Łupaszko Posted May 6, 2008 Author Posted May 6, 2008 Tesoro Silver uMAX SE czy Solaris? Mam dylemat co lepsze. Macie jakies sugestie? Tesoro chodzi mi sie dobrze, prosty i skuteczny, wydaje mi się tylko że zasięg Solarisa będzie lepszy, czy sie myle?
Raned Posted May 6, 2008 Posted May 6, 2008 Słyszałem tylko o jednym przypadku używania wykrywacza Tesoro Silver uMAX z cewką 9×8 i to prawdopodobnie bez uprzedniego dostrojenia do tej cewki. Dopiero dzisiaj sprzedałem na prezent pierwszy taki wykrywacz dostrojony fabrycznie i właściciel jeszcze nawet nie wie, że go dostanie.Taka kombinacja uzyskała bardzo dobre rezultaty w testach na www.staffsmetaldetectors.co.ukW moich testach uzyskałem ok 3-4 cm wzrostu zasięgu na pojedyńczą monetę i więcej na duże przedmioty, w stosunku do standartowego Silver uMAX z cewką 8".Wątek jest wybuchowo niebezpieczny, ponieważ jak powyżej napisałem nie ma w Polsce osób znających Silver uMAX SE, podczas gdy jest bardzo wielu zwolenników Solarisa. Bardzo proszę o powściągliwość w wypowiadaniu opinii, jeżeli się nie miałow ręku obu wykrywaczy, (bo nie jst to możliwe). Ja znam Solarisa tylko bardzo pobieżnie, i nie używałem go w terenie, więc go nie oceniam.
Łupaszko Posted May 6, 2008 Author Posted May 6, 2008 Dla mnie istotny jest zasięg i dyskryminacja, szukam moneciaka.Pozdr
Muszkieterka Posted May 6, 2008 Posted May 6, 2008 Jeśli istotne są zasięgi to myślę że jednak chyba Solaris.Na stronie podanej przez Raneda zasięg dla tego Tesoro dla 10-centówki to 7 cali, czyli jakieś niecałe 18 cm. Na forum czytałam, że ktoś robił testy dla tej monetki dla Solarisa i było 26 cm, kilka innych osób je potwierdzało. Różnica ... duża.
zabor Posted May 6, 2008 Posted May 6, 2008 Lupaszko, Raned ma tutaj 100% racji nie opieraj się na testach bo są mało wiarygodne a tym bardziej na opowieściach w stylu oratynka z 35 cm" itd. Lepiej spędzić duuużo czasu na lekturze i wyłapywać obiektywne opinie a temat jest baaardzo obszerny.Pozdrawiam Zabor
longwood Posted May 6, 2008 Posted May 6, 2008 no i wez pod uwage /nie urazajac nikogo/ ze Raned jest poniekad zwiazany z firma Tesoro:-)
Łupaszko Posted May 6, 2008 Author Posted May 6, 2008 Nie miałem zamiaru wywołać agresji wśród dystrybutorów, dla opanowania nerwów dodam, że mam teraz Solarisa i Tesoro. tesoro renuję" od kilku miesiecy i jestem z niego bardzo zadowolony, na przetrzepanym" polu 1moneta/h, jest konkretny sygnał, lekki itd. same plusy. Gdy porównywałem go z Minelabem 70-tka na field test" był nie do odróżnienia! Może mam bielmo na oczach.. albo w uchu :) Chcę tylko wiedzieć czy Solaris jest porównywalny czy ma duuuużo lepsze osiągi w precyzji namierzania (dyskryma) i zasiegu. Tak swoja droga dajcie sobie spokój z tą marketingową" wojną, kazdy produkt ma swój kanał" nabywców, a prawda i tak zawsze zwycieża :) Pozdrawiam!
Jacek P Posted May 6, 2008 Posted May 6, 2008 Cóż, masz oba wykrywacze, więc tym bardziej - zadając pytanie na wstępie o zasięgi - sam sobie w drugiej części tego pytania odpowiedziałeś.
zabor Posted May 6, 2008 Posted May 6, 2008 Łupaszko żadnych wojenek i afer tu nie ma (pełny luzik).Piszesz że Tesoro mordujesz już parę miesięcy więc masz o nim pojęcie a o Rutusie jest tutaj tak dużo jak o żadnym innym sprzęcie (trochę musisz pokopać na forum).Ja mam Whitesa XLT i jestem zadowolony z osiągów (głęboki sprzęt) ale koleżka z którym najczęściej szperam ma Rutusa i wcale nie odbiega ; raz ja mu kroję dupsko raz on mi. Mam również możliwość oglądania w akcji Gareta 2500 gti Whitesa MXT i Tesorko Dejona , wrażenie jest takie- sprzęty z górnej póły i tyle od preferencji operatora koparki zależy który uzna za lepszy a o zasięgi Rutusa możesz być spokojny bo sprzęt daje radę.Pozdrawiam Zabor
axelxxl Posted May 7, 2008 Posted May 7, 2008 Pozwole sobie wtrącić moje 5 groszy. Pytanie zasadnicze, czego chcesz szukać? Jezeli monet i koloru to tylko tesoro jeżeli jakieś głębsze wykopy z militarką to raczej rutus. Coż z wiekszego zasięgu jeżeli wykrywacz nie bedzie potrafił wyłuskać monetki wymieszanej z pospolitym złomem. A rutus ma niestety troche z tym problem. Do chodzenia po czystym terenie gdzie trafiają sie tylko motetki to wystarczy choCby jabelek. Zadaj więc sobie pytanie czego i gdzie chcesz szukać.Pozdrawiam
Jacek P Posted May 7, 2008 Posted May 7, 2008 Jeśli monet - to na pierwszym miejscu liczy się dyskryminacja, potem zasięgi. Nie odwrotnie. Miałem przyjemność używać Rutusa - i tu trzeba się nakopać. Ale czasami warto kopać na zaśmieconym polu także te mniej czyste sygnały, ponieważ złom maskuje monetę, i dyskryminacją Ci ją zwyczajnie wytnie.
axelxxl Posted May 8, 2008 Posted May 8, 2008 Jeżeli nastawiasz sie na monety i kolor to na zaśmieconym terenie raczej zapomnij o rutusie. Poszukaj w poprzednich wątkach uwag i opini na temat dyskryminacji rutusa. Pozdrawiam
ColdDemons Posted May 8, 2008 Posted May 8, 2008 Witam!!! Właśnie kupiłem mikroMaxa z większą cewką. Zobaczymy jak będzie się sprawował w terenie. To już moje drugie Tesoro w życiu więc jakieś porównanie będę miał. ;)
ja20 Posted May 11, 2008 Posted May 11, 2008 ColdDemons jak możesz odezwij się na maila przezdziec@o2.pl
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.