Skocz do zawartości

ciągnik do flak 88/18

baltiae

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie, jestem modelarzem i nie moge uzyskać informacji czy Sd/. kfz. 251/1 mógł być ciągnikiem dla flak 88/18 - przejrzałem mnóstwo zdjęć, na żadnym jednak nie znalazłem transporterów z serii 251 jako ciągników do flak 8.8. Pomocy. Pozdr.!

Teoretycznie Sd.Kfz.251 był by chyba w stanie pociągnąc 88" ale co najwyżej po prostej, dobrej drodze, a to i tak bardzo krótko zanim by się zagotował", zatarł silniak albo (najbardziej przwdopodobne) uszkodził układ jezdny.

Sd.Kfz.251 był oparty na ciągniku Sd.Kfz.11 (czyli tak zwanej rzytonówce"), natomiast do holowania 88" przystosowane były ciągniki Sd.Kfz.7 (8-ton) i Sd.Kfz.8 (12-ton). Dla przykładu Flak 18 w położeniu marszowym miał masę ok 7000 kg, tak że raczej Sd.Kfz.11 nie bardzo mógł by go szarpnać" a co dopiero Sd.Kfz.251 który był dodatkowo obciążony pancerzem.

Krótko mówiąc, nikt świadom możliwosci 251" nie podjął by sie holowania Flaka 18/36/37/41

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie