czarekg1 Napisano 12 Kwiecień 2008 Autor Napisano 12 Kwiecień 2008 Witam. Czy ktoś się orientuje z jakiej okazji nadawano ten medalik ? W jakich okolicznościach powstał ? Pozdrawiam
czarekg1 Napisano 12 Kwiecień 2008 Autor Napisano 12 Kwiecień 2008 Witam. Czy ktoś się orientuje z jakiej okazji nadawano ten medalik ? W jakich okolicznościach powstał ? Pozdrawiam
chemik3 Napisano 13 Kwiecień 2008 Napisano 13 Kwiecień 2008 witamnapis z tyłu brzmi: My Niemcy boimy się tylko Boga poza tym niczego na tym świecie", jeśli coś pomyliłem to prosze mnie poprawić, wydaje mi się że jest to jakiś medal okolicznościowy ku czci Księciapzdr
grba Napisano 13 Kwiecień 2008 Napisano 13 Kwiecień 2008 Rok 1888 był rokiem trzech cesarzy. Władcy zmieniali się, ale Rzesza miała opokę w osobie Bismarcka. Medalik jest przykładem kultu osoby księcia Bismarcka i na rewersie umieszczono cytat z jego przemówienia w Reichstagu 6 lutego 1888: Wir Deutschen fürchten Gott, sonst nichts auf der Welt" — My Niemcy boimy się tylko Boga, i niczego więcej na świecie. I poszło w świat! Papeterie, pocztówki, medaliki, noże, popiersia, pomniki, nalepki, litografie, kokardy... a na nich te słowa - szczytowe osiągnięcie umysłu niemieckiego kabotyna...
Pytanie
czarekg1
Witam. Czy ktoś się orientuje z jakiej okazji nadawano ten medalik ? W jakich okolicznościach powstał ? Pozdrawiam
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.