Skocz do zawartości

iwangorod

jacenty2004

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie,a co sądzicie o eksploracji w okolicach tej twierdzy, biorąc pod uwagę,że całkiem ostro choć krótko trwały tam walki tak w 1 jak i w 2 wś ?czy ktoś tam był i miał jakieś osiągnięcia?może czas dać odpocząć Przemyślowi, Osowcowi, Krakowowi.........
Napisano
Witam!!!

A kto powiedzial ze Iwangorod odpoczywa??? :) Nigdy nie odpoczywal i nie odpoczywa. Widocznie kolego nie wiesz jak mocno ten teren byl i jest explorowany.

Z powazaniem vonadamski
  • 10 months later...
Napisano
Niestety nie mam możliwości pokazania foto ,a więc wyliczanie przedmiotów było by bez sensu ale zapraszam do Dęblina do powstałego muzeum na bramie lubelskiej.Większość zgromadzonych tam skarbów" znalazła siędzięki miejscowym i okolicznym eksploratorom, do których się zaliczam.
Napisano
Jest to wystawa stała , ale narazie czynna tylko w wekendy .Nie jest to jakaś olbrzymia ekspozycja ,ale zajmuje kilka sal i cały czas się powiękrza.Eksponaty są powiązane z twierdzą i Dęblinem i pochodzą z tego terenu :I wojna, II wojna oraz stalagi.W zbiorach znajduje się broń,wyposażenie,mapy,zdjęcia,zarys historii fortyfikacji twierdzy i powiązanych z nią okolicznych fortów.Gdybyś chciał przyjechać daj wcześniej znać na priv ,a ja dowiem się konkretnie czy jest czynne w te dni i dam ci znać.Pozdrawiam.
Napisano
A czy to nie zostało przeniesione z muzeum które było w twierdzy i którym opiekował się J.Trzaskowski ?A jeśli tak to czy się wzbogaciło o nowe eksponaty?
Napisano
To drugie to gdyby się bardzo mocno upierać to mogło by być może koło Balonny? A te dwa pierwsze??? no niby widać że lotnisko jest duże -jak w Dęblinie
Napisano
Znalazłem te zdjecia w necie na jakimś niemieckim forum gdzie był temat o FJ i były podpisane Fort Iwanogorod więc może faktycznie:)
Napisano
Z tych zdjęć ciężko określić gdzie to jest.Pierwsze bardziej podchodzi mi pod lotnisko polowe np.Podlodów,a drugie to napewno nie Balonna.
Napisano
A to muzeum to będzie już na stałe ? wojsko oddało tą bramę? czy za chwilę im się odwidzi i nastąpi szybka ewakuacja? czy można do muzeum przekazywać depozyty i jak to wygląda? jaki jest kontakt z muzeum czy dalej przez JT?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie