Łupaszko Napisano 6 Maj 2008 Autor Napisano 6 Maj 2008 Tesoro Silver uMAX SE czy Solaris? Mam dylemat co lepsze. Macie jakies sugestie? Tesoro chodzi mi sie dobrze, prosty i skuteczny, wydaje mi się tylko że zasięg Solarisa będzie lepszy, czy sie myle?
Raned Napisano 6 Maj 2008 Napisano 6 Maj 2008 Słyszałem tylko o jednym przypadku używania wykrywacza Tesoro Silver uMAX z cewką 9×8 i to prawdopodobnie bez uprzedniego dostrojenia do tej cewki. Dopiero dzisiaj sprzedałem na prezent pierwszy taki wykrywacz dostrojony fabrycznie i właściciel jeszcze nawet nie wie, że go dostanie.Taka kombinacja uzyskała bardzo dobre rezultaty w testach na www.staffsmetaldetectors.co.ukW moich testach uzyskałem ok 3-4 cm wzrostu zasięgu na pojedyńczą monetę i więcej na duże przedmioty, w stosunku do standartowego Silver uMAX z cewką 8".Wątek jest wybuchowo niebezpieczny, ponieważ jak powyżej napisałem nie ma w Polsce osób znających Silver uMAX SE, podczas gdy jest bardzo wielu zwolenników Solarisa. Bardzo proszę o powściągliwość w wypowiadaniu opinii, jeżeli się nie miałow ręku obu wykrywaczy, (bo nie jst to możliwe). Ja znam Solarisa tylko bardzo pobieżnie, i nie używałem go w terenie, więc go nie oceniam.
Łupaszko Napisano 6 Maj 2008 Autor Napisano 6 Maj 2008 Dla mnie istotny jest zasięg i dyskryminacja, szukam moneciaka.Pozdr
Muszkieterka Napisano 6 Maj 2008 Napisano 6 Maj 2008 Jeśli istotne są zasięgi to myślę że jednak chyba Solaris.Na stronie podanej przez Raneda zasięg dla tego Tesoro dla 10-centówki to 7 cali, czyli jakieś niecałe 18 cm. Na forum czytałam, że ktoś robił testy dla tej monetki dla Solarisa i było 26 cm, kilka innych osób je potwierdzało. Różnica ... duża.
zabor Napisano 6 Maj 2008 Napisano 6 Maj 2008 Lupaszko, Raned ma tutaj 100% racji nie opieraj się na testach bo są mało wiarygodne a tym bardziej na opowieściach w stylu oratynka z 35 cm" itd. Lepiej spędzić duuużo czasu na lekturze i wyłapywać obiektywne opinie a temat jest baaardzo obszerny.Pozdrawiam Zabor
longwood Napisano 6 Maj 2008 Napisano 6 Maj 2008 no i wez pod uwage /nie urazajac nikogo/ ze Raned jest poniekad zwiazany z firma Tesoro:-)
Łupaszko Napisano 6 Maj 2008 Autor Napisano 6 Maj 2008 Nie miałem zamiaru wywołać agresji wśród dystrybutorów, dla opanowania nerwów dodam, że mam teraz Solarisa i Tesoro. tesoro renuję" od kilku miesiecy i jestem z niego bardzo zadowolony, na przetrzepanym" polu 1moneta/h, jest konkretny sygnał, lekki itd. same plusy. Gdy porównywałem go z Minelabem 70-tka na field test" był nie do odróżnienia! Może mam bielmo na oczach.. albo w uchu :) Chcę tylko wiedzieć czy Solaris jest porównywalny czy ma duuuużo lepsze osiągi w precyzji namierzania (dyskryma) i zasiegu. Tak swoja droga dajcie sobie spokój z tą marketingową" wojną, kazdy produkt ma swój kanał" nabywców, a prawda i tak zawsze zwycieża :) Pozdrawiam!
Jacek P Napisano 6 Maj 2008 Napisano 6 Maj 2008 Cóż, masz oba wykrywacze, więc tym bardziej - zadając pytanie na wstępie o zasięgi - sam sobie w drugiej części tego pytania odpowiedziałeś.
zabor Napisano 6 Maj 2008 Napisano 6 Maj 2008 Łupaszko żadnych wojenek i afer tu nie ma (pełny luzik).Piszesz że Tesoro mordujesz już parę miesięcy więc masz o nim pojęcie a o Rutusie jest tutaj tak dużo jak o żadnym innym sprzęcie (trochę musisz pokopać na forum).Ja mam Whitesa XLT i jestem zadowolony z osiągów (głęboki sprzęt) ale koleżka z którym najczęściej szperam ma Rutusa i wcale nie odbiega ; raz ja mu kroję dupsko raz on mi. Mam również możliwość oglądania w akcji Gareta 2500 gti Whitesa MXT i Tesorko Dejona , wrażenie jest takie- sprzęty z górnej póły i tyle od preferencji operatora koparki zależy który uzna za lepszy a o zasięgi Rutusa możesz być spokojny bo sprzęt daje radę.Pozdrawiam Zabor
axelxxl Napisano 7 Maj 2008 Napisano 7 Maj 2008 Pozwole sobie wtrącić moje 5 groszy. Pytanie zasadnicze, czego chcesz szukać? Jezeli monet i koloru to tylko tesoro jeżeli jakieś głębsze wykopy z militarką to raczej rutus. Coż z wiekszego zasięgu jeżeli wykrywacz nie bedzie potrafił wyłuskać monetki wymieszanej z pospolitym złomem. A rutus ma niestety troche z tym problem. Do chodzenia po czystym terenie gdzie trafiają sie tylko motetki to wystarczy choCby jabelek. Zadaj więc sobie pytanie czego i gdzie chcesz szukać.Pozdrawiam
Jacek P Napisano 7 Maj 2008 Napisano 7 Maj 2008 Jeśli monet - to na pierwszym miejscu liczy się dyskryminacja, potem zasięgi. Nie odwrotnie. Miałem przyjemność używać Rutusa - i tu trzeba się nakopać. Ale czasami warto kopać na zaśmieconym polu także te mniej czyste sygnały, ponieważ złom maskuje monetę, i dyskryminacją Ci ją zwyczajnie wytnie.
axelxxl Napisano 8 Maj 2008 Napisano 8 Maj 2008 Jeżeli nastawiasz sie na monety i kolor to na zaśmieconym terenie raczej zapomnij o rutusie. Poszukaj w poprzednich wątkach uwag i opini na temat dyskryminacji rutusa. Pozdrawiam
ColdDemons Napisano 8 Maj 2008 Napisano 8 Maj 2008 Witam!!! Właśnie kupiłem mikroMaxa z większą cewką. Zobaczymy jak będzie się sprawował w terenie. To już moje drugie Tesoro w życiu więc jakieś porównanie będę miał. ;)
ja20 Napisano 11 Maj 2008 Napisano 11 Maj 2008 ColdDemons jak możesz odezwij się na maila przezdziec@o2.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.