mahon Napisano 29 Maj 2008 Autor Napisano 29 Maj 2008 Witam, zdarzyło mi się znaleźć w lasach Kępy Oksywskiej pod Gdynią nabój 7,5 x 54 mm MAS (rok prod. 1939. W czasie II w. św. był używany we francuskich karabinach MAS 36, jako zdobyczne oznaczonych przez Niemców G242(f). Ciekawi mnie, czy ktoś z kolegów ma trochę więcej wiadomości o użyciu takich karabinów przez Niemców, a zwłaszcza w okolicach Trójmiasta. Co ciekawe w pobliżu znalazłem też łuski Mannlicher-Carcano 6,5 mm a to wszystko przemieszane z nb. mausera i mosina.Oczywiście może to wskazywać na znaczne wymieszanie jednostek, w tym tyłowych, a na dodatek ten teren był też areną zaciekłych walk we wrześniu 1939. Za wszelkie informacje dziękuję.
beaviso Napisano 30 Maj 2008 Napisano 30 Maj 2008 Nie ma w tym niczego dziwnego! W zasadzie sam sobie już odpowiedziałeś. Wiele jednostek tyłowych używało MAS-ów, w tym np. RAD, czy choćby Luftwaffe (obsługa lotnisk, Flaku, itd.) Chłopcy z Kriegsmarine też mogli mieć MAS-y. Wreszcie nie zdziwiłbym się, gdyby karabiny tego typu znalazły się na stanie francuskiej dywizji SS Charlemagne", której oddział walczył na Kępie w 1945. Możliwości jest wiele, tak samo jak wiele jest miejsc, w których jeszcze znajdziesz łuski od MAS-a. Ja trafiałem zarówno na Pomorzu (obóz RAD) jak i w lesie pod Tomaszowem Lubelskim. Słowem, są wszędzie jak Polska długa i szeroka :-)M.
beaviso Napisano 30 Maj 2008 Napisano 30 Maj 2008 Aha, popularność MAS-a była zbliżona do Mannlichera 8 mm oraz Carcano 6.5 mm. Rzadziej trafiają się natomiast Lee Enfieldy.M.
mietek Napisano 30 Maj 2008 Napisano 30 Maj 2008 Ciekawe z tymim Mannlicherami, nie slyszalem aby sie czesto trafialy w okolicy Trojmiasta, w przeciwienstwie do Lebeli 8mm, wystepujacych w wielkich ilosciach.
beaviso Napisano 31 Maj 2008 Napisano 31 Maj 2008 No właśnie, oczywiście trafiają się jeszcze Lebele, dobrze że kol. Mietek nam o nich przypomniał. A co do Mannlicherów - głównie przy miejscach stacjonowania jednostek wojskowych.M.
mietek Napisano 31 Maj 2008 Napisano 31 Maj 2008 Mannlichery - jakie lata produkcji? Ktora wersja amunicji?
beaviso Napisano 31 Maj 2008 Napisano 31 Maj 2008 Mannlichery 8 mm kojarzę głównie z wczesnego okresu po I w.św. - 1918, 1920. Amunicji nie pamiętam, bo wyrzucam (szczerze:) Powinny być tępołuki, ale nie jestem przekonany czy zawsze tak było. Jak sobie przypomnę to napiszę.
mietek Napisano 31 Maj 2008 Napisano 31 Maj 2008 Wystarczy zerknac na luski, hodzi ino o to czy mogly byc to z 2 wojny, na naboj 8*56R, uzywany tez przez Wegrowhttp://world.guns.ru/rifle/rfl18-e.htm http://www.surplusrifle.com/steyrm95/ammunition.asp Czy tez wczesniejsze:8x50R http://home.att.net/~vintage-gunlore/8x50r.htmJesli 8x56R to na pewno 2 wojna, jesli 8x50R i produkcja przed 1918 to licho wie, z 1 wojny, czy zuzywano zapasy 1 wojennej amunicji w okresie 2 wojny.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.