Skocz do zawartości

Równi i równiejsi

adaak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Już wielu pisało, że trudno porównywać te dwie okupacje. Co do WYZWOLENIA, to przypomina mi się opowieść mojego ś.p. ojca o dziadku. Otóż mój dziadek, weteran z 1920 (był wtedy celowniczym ckm-u, więc sporo bolszewików miał na sumieniu), po wejściu Sowietów popłakał się ze wzruszenia ze słowami o ja namniej klkudziesięciu na tamtej wojnie zabiłem, a oni mi teraz wolność przynoszą".
Minęło kilka tygodni, klka rekwizycji, kilka mordów w sąsiednich domach, jedna wizyta NKWD (dziadka szczęśliwie w domu akurat nie było) i dziadek poszedł do lasu.
Do domu wrócił w 1948.
Napisano
Panowie na Ukrainie opowiada sie taki dowcip:
Ktorzy Moskale (Rosjanie)byli lepsi? Czy ci, ktorzy przyszli w 1939 r., cz ci, ktorzy przyszli w 1944 r.?
Odpowiedz brzmi: Ci z 1939 r. bo szybko sobie poszli z powrotem...
Napisano
Pomsee z tą potęgą, to oczywiście przenośnia. Chodziło mi o to, że wielu bardzo poważało Piłsudzkiego, w tym również Rzeczpospolitą. Jest on niewątpliwie swego rodzaju autorytetem...

Pozdr
Marcin
Napisano
Obecni politycy powinni czerpać przykłady z takich ludzi, jakim był ten mąż stanu. Wiesz mam już dosyć tej korupcji, błędnie podejmowanych decyzji oraz trwonienia pieniędzy publicznych przez nasz rząd. Dodam jeszcze: lizusostwa, wobec tych, co i tak mają Polskę głęboko w poważaniu.

Napisano
Jesli jesteśmy juz przy temacie równych to może ktoś odpowie mi na pytanie jaki był udział Żydów kolaborantów ,tych którzy poszli na współpracę z Niemcami ,bo że pracawali w NKWD (mordując) Polaków wszyscy wiedzą

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie