emilwkpg Posted May 2, 2008 Author Posted May 2, 2008 dar od znajomego ktory zbiera antyki.bylo mu to niepotrzebne bo niewiedzial co to jest ... chcial bym sie dowiedziec z jakiego to moze byc okresu. to jest cos w stylu pochodni. gdzie sie takich uzywalo ??
emilwkpg Posted May 5, 2008 Author Posted May 5, 2008 no noo :D widze ze niezly mam orzech do zgryzienia :D dziwna sprawa z tym przedmiotem. ja mysle wciaz ze to jednak jakis rodzaj pochodzni ale kto i gdzie takich uzywal :/ ? hmmm
emilwkpg Posted May 2, 2008 Author Posted May 2, 2008 dar od znajomego ktory zbiera antyki.bylo mu to niepotrzebne bo niewiedzial co to jest ... chcial bym sie dowiedziec z jakiego to moze byc okresu. to jest cos w stylu pochodni. gdzie sie takich uzywalo ??
emilwkpg Posted May 2, 2008 Author Posted May 2, 2008 a tak wyglada po rozlozeniu. na z przodu widnieje napis Quick" co sugerowalo by ze to jest angielskie lub amerykanskie.foty podobnych dziwadel mile widziane.pochwalcie sie swoimi zbiorami:) pozdro !
emilwkpg Posted May 4, 2008 Author Posted May 4, 2008 kopijnik2 jaki palnik ? do czego to sluzy ? i kiedy sie takich uzywalo ?
emilwkpg Posted May 4, 2008 Author Posted May 4, 2008 moze chociaz ktos mi poda strone z takimi zeczami gdzie moze byc cos takiego ??
kijow Posted May 4, 2008 Posted May 4, 2008 Witam!!! ten przyrząd służył do podgrzewania rak w środku powinny być resztki huby.pozdrawiam
mietek Posted May 4, 2008 Posted May 4, 2008 Nie jestem do konca przekonany. Obok ogrzewacz angielski.Powinny byc jakies otwory aby byl dostep powietrza (tlenu) do spalania.A i te sruby raczej malo przyjaznie wygladaja.Moje skojarzenia to: 1) wklad do jakiegos urzadzenia medycznego (sterylizator)2) wklad spirytusowy do rozpalania czegos na nafte (lampa, kuchenka) - zapala sie najpierw spirytus i wklada pod klosz lampy naftowej.
kopijnik2 Posted May 4, 2008 Posted May 4, 2008 zrób zdjęcia pokazujące istotę przedmiotu...do czego służą śruby motylkowe...czy po wsunięciu jest blokowane...doszczelnianeczy po zamknięciu rzyma kompresję"...w tej chwili wygląda to jak filtr na węgiel aktywowany...wysuwanie umożliwiało wymianę węgla...ale żeby tak było - przez całość musiałaby przepływać ciecz (woda)i to pewnie grawitacyjnie chyba, że występuje jakiś system hermetyzacji...
emilwkpg Posted May 4, 2008 Author Posted May 4, 2008 nie nieee...to nie tak .. napewno to nie jest zaden filtr :) nie ma zadnych otworow na wode ani nic w tym stylu. za chwile podam ci kilka pomocniczych zdjec:) ale najpierw dla jasnosci : sruby motylkowe to nie sryby tylko cos co kreci sie w koło i jest w mniejscu.i nie jestr to niczym blokowane :)
emilwkpg Posted May 4, 2008 Author Posted May 4, 2008 tutaj widzimy te motylki" niewiem do czego moga sluzyc ...pewnie zeby to o cos zaczepic.
emilwkpg Posted May 4, 2008 Author Posted May 4, 2008 a to widzimy od dołu tak jakby .. ( o z innej strony) xD
emilwkpg Posted May 4, 2008 Author Posted May 4, 2008 w tym miejscu sie otwiera i niema zadnych zatrzaskow . poprostu sie rozsowa.
emilwkpg Posted May 4, 2008 Author Posted May 4, 2008 i napis Quick" to tyle... teraz postaralem sie o lepsza jakosc fotek :D
Question
emilwkpg
dar od znajomego ktory zbiera antyki.bylo mu to niepotrzebne bo niewiedzial co to jest ... chcial bym sie dowiedziec z jakiego to moze byc okresu. to jest cos w stylu pochodni. gdzie sie takich uzywalo ??
14 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.