Winchester Napisano 26 Maj 2008 Autor Napisano 26 Maj 2008 Witam. Mam pytanie czy ktoś z użytkowników tego sprzętu zauważył w swoim po dłuższym czasie użytkowania spadek zasięgu ? Ostatnio robiłem sobie po 2 latach test w powietrzu dla 5 groszówki przy ustawieniach jakie podawał producent (te co były przy gwarancji na zasięg) ku mojemu zdziwieniu na kilka prób tylko w jednym przypadku złapał monetkę z około 29 cm. W reszcie przypadków około 20 cm. O innych przedmiotach już nie wspomnę. Czyżby mój Solarek się postarzał czy może jest zepsuty. BAterie wsadziłem nowe tak że nie mogło to byc tym spowodowane. Czy tak sie dzieje z wykrywaczami po 2 latach użytkowania ??? Jak to jest z waszymi Solarkami ?PozdrawiamWinchester
Raned Napisano 26 Maj 2008 Napisano 26 Maj 2008 Zauważałem spadek zasięgu innych wykrywaczy, ale po znacznie dłuższym okresie użytkowania.
mecnas Napisano 31 Maj 2008 Napisano 31 Maj 2008 Mam solarisa i też mam czasem ten problem,to nie baterie,kabel jest gdzies załamany luk zgiety,często mi sie to przytrafia dlatego czasem idąc machnę saperką przed nim sprawdzając zasięg,kiedy go nie ma poprawiam kabel i lepiej owijam.
ukalek Napisano 31 Maj 2008 Napisano 31 Maj 2008 Ja mam troszkę inny problem z Solarisem. Nawet zastanawiałem się nad zgłoszeniem reklamacji. Mianowicie, na mixie, wykrywacz sam sie wzbudza. Myślałem że to kwestia dyndającego kabla nad cewką, ale po odpowiednim zamocowaniu dalej jest to samo. Chodzi o to, że dynamik cichutko, nic nie wskazuje, a statyk burczy. Wyzerowanie daje efekty tylko na parę sekund i znów to samo. Po kilku/kilkudziesięciu minutach uspokaja się. Po jakimś czasie (różnie, 10 min, 2h) znów tak sie dzieje. Ktoś może pomóc?Pozdro, ukal
Centauri Napisano 31 Maj 2008 Napisano 31 Maj 2008 Czy tak trudno jest skontaktować się z producentem? Czy tak trudno jest wysłać wykrywacz do naprawy?
jakofako Napisano 31 Maj 2008 Napisano 31 Maj 2008 Czy to problem napisać,że coś nie działa jak trzeba w Solarisie?!Czy to problem,że ludzie o tym piszą ?!Czy ,to problem,że ja piszę o tym;i żeby kupili coś lepszego?!
jakofako Napisano 31 Maj 2008 Napisano 31 Maj 2008 a tak w ogóle...kto to jest Centauri...i kilka innych nicków(podobno wiadomo,a jak nie to chętnie pomogę je wyszukać)Pozdro!
Centauri Napisano 31 Maj 2008 Napisano 31 Maj 2008 Problem w tym że za dużo noobies jako pierwszy wykrywacz kupiło zbyt skomplikowany w obsłudze i osłuchaniu wykrywacz. Głównie to od nich pochodzą opisy ubzduranych mankamentów wykrywacza i rzekomych uszkodzeń. Nie mam tu na myśli tylko Solarisa, ale też np.XLT którego użytkownicy nie mogąc go okiełznać i myśląc że wykrywacz jest uszkodzony wysyłają do proscana.
ukalek Napisano 6 Czerwiec 2008 Napisano 6 Czerwiec 2008 Proszę wybaczyć Centauri, że nie zacząłem od szpilki, tylko od razu kupiłem Solarisa. Tak mi teraz wstyd, że zadałem pytanie, ale ze mnie noob. ŻAL"....Zauważyłem ostatnio, że nasze forum zaczyna troszkę przypominać jakieś forum typu onet. Nie można zadać pytania, nie można w ogóle nic napisać, bo zaraz ludzie rzucają się na kogoś jak na świeże mięso. Chyba po to jest takie forum, żeby można się czegoś dowiedzieć, prawda? Po co mam od razu zgłaszać reklamacje, jeśli ktoś może pomóc wyeliminować MÓJ błąd! Nazywaj sobie mnie noobem, wcale się nie obrażam. Wczuwając sie w wyżej wspomniane fora polecam Ci Centauri: Luzuj majty!
Grzechotnik Napisano 7 Czerwiec 2008 Napisano 7 Czerwiec 2008 UkalekProponowałbym czasem pomyśleć i poeksperymentować. Skoro dynamik nie burczy a statyk po kilku sekundach zaczyna są dwie możliwości.- chodzisz w gruncie wysoko zmineralizowanym - dynamik daje radę, a statyk już nie - by to sprawdzić wyzeruj i popatrz jak się zachowa wykrywacz bez zmiany jego położenia jeśli stabilnie i bez zmian sygnału wiodącego czy też objawów buczenia, a po przejściu kilku kroków problem się pojawia powodem jest parszywy grunt.(tu uwaga - wykrywacz po wyzerowaniu nawet nie ruszany powoli się rozregulowuje ale to łatwo zauważyć bo wzrost tonacji dźwięku jest jednolity a nie skokowy) - sprawdź to samo ale nie w trybie MIX a w samym statyku, - jeśli mimo nie zmieniania położenia wzbudzanie występuje w obu trybach - stawiam na kabel od cewki, na stronie Proscana były kiedyś fotki jak wyglądają kable przy cewce po dwóch latach użytkowania - masakra.Pozatym MIX jest naprawdę trudnym do opanowania trybem, w Solarce dźwięczy i buczy coś prawie stale, ale w DFX jest chyba jeszcze gorzej a po włączeniu toneID i VCO to już dyskoteka na całego i pojęcie ciszy staje się nie znane :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.