Skocz do zawartości
  • 0

Blacha falista

wujekblacha

Pytanie

Napisano

Blacha ale od czego konkretnie? Prawą stronę pogiętą podprostowałem i chyba widać ocynk. Dziury po czymś (odłamku?) nie ruszałem. Co myślicie?

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Blacha ale od czego konkretnie? Prawą stronę pogiętą podprostowałem i chyba widać ocynk. Dziury po czymś (odłamku?) nie ruszałem. Co myślicie?

Napisano
To czwarta albo piąta bo nie zapominaj von Neumarkt o tarze, oraz pojemnikach na śmieci :)))
Z uwagi na okolice znaleziska stawiam jednak na transzeje. Tereny raczej austriackie a nie pruskie, więc pewnie walki 1915 ;)
Dziękuję i pozdrawiam :)
PS. Aha- dziura w blasze jest naprawdę ciekawa. Myślałem że ktoś zechce foto drugiej strony, ale cóż...pogoda chyba zniechęca ;)
Napisano
Ma wygląd tarki/do prania ręcznego/.Bywały onegdaj takie .Blacha była mocowana w ramie drewnianej.
POZDRAWIAM.
Napisano
Dzięki koledzy ale...
1. To nie tarka- tarka ma cieńszą blachę i wiem jak wygląda ;)

Ma ktoś coś jeszcze do dodania? Hmmmm ?

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 00:12 20-05-2008
Napisano
Witam.
Tego rodzaju blacha stalowa ocynkowana była szeroko stosowana w gospodarce niemieckiej.
Jeszcze do połowy lat 50-tych na naszym podwórku w Gdańsku stały pojemniki na śmieci wykonane z takiej blachy. Były znacznie lżejsze (blacha była cieńsza) od nowych - wymienianych stopniowo w miarę zyżywania się tych poniemieckich. Ponadto sąsiad miał garaż z takiej blachy, a w warsztacie za płotem mieli wiatę ze ściankami z takich paneli. Pozdrawiam.
Napisano
Kolego lupo55 sprawdzałem w wyszukiwarce. Są dwie szkoły. Jedna mówi o transportowym Junkersie Ju-52 a druga o zabezpieczaniu transzeji z I ww. Sądziłem, że coś mądrego ktoś napisze, ale niestety :( Kiedyś jeszcze było coś o dodatkowych osłonach na czołg bodajże Pantera, ale nie pamiętam gdzie i kiedy, a i fale tam były podobne, ale też chyba faliste wzdłuż. Wątek traktuję raczej naukowo a nie jako w relacji super fant kontra kawałek bezwartościowej blachy. Dlatego też chyba uzyskałem odpowiedzi takie a nie inne. Dzięki za fatygę ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie