Skocz do zawartości

pierwsze wykopki

Rekomendowane odpowiedzi

witam,
jedne z pierwszych wykopkow w moim zyciu. nie licze wypraw za dzieciaka, choc wtedy tez co nieco sie znalazlo. podczas wczorajszej wyprawy udalo mi sie wydlubac kilka przedmiotow. niektore z nich jakos nie bardzo kojarza mi sie z jakimkolwiek zastosowaniem (olowiana pigula, czy niby-grot. Znalazlo sie tez kilka pociskow. Jesli ktos bylby w stanie okreslic kto z nich strzelal, bylbym bardzo wdzieczny. rzucilo by to troche swiatla na historie miejsca gdzie obecnie zyje.

pozdrawiam,

grot to czy nie grot? korozja stalowego precika w srodku wskazuje na niezbyt daleka historie. olowiana glowka wyglada jaka scinana jakims ostrym narzedziem. moje pierwsze przypuszczenie to ze mogl to byc grot o jakiejs recznej producji strzaly. macie jakies pomysly?

Ten ołowiany placek przypomina obciążnik do ubrań. Często na środku był widoczny napis PARIS".Ten wygląda na wytarty , ale spróbuj go go zwilżyc i popatrz pod światło , jeśli bedzie widać napis , to będzie to.
Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie