Skocz do zawartości

jednostka wojskowa

michu1978

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam jestem nowym na forum i barzdo intersuje mnie historia i jej tajemnce. ostatnio przejerzdzałem koło koluszek w woj. łódzkim w kierunku na tomaszów maz. bedąc we wsi regny zobaczyłem ze w lasach jest jednostka wojskowa i to chyba jeszcze czynna bo stay tam samochody osobowe. a kaweł dalej jak sie jedzie droga ciągnie las a wnim przy samej drodze stoją tabliczki ze to teren wojskowy i tak az do samych torów. i mam pytanie w związku z tym co to jest zxa jednostka wojskowa i czym sie zajmuje czy tam jest jakis tajemnce. bo jak wpisałem na google o tej jednosce to tylko krótka iformacja ze to jakas składnica, ale zby to w lesie było i to chyba jest duzy teren takze mnie troche dziwi ze tam jest jakas składnica??
Napisano
O tej składnicy było głośno we wrześniu 1939 - na tyle głośno, że mój ojciec w Tomaszowie detonacje słyszał... Zastanawiałem się zawsze, w okolicznych lasach powinno pełno drobnicy do dziś leżeć ?
Napisano
Aaaa i jedno jeszcze się mi przypomniało w temacie ;)
Jakiś rok temu wpadło mi w ręce specyfikacja przetargu na kompleksowy remont bocznicy do składów (tzn torów na terenie) Pewnie nikt nie potwierdzi, czy na terenie (strzeżone w końcu) prace ruszyły, ciekawe czy będą tylko wywozić koleją cuda, cudeńka zalegające w Regnach, czy też przygotowują składnicę pod natowskie standardy?
Napisano
Od 01 stycznia 2002 roku w Regnach znajduje się skład broni służbowej i prywatnej żołnierzy zawodowych ze szczególnym uwzglednieniem zołnierzy zwolnionych ze służby. Podstawa prawna DECYZJA Nr167/MON MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 27 lipca 2001 r. w sprawie broni służbowej i prywatnej żołnierzy zawodowych. Co tam jest oprócz tego, to tylko oni wiedzą.
Napisano
własnie mnie dziwi troche ten teren bo jest dosc obszerny i otoczony lasem gdzie zakaz wstepu i dotego prowadza jeszcze tam tory kolejowe co jak widziałem to były nawet uzywane anie zardzewniałe
bo na jak sład tylko broni maszynowej to roche az dziw
moze jest ktos kto słuzył w tej jednosce i cos wie troche o niej i mógłby cos opowiedziec bo mnie takie tematy interesuja
własnie wojskowosci takk samo jak ohelu
  • 6 months later...
Napisano
Jeżeli interesuje Cię historia jednostki w Regnach przeczytaj książkę: HISTORIA I HISTORYJKI WOJSKOWEGO KOŁA ŁOWIECKIEGO nr 417 "JELEŃ\" - autor Jan Oleasz, wydana przez Wydawnictwo Comandor - 2005 r
Napisano
W miejscowości Regny znajduje się Skład Materiałowy.

Skład ten podlega pod JW 1933 czyli 3 Rejonową Bazę Materiałową.
Nic tajemniczego tam nie ma, a tory kolejowe są po to by ze składu można było w razie W wywieźć szybko do rozdysponowania składowane tam materiały.
Napisano
Witam. Mam pytanie dotyczące obiektu we wrocławiu a nie chcę zakładać nowego tematu, więc grzecznie zapytuję czy mogę podpiąć się pod temat kol. Michu1978. Mogę?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie