Skocz do zawartości
  • 0

Spory kawał żelastwa - czyżby wrześniowe ? :)

blackdog

Pytanie

Napisano

Witam.
Będąc u rodzinki w długi weekend odwiedziłem pewnego wujaszka.
i całkiem przypadkowo rzucił mi się w oczy ten przedmiot robiący u niego chyba za obciążenie do roztrzęsarki do siana.

Nie było za bardzo czasu, żeby się wuja dopytać co to jest, ale zrobiłem fotki telefonem, z racji miejsca gdzie przedmiot się znajduje (jakieś 50 metrów dalej w czasie wojny żywot zakończył Vickers) bo jakoś tak mi się skojarzyło a przedmiot dosyć egzotycznie wyglądał na tej roztrzęsarce (raczej nie jest to jej fabryczne wyposażenie).

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
no to by mogło być rzeczywiście o ile dobrze rozumuje - po bokach dyszle z konikami :) a środkiem wychodził wał napędowy
Napisano

Witam.
Będąc u rodzinki w długi weekend odwiedziłem pewnego wujaszka.
i całkiem przypadkowo rzucił mi się w oczy ten przedmiot robiący u niego chyba za obciążenie do roztrzęsarki do siana.

Nie było za bardzo czasu, żeby się wuja dopytać co to jest, ale zrobiłem fotki telefonem, z racji miejsca gdzie przedmiot się znajduje (jakieś 50 metrów dalej w czasie wojny żywot zakończył Vickers) bo jakoś tak mi się skojarzyło a przedmiot dosyć egzotycznie wyglądał na tej roztrzęsarce (raczej nie jest to jej fabryczne wyposażenie).

Napisano

samo żelastwo ma dosyć grube ścianki, tak an oko ze 2 cm - błąd zrobiłem, ze nie trzasnąłem fotki z jakimś przedmiotem w celu pokazania proporcji - ale roztrzęsarka na której sobie spoczywa jest to standardowy model spotykany w wielu gospodarstwach na wsi, więc jakoś gabaryty można ocenić.

Napisano

tu fotka pokazuje właśnie grubość odlewu - w sumie po dłuższym przemyśleniu przychodzi mi na myśl, że może to być jakaś część związana z kolejnictwem

Napisano

aczkolwiek zastanawiający mocno jest ten sześciokątny otwór - macie jakieś sugestie do czego to mogło służyć lub czego to element jest

Napisano

i takie jeszcze zdjątko z innego ujęcia pokazujące pozostałe detale żelastwa - jeżeli macie jakieś pomysły to proszę o sugestie :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie