu doszło do połączenia ich w jednym herbie. W każdym razie dobry trop. Martian - poszperam na tej stronce, dzięki za link.
banderas Napisano 3 Czerwiec 2008 Napisano 3 Czerwiec 2008 Cze.Szperałem i nic-poddaje się.Mój wniosek jest taki,że to herb niezatwierdzony przez heroldów {nielegalny,przez co unikatowy},brak sygnatury mnie w tym utwierdza.pzdr.
danieloff Napisano 4 Czerwiec 2008 Autor Napisano 4 Czerwiec 2008 Banderas, dzięki za zainteresowanie. Jak na razie nie udało mi się jednoznacznie określić rodu, który używał takiego herbu. Cóż, może kiedyś wyjdzie" przypadkiem, przy innej okazji, a na razie guziczek będzie cieszył oko tajemniczością:-)
kopijnik2 Napisano 4 Czerwiec 2008 Napisano 4 Czerwiec 2008 ta część ze strzałą...herb kalina"XV w. ze Śląska na tereny wschodnie, znany ród Kalinowskich...
danieloff Napisano 4 Czerwiec 2008 Autor Napisano 4 Czerwiec 2008 Rzeczywiście, występuje pewne podobieństwo do herbu Kalina" lub Kalinowa". Różnica tylko w tym, że na znalezionym przeze mnie guziku strzała nie jest rozdwojona, nie styka się z gwiazdami i jest skierowana grotem w dół. Ale podążę tym śladem, może znajdą się inne analogie w historii rodu.
danieloff Napisano 4 Czerwiec 2008 Autor Napisano 4 Czerwiec 2008 Do kompletu jeszcze herb Sas - i znów te same motywy, tylko różnice w szczegółach.
danieloff Napisano 12 Grudzień 2008 Autor Napisano 12 Grudzień 2008 Odświeżę temat - może ktoś natknął się na podobny herb w międzyczasie?
Pulavien Napisano 15 Grudzień 2008 Napisano 15 Grudzień 2008 Witam.Herb z Twojego guzika to herb rosyjskiej rodziny Biezobrazowych.Pozdrawiam,Pulavien.
danieloff Napisano 16 Grudzień 2008 Autor Napisano 16 Grudzień 2008 PULAVIEN!!! Jesteś wielki! Serdecznie dziękuję, zagadka rozwiązana. Czyli pewnie ktoś z Rodu Biezobrazowów polował z asystą służby w mazowieckich lasach, lub przez nie podróżował.
danieloff Napisano 16 Grudzień 2008 Autor Napisano 16 Grudzień 2008 No i coraz więcej się wyjaśnia: http://www.russianfamily.ru/b/bezobrazovi.html Serdeczne dzięki jeszcze raz, Pulavien!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.