dzieci3 Napisano 30 Czerwiec 2009 Napisano 30 Czerwiec 2009 Amen.Po to się sprzedaje,żeby kupić coś nowego.Byłem parę dni temu-muchy ,ślepaki,komary i wszystko co tylko może latać,nie można się skupić.Po 20 min wracałem już szczęśliwy,pozbyty sie obcowania z tym świństwem.Pzdr.
Shizo Napisano 10 Sierpień 2009 Napisano 10 Sierpień 2009 wątek trochę ucichł to coś wrzucę spod Tomaszowa jakieś 2 lata temu znalezione
egon10 Napisano 11 Sierpień 2009 Napisano 11 Sierpień 2009 shizo to ta co co chwilowo znajduje sie w trakcie ekspertyzy??hehehehehheheh
dzieci3 Napisano 11 Sierpień 2009 Napisano 11 Sierpień 2009 Głowa do góry,ona nie strzela.Widły 3-zębne do parkietu"stanowią moim zdaniem większe zagrożenie od prusaka.Pzdr.
edelmano Napisano 5 Wrzesień 2009 Napisano 5 Wrzesień 2009 witam mam pytanie oco chodzi z zezwoleniem na Zielone bo niebardzo czaje moze mi ktos wytłumaczy i co to sa za ludzie . a tak pozatym to zapraszam na moj temat moze ktos cos wie http://www.odkrywca-online.pl/lotnisko-mokre-kolo-zamoscia,657882.html#657882
Ravfal Napisano 5 Wrzesień 2009 Napisano 5 Wrzesień 2009 Haha Shizo nastraszył ludzi i teraz boją sie na zielone chodzić ;P
edelmano Napisano 6 Wrzesień 2009 Napisano 6 Wrzesień 2009 no troszke zdezorientowany bylem tym ze jakies pozwolenie na zielone trzeba bo sie tam wybieram w drugiej połowie wrzesnia i tak nie wiedziałem co robić teraz troszke spokojniejszy jestem hehe. pzdr. kolegów z piszczałka
bartols Napisano 9 Wrzesień 2009 Napisano 9 Wrzesień 2009 LUBYCZA KRÓLEWSKA. Grzybiarz znalazł niewybuchy24 pociski artyleryjskie i 16 zapalników znalazł grzybiarz, który wybrał się do lasu w okolice Łazowej (gm. Lubycza Królewska). Pochodzącym z czasów II wojny światowej znaleziskiem zajęli się saperzy, których wezwano na miejsce.Arsenał znajdował się w pobliżu jednego z bunkrów usytuowanych na linii Mołotowa. Pociski i zapalniki były zgromadzone w jednym miejscu. Tak jakby ktoś z wykrywaczem znalazł amunicję, następnie zgromadził ją w jednym miejscu, by potem wszystko zabrać. Ale nie zdążył, ponieważ w te okolice, 7 września, wybrał się na grzyby mieszkaniec gm. Lubycza Królewska. Mężczyzna natrafił na znalezisko i o odkryciu zawiadomił policję. Na miejsce ściągnięto saperów z Chełma, którzy sprawdzili teren i zabrali wszystkie pociski oraz zapalniki. http://tygodnikzamojski.pl/tz.php?get=dzial,13375
edelmano Napisano 10 Wrzesień 2009 Napisano 10 Wrzesień 2009 hehe ale grzybiaz miał szczescie ze niewybuchło hahahahahahahahahahah swoja droga ciekawe znalezisko nigdy nie byłem tam w tych bunkrach saperzy napewno sie ucieszyli ze ktos odwalił za nich robote . pozdrawiam
dzieci3 Napisano 11 Wrzesień 2009 Napisano 11 Wrzesień 2009 Grzyby?Chiba tzwpapierzaki",albo ściema przez samego pseudogrzybiarza.Wszak wszczyscy wiemy,że w naszych pięknych roztoczańskich lasach lipa w tym temacie.
edelmano Napisano 13 Wrzesień 2009 Napisano 13 Wrzesień 2009 haha dokładnie wiedział po co idzie do tego lasu, a ciekawe co sam trzyma w domu ?
janushew Napisano 13 Wrzesień 2009 Napisano 13 Wrzesień 2009 Witam! Znalazłem takie wspomnienia z 1939:http://zachodniopomorski.regiopedia.pl/wiki/wrzesien-1939-na-pomorzu-wspomnienia-antoniego-tarnowskiegoa w nich:Wymaszerowaliśmy z Józefowa już za widna..... W drodze do Piasków zatrzymaliśmy się jeszcze w jakiejś wiosce. Tutaj d–cy pododdziałów powiedzieli swoim żołnierzom o zaistniałej sytuacji i polecili im zniszczyć broń. Stali bez ruchu jakby nie wierząc w to co usłyszeli....... Rtm. Krummel musiał dla przykładu osobiście rozbić na kamieniu przyrządy celownicze pierwszego karabinka. Wszedłem do izby nie mogąc patrzeć na tę scenę; ..........z podwórza dochodził trzask łamanej i palonej broni zmieszany z płaczem ludzi. Nerwy kompletnie odmówiły mi posłuszeństwa i łzy pociekły po policzkach.Siedliśmy wreszcie i my na konie. Cała grupa ustawiła się w trójki, oficerowie na czole....jechałem w trójce ze Stasiem i Adamem Steckim. Staś pochylił się w siodle, wyciągnął mi spod kolana szablę a potem pistolet z kabury i rozkręciwszy wyrzucił poszczególne części w las.Po pół godzinie ukazały się pierwsze zabudowania Piasków. Na początku wsi stał niemiecki pieszy posterunek"mam pytanie do Kolegów - czy może ktoś znalazł to co zostałotam wyrzucone?? :)) pozdrawiam!
mariusz30 Napisano 14 Wrzesień 2009 Napisano 14 Wrzesień 2009 kolego janushew mi sie wydaje że raczej chodzi o Józefów ale koło Rejowca a nie nasz na roztoczu. pozdro
mariusz30 Napisano 14 Wrzesień 2009 Napisano 14 Wrzesień 2009 a wioską o ,której mowa we wspomnieniach to może być Wola Żulińska , Borowica lub Toruń ale nie ten co myślisz .pozdro
janushew Napisano 14 Wrzesień 2009 Napisano 14 Wrzesień 2009 ale Tarnowski pisze o Bondyrzu, o bitwie pod Suchowola, płk. Wani,Wieprzy..
dzieci3 Napisano 14 Wrzesień 2009 Napisano 14 Wrzesień 2009 Witam kol.januszew;zapoznałem się z tymi wspomnieniami,ale i w ząb" nie mogę skojarzyć miejscowości Piaski w okolicach Suchowoli,Józefowa,Bondyrza czy Tereszpola.Zamojszczyznę raczej bym powiedział,że znam dosyć dobrze.Pomyślałem przez moment o Ruskich Piaskach,ale to nie było na trasie A.Tarnowskiego tak przynajmnie wynika z jego opisu.Tak więc przyjeżdzaj to będziemy poszukiwać wz.34 i wz.35.Pzdr.P.S.Tylko gdzie to by było?
felczer Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 Witam. Może pamięć płata figle i nie chodzi o Piaski. Najbliższe są te koło Lublina i raczej są miasteczkiem niż wsią. Ja postawiłbym na Pisklaki. Do Aleksandrowa, Józefowa i Krasnobrodu rzy rzuty beretem".
edelmano Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 hej no mi raczej tez sie wydaje ze to bardziej pasuje do piskliki niz piaski te pisklaki to niedaleko osuchi łukowej
felczer Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 Patrzyłem właśnie na mapie i są po drodze jeszcze jedne Piaski. Piaski Szlacheckie między Izbicą a Gorzkowem.
felczer Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 Nie szukamy. Stwierdzamy tylko fakt że gościu myli nazwy miejscowości. Skacze po okolicy i gania" w kółko. Ma do tego prawo w końcu pisze wspomnienia po 20 latach i kilkakrotnie wspomina o braku map.
Ravfal Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 Na 100% gość się nie mylił trzeba tylko troche poszukać ;]
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.