Skocz do zawartości

Dorabianie Nitów / Wywietrzników (M-35)

Elandil

Rekomendowane odpowiedzi

Trafił mi się dziś taki hełm jest to M-35 bo w M-40 wywietrzniki by się zachowały:/ I tu moje pytanie jak dorobić wywietrzniki i nity mocujące bo jednego tez brakuje. Był już temat o nitach ale dość dawno może ktoś ma leprze sposoby. Preferuje styl zrób to sam" bo fundusze ograniczone. Jak coś już było to proszę o link.

Elandil jesteś tutaj od niedawna, a się strasznie wychylasz,a twój dorobek licznika" też nie jest imponujący. Naucz się czytać dokładniej albo ze zrozumieniem, przywołuje tutaj cytat I tu moje pytanie jak dorobić wywietrzniki" a więc już wiesz do czego była kierowana moja odpowiedź?

Z rozbiegu wzialem to na powaznie w koncu jestem tu od niedawna, to moja pierwsza renowacja i staram sie to zrobić dobrze. Nity chyba będzie trzeba kupić bo zeby dorobić nawet nie mam blachy, a wywietrzniki(głównie o to mi chodziło wstawiając temat) no cóż nie spodziewam się że będą wyglądały tak jak ten-> ale nawet nie przychodzi mi inny pomysł do głowy jak szpachla:( szkoda że w Polsce nikt takich nie dorabia.
A tak na marginesie nie ocenia się ludzi po dorobku licznika" ale nie chce polemizować nie na temat.

Jeśli chodzi o wywietrzniki miałem ten sam problem. Ja bym zrezygnował przy M35 z ich tworzenia za pomocą szpachli. Na necie polecam odwiedzić stronę, gdzie oferują asortyment do scrapbooking. Tam kupiłem „wywietrzniki” o w miarę odpowiadającym wymiarze. Z bliska na hełmie nie wyglądają na oryginały ale jest to jakaś metoda i to nie droga. Fotka obok.

Tak przy okazji czeka mnie renowacja M42 i chciałbym się dowiedzieć od kol. Der_bartosz, czy masz jakąś metodę dorabiania tych wywietrzników szpachlą? Czy tworzysz jakieś formy aby wywietrznik był regularnym kołem, czy jest to po prostu robota na wyczucie i cierpliwość? Obok te „cudo”, które będę robił pozdrawiam!

No a więc tak, jeśli jesteś niecierpliwy i nie sumienny nie ma sensu żebyś sie za to zabierał, ja nie robie żadnych form. Wszystko ręcznie, ale to wymaga trochę wprawy i cierpliwości.

zacznę od początku jak to robie (instrukcja w zdjęciu wyżej)
I ETAP: na sam początek nakładam szpachli, forma kolista nie zawysoko ją trzeba nałożyć bo dłużej się będzie robić. W środek najlepiej jest włożyć zapałkę, drucik itp. aby łatwiej było nam później w obróbce.
II ETAP: w drugim etapie ostrym nożem!! wycinam formę ośmiokąta pozbywam sie nierówności
III ETAP: w trzecim etapie chudziutki papierek ścierny i zaokrąglam kształty na wzór wywietrznika
IV ETAP: pozbywamy się zapałki i robimy dziurkę, ja zazwyczaj używam pilnika okrągłego, może być również wiertło 3-5, i na sam koniec to kosmetyka zaokrąglamy wszystko gładzimy

UWAGA! przy nawiercaniu, piknikowaniu dziurki pamiętamy o tym aby nie używać zbytnio naszej siły leciutko delikatnie jak z ... Bo inaczej może nasz wywietrznik się trochę pokruszyć

A tak jeszcze na koniec, najprostszą metodą na zrobienie wywietrzników jest zrobienie rulonika np. z bloku technicznego, umocowanie go na powierzchni hełmu i wlaniu do niego szpachli, tylko nie wiem czy szpachla przypadkiem sie nie przyklei do papieru, bo nie próbowałem tego.

• 1 month later...

Dawno mnie tu nie było więc krótko zrelacjonuje co się działo. W między czasie zdecydowałem się na piaskowanie i na prawdę polecam tą metodę bo efekt jest szybki i niesamowity gdy dostaje się zamiast przeżartego rdzą żelastwa lśniący srebrny hełm:) no i wyłonił się nieoczekiwanie wywietrznik ale tylko z jednej strony bo z drugiej zostały tylko resztki.

Następnie już wypiaskowany hełm trafił z widocznej przyczyny do spawania naczekałem się sporo bo fachowcy są oblegani(to też był mechanik) zgarnął 20zł. Gdy przywiózł mi go tata od spawania wpadłem w zachwyt bo koleś na prawdę się sprawił, byłem w szoku że tak dobrze udało mu się to zaspawać jednak początkowy zachwyt ustąpił krzykiem o kur@#" bo koleś zeszlifowując spawy się rozpędził i zeszlifował ocalały nit:( i wracam do punktu wyjścia, pisze to też ku przestrodze. Zdecydowałem się jednak na dorabianie szpachlą ciekawe jak to wyjdzie. A i czy ktoś mógłby mi podać dokładne wymiary(szerokość) wywietrznika do M-35. proszę o szybką odpowiedź bo podkład nałożony i w środę szpachlowanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie