NN Napisano 13 Luty 2004 Napisano 13 Luty 2004 Już wielu pisało, że trudno porównywać te dwie okupacje. Co do WYZWOLENIA, to przypomina mi się opowieść mojego ś.p. ojca o dziadku. Otóż mój dziadek, weteran z 1920 (był wtedy celowniczym ckm-u, więc sporo bolszewików miał na sumieniu), po wejściu Sowietów popłakał się ze wzruszenia ze słowami o ja namniej klkudziesięciu na tamtej wojnie zabiłem, a oni mi teraz wolność przynoszą". Minęło kilka tygodni, klka rekwizycji, kilka mordów w sąsiednich domach, jedna wizyta NKWD (dziadka szczęśliwie w domu akurat nie było) i dziadek poszedł do lasu. Do domu wrócił w 1948.
pomsee Napisano 13 Luty 2004 Napisano 13 Luty 2004 Panowie na Ukrainie opowiada sie taki dowcip:Ktorzy Moskale (Rosjanie)byli lepsi? Czy ci, ktorzy przyszli w 1939 r., cz ci, ktorzy przyszli w 1944 r.?Odpowiedz brzmi: Ci z 1939 r. bo szybko sobie poszli z powrotem...
pomsee Napisano 13 Luty 2004 Napisano 13 Luty 2004 Monsun mielismy Pilsudskiego przed wojna i jakos II Rzeczpospolita potega nie byla...
Monsun Napisano 13 Luty 2004 Napisano 13 Luty 2004 Pomsee z tą potęgą, to oczywiście przenośnia. Chodziło mi o to, że wielu bardzo poważało Piłsudzkiego, w tym również Rzeczpospolitą. Jest on niewątpliwie swego rodzaju autorytetem...PozdrMarcin
Monsun Napisano 13 Luty 2004 Napisano 13 Luty 2004 Obecni politycy powinni czerpać przykłady z takich ludzi, jakim był ten mąż stanu. Wiesz mam już dosyć tej korupcji, błędnie podejmowanych decyzji oraz trwonienia pieniędzy publicznych przez nasz rząd. Dodam jeszcze: lizusostwa, wobec tych, co i tak mają Polskę głęboko w poważaniu.
Gość Napisano 13 Luty 2004 Napisano 13 Luty 2004 Jesli jesteśmy juz przy temacie równych to może ktoś odpowie mi na pytanie jaki był udział Żydów kolaborantów ,tych którzy poszli na współpracę z Niemcami ,bo że pracawali w NKWD (mordując) Polaków wszyscy wiedzą
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.