MONASTYR Napisano 19 Kwiecień 2008 Autor Napisano 19 Kwiecień 2008 Proszę kolegów o pomoc.Chcę kupić GPS.Niestety nie mam pojęcia jaki?.Interesuje mnie taki który pokazywał by tereny leśne np.drogi,źródła itp.Nie interesuje mnie GPS samochodowy tylko do podróży pieszych.Z góry -DZIĘKUJĘ.
woytas Napisano 19 Kwiecień 2008 Napisano 19 Kwiecień 2008 daaawno taki watek byl - poszukaj.Jak chcesz sciezki itp to musisz kupic jakiegos mapowca - najlepiej garmin serii 60 albo 76. I czeka Cie przerabianie mapek w ozim.Nie polecam do lasu palmtopa - krotki czas pracy i delikatny badziew :(Mam i pda i garmina - wiec wiem co pisze ;)
kopijnik2 Napisano 19 Kwiecień 2008 Napisano 19 Kwiecień 2008 ...słyszałem, że jest coś - hybryda z możliwością wykonywania zdjęć z kierunkiem kompasu i współrzędnymi w kadrze" - Woytas wiesz coś?...
wędrowiec Napisano 19 Kwiecień 2008 Napisano 19 Kwiecień 2008 Witam.Jeżeli chcesz dobry turystyczny odbiornik GPS to polecam Garmin 60CSX. Ja używam jeszcze 60CS ale dla mnie wystarcza.Do zasilania używam akumulatorków,które wystarczają na kilkanaście godzin ciągłej pracy.Do tego odbiornika nie wczytasz jednak zeskanowanych i skalibrowanych map jak to można zrobić z palmtopem.Dostępne komercyjne mapy to z zasady mapy samochodowe,trudno na nich wypatrywać leśnych ścieżek.Ja na podstawie posiadanych map topograficznych wykreśliłem sobie mapę z wszystkimi interesującymi mnie szczegółami. W sieci można znalezć sporo darmowych mapek do celów turystycznych.Do odbiornika możesz wprowadzić namiary interesującego Cię miejsca i kierując się wskazaniami dokładnie tam trafić.Tu obok na fotce przykład.Polecam stronkę http://gpsmaniak.com/ ,tam dowiesz się wszystkiego.Co sie zaś tyczy wykonywania zdjęć z zapisem współrzędnych geograficznych to jest to możliwe w połączeniu GPS-a z aparatami Nikon ale tylko tych z najwyższej półki.
woytas Napisano 20 Kwiecień 2008 Napisano 20 Kwiecień 2008 jest progs ktory na podstawie logu z gps-a i czasu wykonania fotki lokuje ja na mapie- ale nie testowalem tego jeszcze
MONASTYR Napisano 20 Kwiecień 2008 Autor Napisano 20 Kwiecień 2008 DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA POMOC.POZDRAWIAM>
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.