Elandil Napisano 30 Maj 2008 Autor Share Napisano 30 Maj 2008 Trafił mi się dziś taki hełm jest to M-35 bo w M-40 wywietrzniki by się zachowały:/ I tu moje pytanie jak dorobić wywietrzniki i nity mocujące bo jednego tez brakuje. Był już temat o nitach ale dość dawno może ktoś ma leprze sposoby. Preferuje styl zrób to sam" bo fundusze ograniczone. Jak coś już było to proszę o link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elandil Napisano 30 Maj 2008 Autor Share Napisano 30 Maj 2008 Trafiło mu się w głowę... niestety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 30 Maj 2008 Share Napisano 30 Maj 2008 Przynajmniej jednego okupanta mniej :) Co do nitów to są świetne kopie w niezłych cenach na allegro.Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 31 Maj 2008 Share Napisano 31 Maj 2008 Bez problemu możesz zrobić nity przy wykorzystaniu szpachli, bo zamawiać z Anglii nie ma sensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elandil Napisano 31 Maj 2008 Autor Share Napisano 31 Maj 2008 No tak ale jeśli chce dac fasunek to chyba zrobić ze szpachli nie za bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomson Napisano 31 Maj 2008 Share Napisano 31 Maj 2008 Daj se spokoj :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 31 Maj 2008 Share Napisano 31 Maj 2008 Elandil jesteś tutaj od niedawna, a się strasznie wychylasz,a twój dorobek licznika" też nie jest imponujący. Naucz się czytać dokładniej albo ze zrozumieniem, przywołuje tutaj cytat I tu moje pytanie jak dorobić wywietrzniki" a więc już wiesz do czego była kierowana moja odpowiedź? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 31 Maj 2008 Share Napisano 31 Maj 2008 I tutaj moje małe sprostowanie, nie nity tak jak wcześniej napisałem (najprawdopodobniej z rozbiegu) tylko wywietrzniki, chyba nie trudno sie domyślić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elandil Napisano 31 Maj 2008 Autor Share Napisano 31 Maj 2008 Z rozbiegu wzialem to na powaznie w koncu jestem tu od niedawna, to moja pierwsza renowacja i staram sie to zrobić dobrze. Nity chyba będzie trzeba kupić bo zeby dorobić nawet nie mam blachy, a wywietrzniki(głównie o to mi chodziło wstawiając temat) no cóż nie spodziewam się że będą wyglądały tak jak ten-> ale nawet nie przychodzi mi inny pomysł do głowy jak szpachla:( szkoda że w Polsce nikt takich nie dorabia.A tak na marginesie nie ocenia się ludzi po dorobku licznika" ale nie chce polemizować nie na temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 31 Maj 2008 Share Napisano 31 Maj 2008 Uprasza się nie denerwować moderatora!WojtekPSModerator jest bardzo leniwy i nie lubi ciąć postów jak i rozdawać kartek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 1 Czerwiec 2008 Share Napisano 1 Czerwiec 2008 Jeśli chodzi o wywietrzniki to ja zawsze robie to ręcznie, chyba że będziesz się bawić w jakieś formy i takie sprawy. Wybór należy do Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przełaj Napisano 5 Czerwiec 2008 Share Napisano 5 Czerwiec 2008 Jeśli chodzi o wywietrzniki miałem ten sam problem. Ja bym zrezygnował przy M35 z ich tworzenia za pomocą szpachli. Na necie polecam odwiedzić stronę, gdzie oferują asortyment do scrapbooking. Tam kupiłem „wywietrzniki” o w miarę odpowiadającym wymiarze. Z bliska na hełmie nie wyglądają na oryginały ale jest to jakaś metoda i to nie droga. Fotka obok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przełaj Napisano 5 Czerwiec 2008 Share Napisano 5 Czerwiec 2008 Tak to wygląda na hełmie. Niestety zdjęcia robiłem telefonem dlatego taka jakość. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przełaj Napisano 5 Czerwiec 2008 Share Napisano 5 Czerwiec 2008 Tak przy okazji czeka mnie renowacja M42 i chciałbym się dowiedzieć od kol. Der_bartosz, czy masz jakąś metodę dorabiania tych wywietrzników szpachlą? Czy tworzysz jakieś formy aby wywietrznik był regularnym kołem, czy jest to po prostu robota na wyczucie i cierpliwość? Obok te „cudo”, które będę robił pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 5 Czerwiec 2008 Share Napisano 5 Czerwiec 2008 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 5 Czerwiec 2008 Share Napisano 5 Czerwiec 2008 No a więc tak, jeśli jesteś niecierpliwy i nie sumienny nie ma sensu żebyś sie za to zabierał, ja nie robie żadnych form. Wszystko ręcznie, ale to wymaga trochę wprawy i cierpliwości.zacznę od początku jak to robie (instrukcja w zdjęciu wyżej)I ETAP: na sam początek nakładam szpachli, forma kolista nie zawysoko ją trzeba nałożyć bo dłużej się będzie robić. W środek najlepiej jest włożyć zapałkę, drucik itp. aby łatwiej było nam później w obróbce.II ETAP: w drugim etapie ostrym nożem!! wycinam formę ośmiokąta pozbywam sie nierównościIII ETAP: w trzecim etapie chudziutki papierek ścierny i zaokrąglam kształty na wzór wywietrznikaIV ETAP: pozbywamy się zapałki i robimy dziurkę, ja zazwyczaj używam pilnika okrągłego, może być również wiertło 3-5, i na sam koniec to kosmetyka zaokrąglamy wszystko gładzimy UWAGA! przy nawiercaniu, piknikowaniu dziurki pamiętamy o tym aby nie używać zbytnio naszej siły leciutko delikatnie jak z ... Bo inaczej może nasz wywietrznik się trochę pokruszyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 5 Czerwiec 2008 Share Napisano 5 Czerwiec 2008 A tak jeszcze na koniec, najprostszą metodą na zrobienie wywietrzników jest zrobienie rulonika np. z bloku technicznego, umocowanie go na powierzchni hełmu i wlaniu do niego szpachli, tylko nie wiem czy szpachla przypadkiem sie nie przyklei do papieru, bo nie próbowałem tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przełaj Napisano 5 Czerwiec 2008 Share Napisano 5 Czerwiec 2008 Te wywietrzniki w hełmach to chyba największe utrapienie. Widzę, że bez cierpliwości się nie obędzie. Dzięki za informację, przyda się z pewnością. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elandil Napisano 15 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 15 Lipiec 2008 Dawno mnie tu nie było więc krótko zrelacjonuje co się działo. W między czasie zdecydowałem się na piaskowanie i na prawdę polecam tą metodę bo efekt jest szybki i niesamowity gdy dostaje się zamiast przeżartego rdzą żelastwa lśniący srebrny hełm:) no i wyłonił się nieoczekiwanie wywietrznik ale tylko z jednej strony bo z drugiej zostały tylko resztki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elandil Napisano 15 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 15 Lipiec 2008 Następnie już wypiaskowany hełm trafił z widocznej przyczyny do spawania naczekałem się sporo bo fachowcy są oblegani(to też był mechanik) zgarnął 20zł. Gdy przywiózł mi go tata od spawania wpadłem w zachwyt bo koleś na prawdę się sprawił, byłem w szoku że tak dobrze udało mu się to zaspawać jednak początkowy zachwyt ustąpił krzykiem o kur@#" bo koleś zeszlifowując spawy się rozpędził i zeszlifował ocalały nit:( i wracam do punktu wyjścia, pisze to też ku przestrodze. Zdecydowałem się jednak na dorabianie szpachlą ciekawe jak to wyjdzie. A i czy ktoś mógłby mi podać dokładne wymiary(szerokość) wywietrznika do M-35. proszę o szybką odpowiedź bo podkład nałożony i w środę szpachlowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elandil Napisano 18 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2008 To jak poda ktoś wymiary wywietrznika do M-35? może być nawet linijką bo chodzi mi tylko o szerokość i wysokość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.