Skocz do zawartości

Kostrzyń na Odrą

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,wyjeżdżasz z K.w kierunku Dębna,skręcasz w prawo do lasu jak na fort w Sarbinowie,jedziesz ok.200-300 metrów prosto i tam dużo dużo można znaleźć,może i drobnica ale ile tego tam jest,aż Cię w krzyżu złamie od schylania się po fanty.

P.S.tylko nikomu tego nie mów .
  • 4 weeks later...
Napisano
Witam.

Nad Odrą jest miasto Kostrzyn, którego pełna nazwa to Kostrzyn n/O. A odmiana to - Kostrzyna, a nie Kostrzynia.

Pozdrawiam
  • 4 months later...
Napisano
Kolego der_bartosz pomiędzy Warnikami a Dąbroszynem jest zaledwie 2 km i tam zaraz za Warnikmi mozna kopac wychodza w idealnym stanie łuski a dalej mozna trafic zeczy z Bitwy pod Sarbinowem bo tam się kryli nie pamiętam czy Prusi czy Naploeon ale ktoś sie krył i mozna troszke nakopać tylko trzeba uwazac bo są takie jak by bagna ale zeczy np łuski w stanie bdb ;]
Napisano
Jak już wspomnieliście o Sarbinowie, to czy jeszcze trafiają się tam jakieś ciekawostki z bitwy prusko - rosyjskiej ( guziki, klamerki i itp. drobiazgi? )
Sv
Napisano
Sv zalezy gdzie kopiesz znajomy za kazdym razem jak jedzie to coś jemu wyłazi jakies klamerki spinki itp. na wakacje znalazł klamre od pasa ozdobną i okucie od księgi ok XVI-XVIIw. oczywiscie kulki to podstawa ja trafiłem widelec z tamtego okresu przed wakacjami 2008.
Pozdrawiam Ejni
Napisano
Będę musiał obadać tą okolicę na Święta.
Wszak starło się tam kilkadziesiąt tysięcy wojska... Zadowoli mnie jakaś marna klamerka:)
Sv
Napisano
Sv podaj swoje gg bo ja bd kopał w tych okolicach jakoś od 19 do 31 stycznia tak mysle ze sobie wybiore jakieś5 dni i pokopie może byśmy się umówili" i razem pokopali??
Napisano

mam pytanie co to są za budynki na czerwono i ten budynek na zielono?? bo w legędzie tego nie ma jak by ktoś nie wiedział to jest STALAG IIIc Alt-Drewitz czekam na odp
Pozdrawiam Ejni

Napisano
Feld a jak byś nie widział to wszytskie tam budynki są otoczone drutem kolczastym i miałęm na mysli ze STALAG to to wszystko a mnie interesują tylko te poszczegulne obiekty które zaznaczyłem a ich nie ma w legędzie ... te na czerwono to nie wiem czy to nasyp, płot czy, co to a na zielono to pierwszy raz widze budynek z kółkiem xD czekam na odp.
Pozdrawiam Ejni
Napisano
Na obozach jenieckich,czesto były wydzielone tzw enklawy o szczególnym znaczeniu,które były szczególnie chronione .Były to miedzy innymi :magazyny wszelkiego rodzaju,areszt,baraki karne,a takze kuchnie.Moze to cos w tym stylu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie