Skocz do zawartości
  • 0

Odznaka POS - co oznaczają numery?

danieloff

Pytanie

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co oznaczają numery wybite na odwrocie - numer odznaki, serię, kod producenta? Czy cyfra 33 może oznaczać datę nadania? Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Napisano
Data 33 - dotyczy roku wydania zezwolenia Państwowego Urzędu WF i PW, na produkcję odznaki POS przez zakłady panów Skarnika i Fiszbeina z Warszawy. Produkowali też guziki wojskowe, orzełki, odznaki strzeleckie. Używali sygnatury SF, ESEF, SFW(warszawa).
Napisano
Też się kiedyś nad tym zastanawiałem, ale nawet w regulaminie tej odznaki nie ma nic o tym powiedziane. 33 to może być data, co do tego kodu to nie sądzę żeby to był kod producenta, przecież na dole już jest wybita jego nazwa - ESEF W-Wa. Nie sądzę też żeby to był numer nadania, tego rozdali tyle, że numerowanie tego to chyba za dużo roboty.. Zresztą były też zupełnie niesygnowane sztuki.
Napisano
Serdeczne dzięki, potwierdzasz więc moje przypuszczenia - nazwa producenta jest na dole, skrót na górze to Państwowy Urząd Wychowania Fizycznego i Przysposobienia Wojskowego (instytucja nadająca odznakę, powstała w 1931 r.), zagadką jest tylko kod cyfrowo-literowy. Odznaka była zbyt popularna i nadawana w zbyt dużych ilościach, aby ją numerować, więc pewnie jest to numer partii czy serii wytwórczej. Zastanawia mnie tylko cyfra 33, czy jest to skrót daty produkcji? Nabite czcionką producenta, sygnatura instytucji i numer są wybite inną. Swoją drogą, to sporo zmieścili na tak małej odznaczce:-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie