Skocz do zawartości

Monety

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Najprawdopodobniej są to dzisiejsze kopie owodzieły" rosyjskich monet : 10 kopiejek (carycy Elżbiety) i 1 rubla. Ta druga zresztą to na 100% lewizna, bo rubel to była w tym czasie gruba i SREBRNA moneta.
Tego typu monety bite są dziś legalnie w Rosji i częstokroć wciskane nieświadomym turystom jako oryginały.
Napisano
dodatkowo na ublu" św Jerzy z rumakiem jadą w przeciwną stronę niż na rublach srebrnych, a na 10 kopiejce jest data 1760, takie kopiejki byly bite w 1762 roku zarówno w SPB jak i w Moskwie, o emisji z 1760 nic nie znalazłem
Napisano
jeśli chodzi o nie zgadzającom się date monety to muszę powiedzieć że kiedyś miałem trojaka Zygmunta 3 z datą która nigdzie nie występowała w żadnym opisie .
Napisano
gdyby nie pokrywała się z panowaniem Zygmunta to byłoby to naprawde dziwne . nie pamitam daty bo już dawno jej nie posiadam , ale z tego co pamiętam to sprawdziłem date w pewnej książce i okazało się że czegoś takiego niema , być może książka była lipna ?
Napisano
a może to był trojak z Raguzy ?? - to takie małe państewko a w zasadzie republika pokroju Republiki Weneckiej gdzie zrzynali trojaki Zygmunta III do lat 70-tych XVII w. - bito je tam na handel z tureckimi bałkanami gdzie były dość popularne; to taka dygresja skąd mogło ewenualnie pochodzić takie dziwo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie