Pikel Napisano 17 Maj 2008 Autor Napisano 17 Maj 2008 Ogólnie wiadome jest, że w okolicach Janowa miało miejsce dużo walk partyzanckich. Ale mi głównie chodzi o miejsce, gdzie walki toczyła i rozbroiła sie 7DP. Wie ktos dokladnie jak tam dojechac? Gdzie znajduje sie ów miejsce?? P.S. Wiem że te rejony są już konkretnie przeszukane ale myśle że warto spróbować.PozdroPikel
gibki9 Napisano 18 Maj 2008 Napisano 18 Maj 2008 witamjanow, zloty potok i pozostalosci po 7dp i partyzantach,to odposc,bo juz nie ma pozostalosci:)jak znajdziesz 3 luski stawiam piwo,teren schodzony metr po metrze,mowie szczerze przyjedziesz i sie zawiedziesz.
8total4 Napisano 18 Maj 2008 Napisano 18 Maj 2008 Walki partyzanckie są porozrzucane na dośc sporym terenie, tak samo jak miejsce rozbrojenia 7DP, jednak w zupełnej szczerości muszę zgodzić się z Przedmówcą.Ciężko trafić nawet kilka łusek, teren nie należy do najłatwiejszych..Jesteś z okolic Czestochowy?pozdro!
Jacek P Napisano 18 Maj 2008 Napisano 18 Maj 2008 Masakra, tak złażonego terenu jeszcze nie widziałem.Byłem - dwa dni w plecy. Więcej bym znalazł gdybym wszedł na pierwsze przypadkowe pole gdziekolwiek.
8total4 Napisano 18 Maj 2008 Napisano 18 Maj 2008 Tam robrojono się w zasadzie w jednym konkretnym obrębie, z samej walki wychodzi niewiele, aczkolwiek są miejsca gdzie dużym fuksem można trafic cos procz łusek...Teren jednak trzeba znać od dziecka, a i czasu poświęcać wiele.pozdro!
gibki9 Napisano 18 Maj 2008 Napisano 18 Maj 2008 teren znasz od dziecka i co fajnego znalazles po 7 dp??
Pikel Napisano 18 Maj 2008 Autor Napisano 18 Maj 2008 Ja jestem z Poraja.Wczesniej mieszkalem w Dabrowie Gorniczej. A wiec jak nie janow to co mi polecacie w okolicach czewy??P.S. Początkujący xD
8total4 Napisano 18 Maj 2008 Napisano 18 Maj 2008 Teren znam z relacji świadków tych zdarzeń..Z Piszczala nie znalazlem nic bo prawie nie szukalem...bez piszczaly żabke od bagnetu wz.29, łuske od rakietnicy, sporo porozrywanych w wybuchu łusek od mausera, guziki wz.19 i 28.Niestety tylko tyle, albo aż tyle...Ale jest jeszcze jedno ciekawe miejsce, powiedziałbym 'dziewicze', do zrobienia na zapas..pozdro!
gibki9 Napisano 19 Maj 2008 Napisano 19 Maj 2008 no wiec śrdnio,ja w miejsca znane oklepane juz nie wierze(stalag ci sie udal!!),najlepiej na farta,w przydroznym lasku mozna wedlug mnie cos jeszcze trafic,w poraju-chron lipa chodzilem,u nas to ogolnie drobnica na polach, takie drobiazgi jak luski guziki,monetki itp...
Pikel Napisano 20 Maj 2008 Autor Napisano 20 Maj 2008 ok dzieki.Ale zdaje mi sie ze jednak zaryzykuje ten janow. Pozatym kumpel z klasy mowil mi cos o jakims poligonie wojskowym kolo jego wsi. Cos mowil o zatopionym w jakims bagnie czołgu. Wolnym czasem musze zweryfikować na ile to prawda.
Pikel Napisano 23 Maj 2008 Autor Napisano 23 Maj 2008 u nas czyli gdzie??znasz jakies konkretniejsze miejscowki??Ostatnio bylem na okopach w choroniu ale tam jest tyko góra śmieci, a najcenniejsze znalezisko to była cewka z miedzianym uzwojeniem xDD
jabol Napisano 23 Maj 2008 Napisano 23 Maj 2008 WITAMOstanio spacerowalem troche w okolicy i mam wrazenie ze natrafilem na pozostalosci I wojenne tzn. okopy i luski z mosina czyli rosja bardziej na polnocny - wschod ale mauserka wrzesniowego skapo. Macie jakies wiadomosci na tego temata.Pozdrawiam
gibki9 Napisano 24 Maj 2008 Napisano 24 Maj 2008 O mosiny u nas najlatwiej,wszedzie pelno tego badziewia:)tak jak i boratynki,czasem trafia sie manlichery,jakis zapalnik raz na rok od szrapnela,guzik z raz w miesiacu:)
Pikel Napisano 24 Maj 2008 Autor Napisano 24 Maj 2008 jutro pojade do janowa i napisze jak mi poszlo. moze uda sie cos wyciagnac xD
8total4 Napisano 25 Maj 2008 Napisano 25 Maj 2008 obstawiam że ua Ci się znaleśc conajmniej dwie szrapnelówki ;)
egon10 Napisano 25 Maj 2008 Napisano 25 Maj 2008 ale tu tez pech!!!chodza sluchy ze ukradli gibkiemu przynetyheheheh
egon10 Napisano 25 Maj 2008 Napisano 25 Maj 2008 proponuje mniej ekstremalne zajecia,np.znaczki pocztowe,lub hodowle swinek morskich
gibki9 Napisano 26 Maj 2008 Napisano 26 Maj 2008 Jak szukanie to tylko Tomaszow i to tez tzreba miec farta,rejon Czestochowy odpuszczam,zaczynam wedkowac:)tylko fakt przynety ukradli:) za ponad 100 zl!!koledzy wędkarze:>
8total4 Napisano 27 Maj 2008 Napisano 27 Maj 2008 masz rację, Częstochowa zostaje dla mnie ;) :Pja nie narzekam, choc bywało lepiej ;)Zobaczymy ile wytrzymasz :Dpozdro!
8total4 Napisano 27 Maj 2008 Napisano 27 Maj 2008 we Mstowie ostatnio byliśmy i lipa. Wręczyca do zrobienia na wakacje. ;)Są ciekawsze miejsca.Pozdrawiam Pana G.!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.