danieloff Napisano 10 Maj 2008 Autor Napisano 10 Maj 2008 Witam, mam pytanie w kwestii numeracji odznak POS...
danieloff Napisano 10 Maj 2008 Autor Napisano 10 Maj 2008 Co oznaczają numery wybite na odwrocie - numer odznaki, serię, kod producenta? Czy cyfra 33 może oznaczać datę nadania? Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
odznaki1939 Napisano 6 Lipiec 2011 Napisano 6 Lipiec 2011 Data 33 - dotyczy roku wydania zezwolenia Państwowego Urzędu WF i PW, na produkcję odznaki POS przez zakłady panów Skarnika i Fiszbeina z Warszawy. Produkowali też guziki wojskowe, orzełki, odznaki strzeleckie. Używali sygnatury SF, ESEF, SFW(warszawa).
kowalinho Napisano 11 Maj 2008 Napisano 11 Maj 2008 Też się kiedyś nad tym zastanawiałem, ale nawet w regulaminie tej odznaki nie ma nic o tym powiedziane. 33 to może być data, co do tego kodu to nie sądzę żeby to był kod producenta, przecież na dole już jest wybita jego nazwa - ESEF W-Wa. Nie sądzę też żeby to był numer nadania, tego rozdali tyle, że numerowanie tego to chyba za dużo roboty.. Zresztą były też zupełnie niesygnowane sztuki.
danieloff Napisano 11 Maj 2008 Autor Napisano 11 Maj 2008 Serdeczne dzięki, potwierdzasz więc moje przypuszczenia - nazwa producenta jest na dole, skrót na górze to Państwowy Urząd Wychowania Fizycznego i Przysposobienia Wojskowego (instytucja nadająca odznakę, powstała w 1931 r.), zagadką jest tylko kod cyfrowo-literowy. Odznaka była zbyt popularna i nadawana w zbyt dużych ilościach, aby ją numerować, więc pewnie jest to numer partii czy serii wytwórczej. Zastanawia mnie tylko cyfra 33, czy jest to skrót daty produkcji? Nabite czcionką producenta, sygnatura instytucji i numer są wybite inną. Swoją drogą, to sporo zmieścili na tak małej odznaczce:-)
pawelsamotyha Napisano 11 Maj 2008 Napisano 11 Maj 2008 To sygnatura zakładu produkującego odznaki i numer odbioru technicznego
kowalinho Napisano 11 Maj 2008 Napisano 11 Maj 2008 No, sporo :)33" wygląda na skrót od daty, data ustanowienia odznaki tego nie wyklucza, więc..
Pytanie
danieloff
Witam, mam pytanie w kwestii numeracji odznak POS...
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.