zancus Napisano 22 Czerwiec 2008 Share Napisano 22 Czerwiec 2008 tak to wyglądało przed zdjęciem warstwy tlenków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zancus Napisano 22 Czerwiec 2008 Share Napisano 22 Czerwiec 2008 po jednokrotnym przejechaniu" yżówką" pokazał się numer.Oczywiście preparat jest zbyt drogi aby go używać na tego typu znaleziska. Na tak zachowane bagnety wystarczy miękka szczotka druciana.Przy pomocy innego preparatu udało się ruszyć zatrzaski. W tym przypadku można by było użyc młotka i też by ruszyły, ale chodziło mi o zaprezentowanie możliwości tego preparatu.Dlatego ja wolę do cenniejszych i delikatniejszych elementów uzywać McKenica niz bawic się w elektrolizę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 22 Czerwiec 2008 Share Napisano 22 Czerwiec 2008 Nie stosowałem tej metody, ale mój nauczyciel od chemii , gdy sie go zapytałem jak czyścić zardzewiałe rzeczy, powiedział ze jego kolega trudnił się czyszczeniem przedmiotów z różnych metali za pieniądze, taki interes sobie zrobił, i włąśnie do czyszczenia zardzewiałych przedmiotów używał kąpieli w kwasie azotowym, i działało to bardzo dobrze.PozdrO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.